VEKALETEN SAVAŞAN KAYBEDER
Reklam
Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi,Tarih ve Gündeme dair

VEKALETEN SAVAŞAN KAYBEDER

03 Ekim 2024 - 19:47



Muhammed AKGÜN adındaki okuyucum “Bizi bize bırakmıyorlar” diyerek, Arap-İsrail savaşındaki durumumuzu özetliyor.

Şunu bileceğiz.  Başkasına güvenerek Vekalet SAVAŞI yapanlar kaybediyor. Vekaleten savaş yapan imparatorluk orduları sayısal üstünlüklerine rağmen yenildiler. İmparatorluklar yıkıldı. Bir kaç yaşanmış örnek veriyorum.

1. MÖ 330 yılında Büyük İskenderin 40 bin kişilik ordusu, Şahın 100 bin kişilik ordusunu yendi. Nedeni çok basit idi. Şahın ordusundaki askerlerin çoğunluğu vekaleten savaşan satraplardan gelmişti. Satraplar yani valiler, çeşitli milletlerden topladıkları askerler ile cepheye gelmişlerdi. Büyük İskenderin ordusu ise Makedonlardan oluşuyordu. Savaş  Makedonlar için var olma mücadelesi idi. Kazandılar.

2.  Büyük Selçuklu yüz bin kişiden oluşan bir ordu ile 1243 yılında KÖSEDAĞDA Moğolları karşıladı. 20  bin kişiden  oluşan Moğol ordusuna yenildi. Çünkü, Selçuklu ordusunda “demir donlu” diye tanımlanan paralı şovalyeler vardı. Zoru gören Paralı şovalyeler cepheyi bırakıp gittiler.

3.  1402 yılına, Ankara Savaşı sırasında Yıldırım Bayazitin Ordusunda SIRP askerler vardı. Bu savaş SIRPLARIN SAVAŞI değildi. Cepheyi bırakıp dağıldılar. Yıldırım BEYAZİT savaşı kaybetti.

4. 1683 ikinci viyana kuşatması sırasında, TATAR Girayına gözcülük görevi verilmişti. Giray, Leh Ordusunun gelişini haber vermedi. Baskına uğrayan Osmanlı Ordusu perişan oldu. Türk askeri derede boğulurken, Giray köprü üzerinden boğulan askerleri seyrediyor, verilen rüşvetin hesabını yapıyordu.

5. 1917 GAZZE SAVAŞINI biz organize etmedik. Genel kurmay başkanı Limon van Sanders adındaki  Alman General idi.  Osmanlıyı,  Almanlar için vekalet savaşı yaptırmayı beceriyordu.  Bizim kurmayımız “İngilizler denizde kuvvetli, karada onları yeneriz. Kutül Amarede yendik. Savaşı HALEPTE yapalım” diye öneri getirdiler. Genel kurmay başkanı olan ALMAN generalin umurunda olmadı. Çünkü onun amacı Avrupada savaşan Almanların çıkarıydı ve bizi vekaleten savaştırıyordu.

6. Yunanlılar da vekalet savaşı yapmanın bedelini ağır ödediler. Paris dörtlüsü “Türkleri Anadoludan sürme” kararı almış ve bu görevi vekaleten Yunan Kralına devretmişlerdi. İngiliz-Fransız donanması ile 15 mayıs 1919 günü İzmire ayak bastılar. 3 yıl 3 ay 22 gün BATI Anadoluyu işgal ettiler. Başaramadılar. Atatürk önderliğindeki Türk orsusu Yunanı 9 Eylül  1922 günü İzmirden denize döktü.
VEKALET SAVAŞI yapmanın bedelini Yunanlı idareciler canları ile ödediler. Dönemin Yunan Başbakanı, Maliye Bakanı,  Savaş  Bakanı, Ordu komutanı  yargılandılar ve idam edildiler.

7. Günümüzde Ukraynanın  komedyen lideri, Batı adına  vekâletten Rusya ile savaşıyor. Kaybedeceği kesin. Ukraynaya yazık oluyor.

Başkası adına savaş yapanların kulağına küpe olsun. Tarih başkasına güvenerek  savaşanların kaybettiğini yazıyor.

Şinasi Kara

Bu yazı 23 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum