Ramazan-ı Şerifi Hakkıyla İhya Edebildik mi?
Reklam
Zeynep Haşemi Bayraktaroğlu

Zeynep Haşemi Bayraktaroğlu

Özgür Kalem

Ramazan-ı Şerifi Hakkıyla İhya Edebildik mi?

12 Mayıs 2021 - 22:31

Ramazan, ruhun ve bedenin arınma ayıdır. Zira Allah-u Teâlâ kullarını oruçla günahtan alıkoymak istemektedir. Şöyle ki : “ Ey Mü’minler, sizden öncekilere olduğu gibi, size de günahlardan korunasınız diye, oruç tutmak size farz kılınmıştır.” (Bakara, 183) Rahmetin sağanak sağanak yağdığı bu ayın manevi değerinin yüksek boyutları saymakla bitmez.

Başta bu ayı en bereketli kılan özelliği, Kadir Gecesi, bu gecenin de Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu zamanı içinde barındırmasıdır. Kur’an-ı Kerim bu gece için şöyle buyurmaktadır: “Doğrusu Biz, onu Kadr gecesinde indirdik. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen? Kadr gecesi; bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Rûh, o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner.
O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmettir.” (Kadir Suresi) ve yine Peygamber Efendimiz (s.a.v) de bu gece için şöyle buyurmaktadır : "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır." (Buhari) Ramazan ayının bir diğer manevi değeri de Kur’an-ı Kerimin her harfine verilen sevabının yüksek oluşudur.
Ramazan-ı Şerif’te azlar çoğa, sermayeler kâra dönüşür. Zira bu ay, rahmet ve bereket ayıdır. İşte bu sebepledir ki mümin bu ayda fazlasıyla ibadete düşkün olur. Bilhassa Kur’an-ı Kerim’e alabildiğine iştiyak duyar, hemdem olur.
Tabiri caizse “Kur’an bülbülü” demek bu durumu en güzel şekilde açıklar. Yani bu ayda Kur’an okuyan veya okumayan herkes “Kur’an bülbülü” olmaya gayret etmektedir. Mukabeleler düzenlenmekte, cüzler tutulmakta, bilenler okuyucu olarak, bilmeyenler ise dinleyerek bu sevaba ortak olmaktadır.
Manevi bereketi yüksek zaman dilimi olması hasebiyle diyebiliriz ki Ramazan, “Şarj Olma” ayıdır. Manevi alıcılar her haseneye açık, şarj olmak için hiçbir fırsatı kaçırmamaktadır…
Ramazan ayının bir diğer Manevi bereketi ise başka hiçbir ayda bulunmayan Teravih Namazı’dır.
Teravih namazıyla camiler dolmakta, Müslüman ümmeti -Cuma namazında olduğu gibi- bu ibadetle ümmet olduğunun farkına varmaktadır. Bu ibadet ayrıca Müslümanların sosyalleşmesine de katkı sağlamaktadır. Ramazan sabırdır; zira ruh sabretmeyle manevi arınmaya varır. Bu sabır hem bedeni ve hem de ruhidir.
Ramazan; açın halinden anlama, sevgiyi paylaşma, hoşgörü ayıdır. Zira biliyoruz ki sabırsız, hoşgörüsüz oruç; ancak fiziki oruçtur. İşte bunun bilincinde olan mümin, orucunu bu konuma indirmek istemediğinden sabır göstermektedir.
Ramazan, fakirin halinden anlama ayıdır ve yine teravih ibadetinde olduğu gibi başka hiçbir zaman diliminde bulunmayan “fıtır” sadakasının olduğu ve Ramazan'ın sonunda fakirlere dağıtıldığı, bir bakıma Ramazan'ı hayırlısıyla eda etmenin şükrü olan bu ibadet de bu zaman dilimine münhasırdır.
İşte Ramazan demek, tüm bu saydığımız vecibeler demektir. Belki de mümin, halis niyetle tüm bu vecibeleri yerine getirdiğinden ulvi bir derece kazanmış, bunun sonucunda Allah c.c yapılan dualarını kabul buyurmuş, bir dahaki Ramazan’a kadar ruhundaki manevi arınmayı korumayı başarabilmiş, istek ve arzularına dünyevileşmeye karşı koyabilme gücünü kendinde bulmuştur. Sonuç olarak; Rabbi Rahim Kula iyilik istemekte, Müminin de gayesi Rıza-yı İlahi’ye layık olmaktır.
Ramazan da Rıza-yı İlahi’ye mazhar olmak için mümine sunulmuş fazladan mükâfat, ikramiyedir. Bu ikramiyeyi hak etmek için, biz müminlere düşen manevi değeri, bereketi yüksek zaman dilimlerini en güzel şekilde değerlendirme adına duayla kapının tokmağına yapışmak, ibadetle kapıyı aralamak, Ramazanı hakkıyla ifa etmektir…
Rabbim her günümüzü Ramazan, her gecemizi Kadr gecesi şuuru içinde geçirmeyi nasip etsin. Rahman-ı Rahim Ramazan’ın manevi havasını her zaman ruhumuza ve düşüncemize hâkim kılsın, bizi kurtuluşa erenlerden eylesin.. 

Bu yazı 1390 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum