KALEMİN GÜCÜ
Reklam
Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi,Tarih ve Gündeme dair

KALEMİN GÜCÜ

01 Haziran 2023 - 09:58


Kalem mi güçlü, KILIÇ mı ?
Bu soru, yazılı tarihin başlangıcından beri tartışılıypr. Genel kanaat şudur. Kalemin gücü, Kılıcın (siyasetin) gücünden daha üstün.
M.Ö. 1750 lerde, Rahip Kral Hammurabi, Ziggurata (tapınağa) giriyor. ''Tanrı dediki'' diyerek ünlü yasalarını oluşturuyordu. Yasaların kaydedildiği tabletler, Paris Müzesinde sergileniyor.
Daha sonradan anlaşıldı ki, Kral Hammurabi ''Sümer Metinlerini'' kaleme almış. Ortada tanrı sözü yok. Sümer metinlerini, tanrı yasalarına dönüştürerek, halka tebliğ etmiş. Tanrı sözü olduğu için, halk, tartışmasız kabul ediyor. Realitede ise, kalemin gücüne halk boyun eğiyor.
Aradan 500 yıl geçmiş. M. Ö. 1280 lerde, Hz. Musa dağa çıkıyor. Tanrı ile görüşüyor. ''Tanrı dediki'' diyerek, on emri Yahudilere tebliğ ediyor. Tanrı emri olduğu için, Yahudiler, tartışmasız kurallara uyuyor. Sonradan anlaşıldı ki, On Emrin altısı ''Antik Mısırda, yasa imiş'' ve binlerce yıldan beri uygulanıyormuş. Mısırlılar hırsızın kolunu kesiyor, Musa ''çalmayacaksın'' diyor. Mısır'da katil idam ediliyor. Musa ''Katletmeyeceksin'' diyor. Musa ''yalan yere şahitlik yapmayacaksın'' diyor, Mısırda yalancı şahide, karar nedeniyle verilmesi gereken cezanın aynısı uygulanıyor... Sonuç itibariyle, medeniyetin gücü kalem ile dile getiriliyor ve zamanı geldiğinde hükmünü gösteriyor.
Din adamları ve siyasiler en çok kalemin gücünden korkmuşlardır. Bu korku o kadar derindir ki, tarihe kaydolmuştur. Piramitler yapılırken, düşünürün biri ''Boşuna yapıyorsunuz, piramiteler sizi ölümsüz yapmaz'' diye yazınca, idam edildi. Matematikçi Hypatia, yazdıklarından dolayı, Hristiyan papazlar tarafından yakılarak idam edildi.
Hz. Ömer İskenderiyeyi feth edince, karşısına muazzam bir kütüphane çıktı. Kütüphanedeki bilgiler, Kuran ile uyuşmayınca, yaptığı ilk iş, Kütüphaneyi yakmak oldu.
En son bildiğimiz Galileo dur. Galileo, güneş merkezli evreni yazılı olarak açıklayınca, karşısına engizisyon mahkemesi çıktı. Çünkü, papazların ''dünya merkezli evren'' anlayışını çürütüyordu.
Kalemin gücü karşısında durulamıyor. Her kalem güçlü mü? Hayır.
-Kalemin gücü ''Halkın doğruları öğrenme hakkından'' dolayı geliyor. Tarafsız ve bağımsız olarak ''Doğruları Yazan Kalem'' gücünü koruyor.

Sinasi Kara

Bu yazı 423 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum