Koronakriz sonrasında Türkiyeyi nasıl bir yaşam bekliyor?
İyi tarafları var. Kötü tarafları var. Önce iyilerden başlayalım;
-Kovid-19 Pandemi sayesinde Türkiye, tasarrufun önemini öğrendi. Tüketici kredileri ile geleceğin gelirini tüketmenin, insanları kredi kölesine dönüştürdüğü fark edildi. Tasarruflar artacak ve tüketici kredilerinde hızlı bir azalış olacak. Tasarruf dar boğazı aşılacaktır.
-Betona yatırım dönemi sonlanıyor. Her ne kadar, inşaat şirketleri kurumlaşmış ve siyasi otoriteyi baskıda tutuyor olsalar dahi, sonuç alamayacaklar. Zira, devlet bütçesi açık veriyor. Bütçe açığı, cari harcamalar dışında harcama yapmaya imkan tanımıyor.
- Gıda fiyatları artacak, toprakta üretimin önemi anlaşılacaktır. Köye dönüş başlayacaktır. Önümüzdeki iki yılda, iş bulmanın ümidi dahi yok. 5 milyon işsizin şehirde yaşaması imkansız. Köyünde toprağı olan emekliler ve işsizler, köyüne dönmek zorunda kalacaktır.
- Şehirleşme sona erdi. Bundan böyle, şehir rantından istifade ederek zenginleşmek mümkün olamayacak. Aksine, bazı yörelerde, emlak değerlerinde çöküş başlayacaktır. Olumlu tarafı, inşaat sektörünün döviz yutan kara delik işlevinin sonlanmasıdır.
- Tüketicinin egemenliği dönemine girildi.Her konuda kalite öne geçecektir. Başta inşaat olmak üzere, kantiteye bağlı büyüme dönemi kapandı. Mevcutların kalitesinin yükseleceği bir dönem başlıyor..
- Katma değer yaratmayan, bölüşümden pay almaya olanak sağlayan kahvehane,meyhane, kumarhane gibi iş yerleri kapanacak. Boş zamanı değerlendirme işlevini, internet üstlenecektir.
- Temassız hizmet çağına giriliyor. Yüz yüze temas olmadan, işlerin görüleceği yeni bir çağ gençleri bekliyor.
Şinasi Kara
YORUMLAR