TÜRKİYE NASIL DÜZELİR ?
Reklam
Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi,Tarih ve Gündeme dair

TÜRKİYE NASIL DÜZELİR ?

16 Şubat 2024 - 16:44


Reform yapmadan ülkemizin düzelmesi mümkün değil. Reform önce kurumlardan başlamalıdır. Ki bunların başında Eğitim Sistemi ve Üniversitelerimiz geliyor. Onu, Adalet Sistemi, Bürokrasi ve Ekonomi takip ediyor.
1. Dünya değişti. Teknoloji önem kazandı. Lise seviyesinde teknik eğitime geçmeliyiz. Önceliğimiz, meslek kazandıran eğitim olmalıdır.
2. Dünyada ilk 500 arasına giren Üniversitemiz yok. Nedeni, Üniversitelerde akraba kayırmacılığının zirve yapmasından kaynaklanıyor.
Üniversiteler, hocaların akrabalarına iş üreten kuruma dönüştü. Bilim rafa kalktı. Akrabalar arasında, prof-doçent gibi unvanlar paylaşılıyor. İçlerinde, başarılı bilim adamları var. Gönül ister ki hepsi başarılı olsun. Olamadılar.
Çözüm basit. Uluslararsı bilimsel makale yayınlayan kurumlarda, MAKALE YAYINLAMADAN Profesör ve Doçent olanların, unvanları geri alınmalı ve kadroları iptal edilmelidir. İkinci olarak, 5 yıl içerisinde, uluslararası bilimsel yayın kurumlarında 5 bilimsel makale yayınlayamayan öğretim üyelerinin istifa etmiş sayılması, yeterlidir.
2. Adalet Sistemi Reform beklyor.
Adalet düzenini teke indirmek şart. İdari yargının bulunduğu ülkelerde adalet mekanizması işlemiyor. İdari yargı, idarenin eylemlerine meşruiyet kazandırmaktan başka bir işe yaramıyor.
Fransada ortaya çıkan idari yargı sistemini, Türkiye kopya etmekle hata etti. Bir an önce İdari yargının kaldırılması gerekiyor. Yargıyı teke düşürmek şart. İdari yargı, Adli yargı sistemi içerisinde yerini almalıdır.
Üst düzey yargı kurumları arasındaki karmaşa ayrı bir sorun. İdari yargı kalkınca, DANIŞTAY sonlanacak. Ancak, Anayasa mahkemesi ile Yargıtay arasındaki yetki sorunu devam edecek. Bu sorunu çözmenin yolu, Yargıda teklik prensibine geçmekle çözülebilir.
Yargıda diğer önemli sorun, yavaş işlemesinden kaynaklanıyor. Geç gelen adalet, adaletsizlik yaratıyor.
Bağımsız ve tarafsız bir yargı düzeni kurulmadan, Türkiyenin hiç bir sorunu çözülemez.
3. Bürokraside reform gerekiyor.
Verimsiz kadroları kaldırmakla işe başlanmalıdır. Ki bunların başında yurt dışı arpalıklar geliyor.
Kimse kendini kandırmasın. Ülkemizde NEPOTİZM yerleşti. Bunu kırmak için tek yol var. Liyakat ve Kariyer sistemine geçmek. Bürokrasiyi, baştan aşağı yeniden, liyakate ve kariyere göre tanzim etmek gerekiyor.
3. Ekonomik Reform
Yatırımların önündeki engelleri kaldırmak yeterlidir.
Yatırımların önündeki en büyük engel, sermaye güvenliğinden kaynaklanıyor. Sermayeyi vergi matrahı gören bir ülkeye, sermaye gelmez. Var olan sermaye de kaçar. Yatırım yapılmadığı zaman iş yeri sayısı artmaz. İstihdam artmaz. Üretim artmaz.
Adalet ve Bürokratik reform yapılmadan ekonomik reform gerçekleşmez. Zira, Adaletin işlemediği yere sermaye gelmez. Sermaye düşmanı bürokratın olduğu yere sermaye gelmez. Aksine kaçar. Ülkemizden, servet vergisinin uygulandığı 1942 yılından beri sermaye kaçıyor. Ülke sermaye dar boğazını aşamadı. Aşamıyor.
Üniversitelerin bilim üretemediği ülkelerde, bilgiye dayalı yatırım yapılamaz. Yetişmiş eleman olmayan bir yörede ya da ülkede, teknolojiye dayalı katma değeri yüksek yatırım yapılamaz. Yapılamıyor.

Şinasi Kara
 

Bu yazı 282 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum