Rapora göre ihraç edilen sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı neredeyse sıfırlanırken iç pazarda sıtalanlarda hala yüksek oranda var.
Çalışma grubu, geçen kasım ayında "Yaş Sebze ve Meyvelerde Zirai İlaç Kalıntısı Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlığıyla toplandı. Toplantıya grup üyelerinin yanısıra Antalya İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nden konu ile ilgili bölüm sorumlusu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü ile Muratpaşa ve Döşemealtı belediyelerinden görevliler katıldı. Zirai ilaç kalıntısı meselesinin detaylı olarak ele alındığı toplantıda, tespitler ve öneriler not edilerek rapor haline getirildi. "Yaş Sebze ve Meyvelerde Zirai İlaç Kalıntısı Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu", bugün kamuoyuna açıklandı. Antalya'nın Türkiye'nin en önemli tarım şehri olduğu tespiti ile başlayan raporda, tarım üretimine ilişkin rakamlara yer verildikten sonra zirai ilaç gerçeğine dikkat çekildi. 2014 yılında ihracata yönelik 9 bin 620 tahlile karşılık denetim amacıyla bin 334 tane yapıldığı bilgisine yer verilen raporun 11. maddesinde şu tespit yer aldı: "Antalya İl Kontrol Laboratuvarı katılımcısı uzmanın da belirttiği gibi ihracat için yapılan analizlerde kalıntı oranı büyük ölçüde sıfırlanmıştır, çünkü ihracı yapılan ürünler genellikle modern tesislerden, kontrollü üretimle elde edilmektedir. Özellikle iç piyasada satılan ürünlerde, önemli oranlarda kalıntıya rastlanmaktadır."
Sebzelerdeki yüksek ilaç kalıntısı oranının temel sebebi olarak, uygun şartları sağlamayan seralarda artan hastalık ve zararlılar karşısında yoğun zirai ilaç kullanımı gösterilen raporda, şu ifadeler yer aldı: "Piyasada satılan ve çok kullanılan bazı ilaçların etkinliği azalmış, prospektüsünde belirtilen dozlar çözüm getirmediğinden, üretici tarafından iki üç misli yüksek dozlarda kullanılmaktadır. Köylerde üreticiler, birbirlerinin uygulamalarını takip eder ve uygularlar. Köy içinde kullanılan zirai ilaçlar benzerdir. İhracata gönderilen ürünlerde kalıntı oranı çok düşükken iç piyasada satılan ürünlerde çok yüksektir. Özellikle semt pazarları tamamen kontrolsüzdür. Üretici, hiçbir kontrolden geçmeden pazarlarda ürünlerini satabilmektedir."
Raporda, zirai ilaç sıkıntısına çözüm ise şöyle özetlendi: "Üreticinin eğitilmesi, ilaçların ziraat mühendislerince önerilmesi ve satılması, zehir oranı yüksek zirai ilaçların reçeteyle satılması, iç piyasaya satılan sebze ve meyvelerde denetim ve analizlerin arttırılması, büyükşehir belediyesinin sorumluluğundaki hallerde ve belediyelerin sorumluluğundaki semt pazarlarında da zirai ilaç kalıntısına yönelik denetim ve analiz yapılması."
yeni asya
YORUMLAR