AH BIZ "İSTEMEZÜKÇÜLER"
Reklam
Veysel İlhan

Veysel İlhan

AH BIZ "İSTEMEZÜKÇÜLER"

10 Ağustos 2020 - 16:04



Sevgili Ünyeliler,  bir süredir Ünye Doğa ve Yaşam Platformu olarak Çamlık ve Bisiklet Yolu projesiyle ilgili  bir mücadele yürütüyoruz. Adınız "Muhalif" e, "Istemezükçüler" e çıktı. 

Kendimizi yeterince ve doğru ifade edememis olmaliyiz ki onlar zaten her şeye muhalefet ediyor, diyorlar.

Biz  "Istemezükçüler"  neyi "istemezük",  neden "istemezük", neye muhalefet ediyoruz  bir kez daha net bir dille anlatalim.

Sevgili Ünyeliler, bildiginiz gibi 2014'te kabul edilen Büyükşehir Yasasi ile birlikte Çamlık üzerindeki "tasarruf hakkı" Ordu Buyuksehir Belediyesine geçmiş oldu. Bu yasaya göre  Büyükşehir Belediyesi kendi il sinirlari içindeki bir bölgeyi isterse Yap islet Devret modeliyle bir şirkete ihale edebilir yahut il sınırları dahilindeki bir tesisi bir firmaya kiralayabilir ya da  bu yetkiyi ilgili belediyeye kullandirabilir. Bu tasartuf Büyükşehrin  kendisindedir.

Ordu Büyükşehir Belediyesi de bu haktan hareketle 2017 yılında Çamlik ile ilgili bir imar değişikliğine gitti. 

Biz "Istemezükçükler" en başta bu imar değişikliğine itiraz ediyor, 2017 öncesindeki imara geri dönülmesini ve Çamlık'ın Ünye Belesiyesi'ne devredilmesini istiyoruz.  Neden mi? Anlatalım:

Tarihi mezarlardan dolayi  SİT alani  ve "Yeşil Alan" kapsamındaki Ünye Çamlık bolgesi 2017 yilina kadar tek tapuydu. SİT alani olduğu için de imara yani yapilasmaya kapalıydı.  

2017 yılında yapılan Imar değişikliği ile o bölge öncelikle tek tapu olmaktan çıkartılıp 5 parsele bölündü. Bütünlüğü ortadan kaldırılarak SİT kapsamı, yalnizca mezarlikka sınırlandırıldı. Böylece Çamlık en önemli "koruma kalkanını",  en büyük "yasal dayanağını"  kaybetmis oldu. Iste biz, bu değişikliğe itiraz ediyoruz.
Çamlık'ın 5 parsele bölünmesinin ne zararı var mi diyorsunuz onu da anlatalım.

 Çamlık'ın  SIT alani olmaktan çıkartılıp 5 parsele bölünmesi demek,  tarihi mezarların bulunduğu alan haricindeki parsellerin  ayri ayri imara dolayisyla ranta açılabilmesi demektir. 

Işte biz, buna itiraz ediyor Çamlık'in  bir bütün olarak korumaya alınmasını ve tamamının "Yeşil Alan" olarak gelecek kusaklara  bırakılmasını istiyoruz.

Yine 2017de yapilan imar degisikligine göre  Çamlık'ta önceden var olan restoran alani için sifir 50  olan imar izni 0.50 den 1÷1000 oranına çıkartıldi. Bu oldukca büyük bir oran. Büyükşehir bu izinle buraya büyük bir isletme Yapabilir yahut yaptirabilir Isletebilir Devredebilir.Kisaca bu değişiklik Yap islet Devret'in dolayısıyla büyük bir rantin  yolunu açiyor. 

Biz de diyoruz ki "Yapmasınlar Isletmesinler  Devtemesinler".  Çamlık'ın ranta kurban edilmesin. 2017 öncesindeki imara geri dönülsün ve Çamlık Ünye Belediyesi'ne devredilsin hepsi bu.

Belediye Ünye halkina  hizmet etmek bir guzellik yapmak istiyorsa çamları bakima alsın ağaç çeşitliliğini artırsın "Yeşil Alan" ilan etsin yeter.

Gelelim Bisiklet Yolu Projesine. 
Avrupa Birligi Ünye Belesiyesi'ne 7,5 milyar hibe kredi vermis. Onlar da bu krediyi oldukca "estetik" bulduklari "Bisiklet Yolu" için harcama kararı almışlar.  

Fevzi Çakmak Mahallesinden baslayan Bisiklet Yolu Çamlık girişine kadar devam edecek. Bu da sahilin boydan boya doldurulmasi demek.Biz de diyoruz ki yapmayin hem sahilimize hem paraniza yazık etmeyin. 

Bisiklet arabanin gittiği her yerden gider ona bir şerit belilrlemeniz yeterli. Ustelik bu çok daha ucuz. 

Sevgili Ünyeliler biliyorum hava sıcak,  biliyorum şimdi is zamanı ve her birinizin yapacak çok daha önemli işleri var,  biliyorum zamanınız çok kıymetli, biliyorum pandemim aldı başını gidiyor lâkin  giden yalniz pandemim değil. Ünye'nin zümrüt kolyesi atalarimizin gelecek kusaklara emaneti Çamlık ve Allah'in bize lütfu güzelim sahil  de sessiz sedasiz gitmek üzere elimizden.

Bizler Pazartesi  saat 17'de Yalı'da konuyla ilgili bir basın açıklaması yapacagiz. Gelin yanimizda durun.Sesimize ses gücümüze guc katın. 

Ünye Doğa ve Yaşam Platformu.

Bu yazı 1681 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum