BOŞ BEYİN
Insan oğlu "boş belleğe" sahip beyin ile doğuyor. Doğduktan sonra bu bellek ne ile doldurulur ise ona göre inançlar ve karakter oluşuyor.
Toplumun en küçük ve önemli kurumu ailedir. Belleğin doldurulmasında aile başı çekiyor. Diğer sosyal kurumlar ikinci derecede önem taşıyor. İkinci derecede önemli kurumların başında devlet geliyor.
Devlet adamları "boş belleği" doldurmak amacıyla eğitim düzeni kuruyor. Bellek sahibinin yaşı çok önemli. Yaş ne kadar küçük ise devlet ideasının boş belleğe yerleştirilmesi o kadar kolay oluyor.
Rusya eğitim sistemi sayesinde Asyadaki Türk milletlerini birbirinden ayırmayı başardı. Orta asyadaki Turki Cumhuriyetlerin eğitim sisteminde, Türk ve Türkiye'nin adı geçmiyordu. Standart eğitim almış lise mezunu genç, Türk diye bir milletin ve Tükiye diye bir devletin varlığını dahi bilmiyordu.
Sanayi toplumlarında farklı bir durum ortaya çıkıyor. Boş bellek pozitif bilgiler ile doldurulmadığı taktirde, çocuk ekonomik hayatta başarılı olamıyor. Aileler, mümkün olduğu kadar çocuklarının eğitimine önem veriyor. Zira, gerekli pozitif eğitimi alamayan çocuk "meslek sahibi" olamıyor.
Günümüz dünyasında iletişim öne geçti. Hiç bir şey gizli kalmıyor. Bilgiye her zamankinden daha kolay ulaşılıyor. Ancak, çöp niteliğindeki bilgi ile doldurulmuş bellek yeni bilgileri kolay kabul etmiyor. Ortaya eğitimli cahiller sürüsü çıkıyor.
Şinasi Kara
YORUMLAR