KÜLTÜREL DEĞERLER EKONOMİ İLE BAĞDAŞMALI
Reklam
Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi,Tarih ve Gündeme dair

KÜLTÜREL DEĞERLER EKONOMİ İLE BAĞDAŞMALI

07 Mart 2022 - 21:56



Tasarruf ile ilgili bir yazı yazdım. Pek kabul görmedi. Görmez, çünkü toplumumuzda sosyolojik değer yargıları ekonomi ile bağdaşmıyor. 

Toplumu oluşturan  insanlar ''BU BENİM HAKKIM DEĞİL'' demediği taktirde,  ekonomi düzelmez.  Basit bir kaç örnek vermeden geçemem.

1. Emeklilik en doğal haktır. Ancak, çalışma güünü kaybetmeyen bir şahsın 40 yaşında emekli olması, ekonomik kurallar ile bağdaşmaz. Bu ülkede, haksız yere emekli olanların sayısı milyonları aştı. Fiskobirliğe 500 kilo fındık vereni bu ülke emekli etti.  Köylerde emekli olmayan ev kalmadı. Biraz gelir elde eden şehre göçtü. Yumurtayı, sebzeyi marketten alıyor.

2. Ölmüş emeklinin dul kızı, ölene kadar ölmüş babasının emekli maaşını alıyor.  Bu para için kocasını boşayan dahi var. Sayıları 5 milyonu aşmış. Bu fakir milletin sırtına kambur olmuş. Bu benim hakkım değil demiyor.

3. Suudi Arabistanda dahi MAAŞLI İMAM  yok. Kuran ''Sizden menfaat temin etmeyenlere uyun'' diyor. Para ile  din görevi yapmayı yasaklıyor. Üretime bir kuruşluk katkısı olmayan 140 bin  İmam, bu fakir milletin ödediği vergilerden maaş alıyor. Kuranı en iyi bilen imamlardır. Kuranın yasak ettiği parayı alıyor. ''Bu benim hakkım değil'' demiyor.

4. Emperyalizm mal satmak ister. Bu amaçla, yeni tüketim kalıplarını topluma aşılar. En çok medya kullanılır. İnsanlar farkına varmadan, tüketim alışkanlıkları kazanr. Gelrini harcamakla kalmaz, tüketici kredisi kullanır. Gelecekte elde edeceği geliri,  bu günden tüketir. Onlara bir sözüm yok. Zira, onlar ''KREDİ KÖLESİ'' olmayı baştan kabul etmişlerdir.

5.  2022 yılı devlet bütçesi, 275 milyar lira açık ile bağlandı. Yani, devletimiz gelirinden daha çok harcama yapıyor. Devlet gelir üretmez. Halkın ürettiği gelirden pay alır. Vergi ile 275 milyar lirayı toplaması mümkün değil. Zira, tahsil edemediği alacaklar yüz milyarı aşmış durumda. Vatandaşın ilave vergi ödeme gücü yok. Devlet bu parayı alacağını baştan söylemiş. Demekki enflasyon ile bütçe açığını halktan toplayacak. Devlet bir parça tasarruf edebilse, bütçe dengesi kurulabilir. Devlet adamları harama yaparken ''Bu bizim hakkımız değil'' demiyor. Lüks araçlar, gösteriş harcamaları ve yatırımları ile israf devam ediyor.

Sonuç enflasyon. Enflasyonu çözmenin yolur ''BU BENİM HAKKIM DEĞİLDİR'' diyebilen kültürün yerleşmesiyle mümkün. Yeleşmediği taktirde ekonomi, fiyat artışı ile herkese haddini bildiriyor.

Şinsi Kara

Bu yazı 552 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum