TÜRK EKONOMİSİ KÖTÜ DEĞİL, KÖTÜ YÖNETİLİYOR
Reklam
Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi,Tarih ve Gündeme dair

TÜRK EKONOMİSİ KÖTÜ DEĞİL, KÖTÜ YÖNETİLİYOR

07 Aralık 2023 - 10:42


Büyüyen bir ekonomi kötü diye tanımlanamaz. Türk ekonomisi, uzun vadeli büyüme oranı olan yüzde 5 büyümeyi gereçekleştiriyor. Büyüme demek üretimde artış demektir. Soru şudur.
Büyüme (üretimde artış) olduğu halde ekonomik sıkıntılar nereden geliyor?
Sıkıntının temel kaynağı BÖLÜŞÜM. Bölüşümdeki adaletsizlik, sorunları derinleştiriyor. Bir tarafta lüks tüketim var. Diğer tarafta fakirlik var. Uçurum giderek artıyor.
Hükümet de işin farkında, sosyal devlet harcamalarını yaygınlaştırmak suretiyle çözüm üretmeye çalışıyor. Bütçeye bakınız. Ödeneklerin yarıya yakını sosyal harcamaları içeriyor. Bütçe açığının gerisinde sosyal devlet harcamaları var.
Sosyal harcamalar yoluyla, üretime katkısı olmayanlara, üretimden pay verilince, tembel bir sınıf yaratıldı. Dengeler bozuldu. Tembeller sınıfı, sabit gelirlilerin reel gelirini sürekli düşürüyor. Orta sınıf fakirleşiyor. Bu sorunu çözmenin yolu, sosyal devlet harcamalarını azaltmakla mümkün.
İkinci sorun tasarruflardan kaynaklanıyor.
Türkiye ulusal hasılasının yüzde 12 si oranında tasarruf eder. Ulusal hasıla 850 milyar dolar civarında. Yüzde 12 si 100 milyar doları biraz aşar.
Türkiye, tasarrufların yönünü kontrol edemiyor. Yönlendiremiyor. Tasarruf sahipleri, enflasyona karşı paralarını koruma telaşında. Türk lirası enflasyondan sürekli değer kaybettiği için, tasarruflar döviz ya da altın olarak tutuluyor. Dolarizasyon denilen para ikamesi sorunu yaşanıyor.
Hükümet işin farkında ve kur korumalı mevduat yoluyla, tl mevduata güvence verdi. Ancak, kurlardaki artış hazineye muazzam bir yük getiridi. Çözüm aranıyor.
Çözüm bellidir. Tasarruf sahibini, beklenen enflasyona karşı koruyacak düzen kurmak, sorunu çözer.
Unutulmamalıdır ki, enfilasyon ana parayı eritmekle kalmaz, getirinin değerini de düşürür. Getiri bu iki negatif değeri karşılamadıkça, tasarruf sahibinin döviz talebi durmaz. Dövize talep, gereksiz yere kurları ve dolarizasyonu artıracaktır.
Döviz tutmanın (dolarizasyonun) maliyeti vardır. Amerika, doları karşılığını mal ve hizmet olarak almadan vermez. Cari açık var ise borç olarak almışınızdır. Borca karşılık faiz ödenir. Doların bankada ya da sokaktaki adamın cebinde olması fark etmez. Bir an önce, ekonomiyi dolarizasyondan kurtarmamız gerekiyor.
Şinasi Kara

Bu yazı 287 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum