Yeni girişiminiz için isim bulmak, alacağınız en önemli kararlardan bir tanesi olacaktır. Şirketiniz veya markanız için belirleyeceğiniz isim, alacağınız alan adını, markanızı ve insanların sizi nasıl tanıyacağını belirleyecektir.
Bu yüzden, öylesine karar verilmiş bir ismin sizi başarıyla temsil etmesi pek mümkün gözükmüyor. Sözlükten rastgele bir kelime seçerek marka veya yeni şirket ismi bulmak doğru bir yöntem değil. Girişiminizin ismine hak ettiği önemi gösterin.
Girişimler için isim bulma yöntemleri şu şekilde özetlenebilir:
1. Telaffuza dikkat!
Girişiminize özellikle yabancı dilde bir isim verirken iki kere düşünmeniz gerekiyor. Bu isim yazıldığı gibi okunmuyorsa şirketinizin ismi bambaşka şekillerde telaffuz edilebilir. Okunuşu ve yazılışı farklı olan isimler arama motorları aracılığıyla bulunmanızı zorlaştırabilir çünkü insanlar doğru yazımı bilmiyor olabilir.
2. İlham gelene kadar bekleyin.
Billy Cripe bir sosyal medya ajansı olan BloomThink’i yaratırken bir tomar boş kağıt aldı ve aile üyelerini bir masanın etrafına toplayıp ilginç kelimeler yazmaları için bu kağıtları dağıttı. Sonunda, kızı “bloom” ve “think” kelimelerini bir araya getirdi. Masadaki herkes bunun doğru marka ismi olabileceğini hissetti. Siz de doğru ismi bulana kadar arayışınıza devam edin. Unutmayın: yeni şirketinizi kurarken yapmanız gereken ilk ve en önemli işlerden biri doğru ismi bulmak.
3. İsminizin bir hikayesi olsun.
Girişiminizin ismi illa bir hikaye anlatmak zorunda değil. Ama böyle bir hikaye markalaşma ve marka ile müşteri arasında bağ kurma açısından size yardımcı olur. Bir örnekle pekiştirelim: Bir gözlük şirketi olan Warby Parker ismi yazı ustası ve pop ikonu Jack Kerouac’ın kişisel yazılarında geçen iki karakterin isimlerinden yaratıldı; Zagg Parker ve Warby Pepper. Karakterlerin isimlerinden en beğendiklerini seçip bir araya getirdiler.
4. Kişiselleştirin.
Markanızın ismine kendinizden bir şeyler katın. Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan Akbank’ın ismi, Sabancı ailesi hakkında bazı detayların birleştirilmesiyle ortaya çıktı. Sakıp Sabancı’nın babası Hacı Sabancı’nın memleketi olan Kayseri ve ailenin iş dünyasında büyümesinin gerçekleştiği Adana şehirlerinin baş harflerinin birleşmesi ile Akbank ismi bulundu. Böylece Akbank, hikayesi olan bir marka ismine dönüştü.
5. Çok nesnel olmayın.
Bazı şirketler tam olarak yaptıkları işi isim olarak kullanıyorlar. Charlie’nin CEO’su Aaron Frazin’e göre bu doğru bir yöntem değil. Yeni şirket ve marka ismi bulma sürecinde bir süre Socialize.it gibi isimler üzerinde durduktan sonra Charlie isminde karar kıldılar çünkü bu daha gizemli bir isim. Frazin diyor ki; “Hiç kimse yaptığı işi ilan eden bir markayı merak etmiyor. İnsanlar olduğu şeyden fazlasını temsil eden isimler istiyor.”
6. Sevdiğinizden emin olun.
İsim bulma süreci tam bir baş ağrısına dönüşebilir. Kingdom Ridge Capital’ın CEO’su Chris Zepf iş ortağı ile birlikte günlerce isim bulmaya çalıştı. Mitolojik tanrı, sıra dağ ve coğrafi konum isimleri ile dolu bir liste de kar etmeyince bilinen bir isim üzerinden gitmeye karar verdiler: yaşadıkları sokak, Kingdom Ridge. Şimdi, bu ismi ne zaman duysa heyecanlandığını söylüyor.
Girişiminize vereceğiniz isim, markanızı ve insanların sizi nasıl tanıyacağını belirler. Bu nedenle yeni şirket veya marka ismi bulma sürecinde; okunuşa dikkat etmeli, hikayesi olan ya da kendinizden bir şeyler katabildiğiniz ve sevebileceğiniz bir isim seçmelisiniz.
YORUMLAR