Pek çok cemaat vakıf ve dernekte değişik sebeplerle bulundum. Bu sebeple gözlemleme fırsatı buldum.
Pek çoğunda halen devam eden dostluklarım ve birlikte siyaset yaptıklarımız var.
Her zaman aynı fikirde olmasak da onları Sever sayar dinlerim, onlarda benim fikrime kıymet verir bazen uyar bazen beni uyarırlar.
Siyaset tarikat ilişkisi üzerinde çok yazılan bir konu.
Aslında sosyal yoğunluklarından ve siyasi güçlerinden çok daha etkili ve gündemde kalıyor olmaları incelemeye değer bir konu.
Tüm tarikatların toplumun %1-2 sine denk gelen toplam paylarından daha büyük görünmeleri ilginç.
Daha ilginç yanı halkı müslüman ülkelerde benzer çeşitlilikte yer alan tarikatların birbirilerine pek dostane davranmamaları uluslarası politikalara karşı ortak düşman yerine kendi sınırlarında düşmanlar icat etme eğilimleri .
Ama kabul etmek gereken bir gerçek sosyolojik karşılıklarının oluşu. Yok saymanın yada yok kabul etmenin toplumsal karşılıkları olmadığını iddia etmenin pek bilimsel yanı yok.
Devlet bahçelinin “AYM kapatılsın, TTB kapatılsın TBB kapatılsın” cümlelerine gülenler “tarikatlar kapatılsın, cemaatler kapatılsın.” Cümlesini kurabiliyor.
Tarikatlar sosyolojik gerçekliktir, reddilemez ama bu reddilemezlik kesinlikle kontrol edilemez olarak algılanmamalı.ortaya çıkış gerekçesi palazlanıp yeşerdiği sosyoloji anlamadan konuşmak havanda su dövmektir.
Bu girizgah ile başladık. Bundan sonrası iyi okunmalı;
Saadet Partisi ve dini hassasiyetli organize grupların diyaloğu.
Partim ve tarikat ilişkileri;
1-Saadet partisi tarikat değildir.
Tarikatlar iyidir yada kötüdür anlamı çıkarmadan devam etmek üzere.
Parti ve tarikat güzellemesi yada kötülemesi yapmaksızın. Farkı anlamak gerekiyor ,Aradaki fark anlaşılmazsa kaos ve kargaşa derinleşir.
Parti ,dernek vakıf ve tarikat Kesişim kümeleri olmakla birlikte aynı şey değildir.
Bir tarikata, derneğe, vakfa mensup olmanız, saadet partisinde siyaset yapmanıza engel değildir. Ama partiyi tarikat dernek yada vakıf yapmanız büyümemize engeldir.
Renk benzerliği sebebiyle tarikatların hareketimizi desteklediği gibi bir kanaat genel anlamda hatalıdır. Genel de güçlüyü ve tabi ki iktidarı desteklerler gün gelir iktidar olursak bizi de desteklerler. Ancak idari kontrol mekanizmaları farklı çalıştığı için topyekün bir destek değil kommensal bir ilişki peşindedirler.
ayni kalıbı parti üzerine koyarsanız partiyi ufuksuz küçük daha dar bir alana sıkıştırırsınız.
Bir tarikatın vakfın derneğin küçük bir kitleye giydirdiğiniz kıyafeti koca bir topluma giydirmeye çalışırsınız ki bu sizi toplumdan uzaklaştırır, fayda sağlamaya çalıştığınız topluma yabancılaşırsınız .
Siyaset üretemez çözüm üretemezsiniz.
Çalışma masasında dünya haritası olan bir teşkilatı post üzerinde zikir çeken müritler haline getirmek ne bu coğrafyaya ne de adil bir dünya hayalimizin gerçekleşmesinde hizmet eder.
Gerek adil bir dünya hayali ile kurduğumuz derneklerin sarı sendikalaşması gerekse kendini “ehli tarik” tarif edenlerln hareketimize siyaset üretemez hale getirmesi iyi gözlemlenmelidir.
Hangi ad,hangi sıfat,eskiden yada şimdi hangi görevde bulunursa bulunsun bu hassas dengeyi gözetmeyenlerin bu gün yada gelecekte bu harekete fayda sağlamayacağı açıktır.
Muhafazakarlaşma , toplumsal kutuplaşma, solculaşma yada sağcılaşma, stakoyu kuşanma konusunda Varsa dahil olduğumuz diğer gruplar onları kendimize benzetmemiz gerekirken , bunların bir kısmını dinin bir rüknü gibi gösterip partiyi muhafazakarlaştırmaya çalışmak benzinli motora iyilik olsun diye su katmaktır.
2/ saadet partisi dernek yada vakıf da değildir.
Kendi STK larımızı muhafazakarlıktan muhafaza etmek. Ana babanın evladı koruması gibi birşey.
Çocuklarımız için sokak nasıl pek çok risk taşıyorsa siyaset de STK larımız için benzer riskler taşıyor.
Eski dost ve arkadaşlar siyasetin yüksek ve prestijli makamlarında oluşu göz kamaştırabilir, yoldan çıkarabilir, kimse nefsine güvenmesin ve dahi uyaranlara gücenmesin.
Teşkilatların parçalı görünmesi yada parçalamaya ilişkin görüntü hissedildiğinde daha dikkatli hareket edimelidir.
Enerjimizi harcayacağımız pek çok şey varken gücümüzü boşa harcamayalım .
İyiniyetli bir temenni aksi süte su katmaktır.
YORUMLAR