Otobüslerde sigara içme yasağı olmayan dönem bir arkadaşla Konya’da Gültura bineceğiz, arkadaşım “dur sigara alıp geleyim “dedi.
Jelatini parlak bir kırmızı malbora paketiyle kuruldu yanıma, “sen maltepe içmiyormusum ? cebinde var zaten niye aldın ki bunu” dedim .
“Milet fakir mi sansın oğlum”dedi. Yol boyunca otobüsü sigara dumanı bastıkça o da ön koltuğun rafından aldı içti, muavine de ikram etti.
Bu anlamsız gelmişti bana, yirmi yıl sonra veblen den gösterişçi toplumu okurken anladım arkadaşımı , ne de kalın kafam varmış.
Karadeniz düğünlerinde havaya ateş edilir bu garip gelenek dışardan gelenlere anlamsız ve ilkel gelir.
Havaya atılan kurşunlar bazen düğünde takılan hediyeden fazladır. Aslında yapılan basit bir güç gösterisidir, kalabalıklar gösteri yapmanın en uygun mekanlardır. her tetik çekiş ben bu güce hakimim mesajı verdiği gibi bu maliyeti karşılayacak gücüm var mesajı da verir daha da mühimi hasımlara yaklaşma boş değilim uyarısıdır.
Bu durum dışardan gelenlere ilkel gelir ama onlarda düğüne şehirde anlam ifade etmeyen arazi modlu 4x4 jipleriyle gelirken aynı gösterişçi toplumsal şovu yaparlar.
Sigaram yok silahım ve jeepimde. Ama bu gösteriye hiç uymuyorum demek sahtekarlık olur.
Markalar imajlar tüketim toplumunun sınıflasal yapı göstergeleri , iyi arabalara binmek iyi semtlerde oturmak ulaşılmaz yüksek maliyet gerekirlerse de bu sınıfın kullandığı kıyafet ve telefon gibi aksesuarlar o sınıftan gösterdiği için en kolay satan ürünler.
Toplumda çok yaygın kullanılan ve zenginlik sebebi gösterilen belli marka akıllı telefonlar zenginlik göstergesi değil genellikle zenginlik gösterisidir.
Evet evet genellikle zenginlik göstergesi değil fakirliği gizleme aracı.
Ancak son ekonomik krız bu gösterişlere şekil değiştirtecek gibi. Zira kolay ulaşılmazlar arasına girdiği için gösteriş başka enstrümanlar üzerinden devam edecek.
YORUMLAR