IQ zeka seviyesi olarak anlam taşıyor. İnsana ve topluma göre değişiyor. Toplumlar ortalams zeka seviyelerine göre birbirinden ayrışıyor.
Genelde üçe ayırmak mümkün. Yüz ve üzerinde olanlar. 90-100 arasında olanlar. 90 ın altında olanlar. Gelişme ve ilerleme için kritik eşik 95 den başlıyor. 100 seviyesini aşanlar gelişmeyi hızlandırıyor. 90 ın altına düşenler için ümit yok. Medeniyetlerini dahi devam ettirmekten acizler.
Yapılan araştırmaları sıralıyorum;
1. Ortalams zeka. Seviyesi 100 ve üzerinde olanlar. Başı, 106 ile Japonlar ve Güney Kore çekiyor. 104 ile Çin takip ediyor.
Üç ülkenin ortak tarafı var. Düşük inanaç ve yüksek ahlaka sahipler. Teknoljide başarılılar. Bilgiye dayalı üretimde öndeler. Rasyonel düşünceyi algılamakta başarılılar.
2. Ortalama zeka seviyesi 95-100 arasında olanlar. Avrupa milletlerinin tamamı bu katagoride giriyor. Çalışkanlar. Bilimle barışıklar. Dinin etkisini üzerinden atamışlar. Dengeli şekilde ilerliyorlar.
Türkiye ortalaması 96 IQ seviyesi ile Avrupalıların arasında bulunuyor. Ancak, denizlerden uzaklaşıldıkça, Türklerin ortalama IQ sü azalıyor. 90 lara düşüyor. Uzmanlar, Türkleri ortalama 90 seviyesinde IQ ye sahip ülkeler arasında değerlendiriyor.
Bu nedenle ülkemizde ikili yapı var. Sosyal yaşamda bu durum gözle görülüyor.
3. IQ seviyesi 90 altına düşen ülkeler. Arap ülkelerinin tamamı bu katagoriye giriyor. Mısır 81 seviyesine kadar düşüyor. Suriye 83, Lübnan 84 ortalama IQ ye sahip.
Beni en çok Mısır etkiledi. Zira hep merak ediyordum. Piramitler yapan bir millet neden gelişemedi. Geri kaldı. Bu soruya cevabı toplumun ortalama IQ seviyesi veriyor. Ortalama IQ seviyesi 85 altına düşen milletler, medeniyetlerini dahi gelecek kuşaklara aktaramıyor.
Şinasi KARA
YORUMLAR