Uluslar arası ticaret, karşılaştırmalı maliyet üstünlüğüne dayanır. Hangi ülke hangi malı, daha az maliyet ile üretir ise ucuza satar. Maliyet üstünlüğü uluslararası ticareti tayin eder.
Bu kuralı marka kırıyor. Marka yaratan ülkeler, maliyet üstünlüğü olmasa dahi, malını yüksek fiyatla satmayı başarıyor. Uluslararası ticaretten, daha çok pay alıyor.
Mercedes, alman markasıdır. Pahalıdır. Pahalı olmasına rağmen, dünya pazarlarında yer buluyor. Mercedes tek başına otomobil üretmez. Camını başkası, elektrik ve elektronik aksamını başkası, cantını başkası, lastiğini başkası… üretir. Daha da ilginci, önden çekişli mercedelerde RENO marka Fransız motor var.
Önden çekişli motorlarda Fransızlar başarılı. Başarı, başarıyı getiriyor. Ve marka oluşuyor.
Türkiye marka konusunda çok geri kaldı. Son iki yıldan beri, BAYRAKTAR Şirketi marka olmayı başardı. En çok, silahlı insansız hava aracı ihraç eden şirket. 35 ülkeye ihracat gerçekleştirmiş. TÜRK MARKASI olarak, dünyada kabul görüyor.
Yukarıda verdiğim mercedes misali gibi, BAYRAKTAR silahlı insansız hava aracının her şeyini üretmiyor. Motorunu TUSAŞ üretiyor. Radarlarını ve akıllı mühimmatı ASELSAN üretiyor. Üretimin gerisinde yüzden fazla başka şirketlerimiz var.
Bayraktar, almanların mercedesi gibi Türkiye markası oldu. Gelirinin yüzde doksanını ihracat oluşturuyor. Ülkemize ve tedarikçi şirketlerimize para kazandırıyor.
Markanın ne olduğunu bilmeyen ekonomi cahilleri, muhalefet yaptığını zan ediyor.
Şinasi KARA
YORUMLAR