Acımızı, hüznümüzü, sevincimizi türkülere katık eyleriz. Yaylalarımiza dair de pek çok türkümüz var. Bunun yanında pek çoğumuzun yaylalara dair anıları hikayeleri de vardır.
Anadolu'nun kadim kültürüdür yaylacılık. Uzun yıllar yaylalar yaşam alanıydı yaz aylarında. İnsanlar yüksekleri hep sevmiştir. Kışın can sıkıcılığını yazın dağlarda, tepelerde, yükseklerde atmışlardır.
Ayrıca sadece kendileri değil hayvanlarına da bu mutluluğu tattırmışlardır. Hem daha fazla ürün almak için (süt, yogurt yağ, yün) hem de hayvanların kış boyu dar ağıllarda yaşadığı stresi üzerlerinden atmak için yaylalar can simidi olmuştur. Dünya'nın her yerinde olduğu gibi zaman bizde de hızla geçer ve değişimler kaçınılmaz olur.
Şehirleşme son hız artar, insanlar köylerden kentlere göç etmeye başlar. Tabi hal böyle olunca hayvancılık azalır dolayısıyla yayla kültürü yavaş yavaş kaybolmaya başlar.
Zaman geçse de çocukluk anıları ya da yetişkinlik anılarımız hep taptaze kalır onları sihirli sandıklarımıza saklar ihtiyacımız olduğunda tekrar sandıktan çıkarır yaşarız o güzel anları.
Değerli okuyucularım sizin yaylalarınız hangi bölgedeydi bilemiyorum elbette, ama benim yaylam Doğu Anadolu'nun rakımı yüksek dağlarının eteğindeydi. Ata binmeyi ilk orada öğrenmiştim .
Ama bu yazımda yaylarıyla meşhur bölgemiz Karadeniz yaylasından bahsetmek istiyorum. Siz de takdir edersiniz ki yayla denince uçsuz bucaksız cennet yeşili Karadeniz'imiz hemen akla gelir. Evet 2018 yılında Karadeniz yaylaları yine cıvıl cıvıl...
Muthiş doğası ile insanı kendine hayran bırakan Karadeniz yaylaları turist çekmeye devam ediyor.
Yazın başlamasıyla her bir şehrinde, kasabasında bir şenlik yapıliyor. Meşhur Ayder Yayla şenliğini birçoğumuz biliyoruz. Ama bir de bilmediklerimiz var. Bugün bu yazımda meşhur Boztepe'si, güzel sahili, samimi insanlarıyla güzide şehir Ordu'ya bağlı Gölköy Uluvahta yayla şenliğinden bahsedeceğim.
Uluvahta Şenliği üç gün sürecek. Gitme imkanım olmadı. Fakat yüreği memleketi için atan değerli ve özel şahsiyet Recep Bayraktaroğlu beyefendinin aktardıği bilgiler ve dokümanlar sayesinde az çok bilgiye sahip oldum.
Gölköy Belediyesi'nin organizasyonuyla Uluvahta şenliği pek çok insan ve etkinliğe ev sahipliği yapacak. Etkinlikleri inceledim klasik şarkı türkü konserleri olacak.
Ama benim en çok ilgimi çeken etkinlik çobanların bilgi yarışması ve koyun kırpma etkinliği oldu. Yaylacılığı en iyi sembolize eden etkinlik budur sanırım. Tabi ata sporumuz güreşin olması da takdirlik.
Elbette şenlikler müziksiz olmaz çeşitli şarkıcılar var. Ama en önemsediğim şey yerel sanatçılar. Türkü yoğunluklu olacak mı bilemiyorum. Olması gerekir. Belki de oraya Izzet Altınmeşe ya da onun tarzında biri iyi giderdi.
Gençlere geleneğimiz olan türküleri sevdirmek lazım. Yazılacak pek çok şey var. Olumsuzlara değil olumlu yanlara odaklandım .
Sosyal kaynaşma ve hemşehriliğin kuvvetlenmesi için güzel etkinliklerdir bu tür etkinlikler. Bir yazar olarak davet edilip yerinde gözlemem nasip olsaydı belki daha objektif bir yazı ortaya konulabilirdi. Şenlikler birliği, beraberliği, sevgiyi arttıran etkinliklerdir. Sevginin, kaynaştırıcı şenliklerin, etkinliklerin artması dileğimle...
YORUMLAR