İNSAN-TOPLUM-DOĞA SÜREKLİ SÖMÜRÜLEMEZ
Reklam
Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi,Tarih ve Gündeme dair

İNSAN-TOPLUM-DOĞA SÜREKLİ SÖMÜRÜLEMEZ

24 Ekim 2020 - 10:13


İnsan başkalarının hazırına konmayı sever. İnsan doğasından geliyor. Toplumlar da öyle. Ancak, sömürünün sınırı var.
1. İnsan sürekli sömürülemez;
Belçikalı yöneticiler, Kongoda ilginç bir gerçek ile karşılaştılar. Sermaye biriktirmek amacıyla Kongo Halkı köle yapılmış ve zorla çalıştırılıyordu. Bir süre sonra Kongodaki halk çalışamaz oldu. Kırbaçla dövmek de sonucu değiştirmiyordu. Çocuklarını öldürmekle tehdit ettiler. Yine çalışmadılar. Çocuklarının parmaklarını kesip önlerine koydular. Buna rağmen çalışamadılar. Sonunda anlaşıldı ki, insanın çalışabilmesi için ''kendini yeniden üretecek'' enerjiye ihtiyacı var. Eğer, insana yeterli enerji verilmez ise insan kendini yeniden üretemiyor. Hasta oluyor. Erken ölüyor. Tükeniyor.
Osmanlı, Türk halkını asker kaynağı olarak kullanıyordu. 1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Osmanlı asker sıkıntısı çekti. Savaştan sonra 2. Abdulhamit Han durumu öğrenmek için Alman doktorlardan kurulu bir heyeti Anadoluya gönderdi. Bu heyetin hazırladığı rapor felaket. Anadolu Türkleri sürekli asker göndermekten, kendilerini yeniden üretemiyor ve tükeniyordu.
2. Toplum sürekli sömürülemez;
İngilizler 1858 yılında Hindistanı Türklerin elinden aldı. 900 yıl süren Hindistandaki Türk egemenliği sonlandı. İngilizlerin amacı, Hindistanı sömürmek idi. Bu amaçla her yolu denediler. İki usulü kullandılar ki insanlık dışıydı.
-Tuz tekeli kurdular. Altın para ile tuz sattılar.Tuz alamayan, milyonlarca Hintli, turşu kurmadı (salamura yapamadı) ve kışın açlıktan öldü.
-İngilizler Hindistanda tekstil satamıyordu. Hintli ustaların ürettiği HİNT KUMAŞI ile rekabet edemiyordu. Ustaları topladılar ve baş parmak hizasından ellerini kestiler.
Aradan geçen 50 yıl sonra, Hindistan Halkı Türk yönetimini arıyordu. Nitekim, İngiiz zulmünü gören Mahatma Gandi ''Hindistanın iki öz evladı vardır, birincisi Türklerdir'' diye kitabında yazıyor.
Hindistanda İngiliz Zulmü uzun sürmedi. 1948 yılında İngilizler Hindistanı terk etmek zorunda kaldılar. Türklerin 900 yıl idare ettiği Hindistanı İngilizler 90 yıl idare edemediler. Zira toplumlar uzun süre sömürülemiyor. Sömürücüleri, geldikleri yere gönderiyor.
3. Doğa uzun süre sömürülemez;
İnsan doğayı sömürerek yaşamını sürdürüyor. Ancak, kritik aşamadan sonra DOĞA itiraz ediyor. İnsan nüfusu arttı. Mevcut kaynakların insana dönüşmesi ve insan yaşamını sürdürmesi sınıra geldi. Karbon dioksit salınımı artıyor. Doğa itiraz ediyor. Bu gidişle, insanlara en çok iki asır ömür tanıyor. Sömürgeci insan, kendine çeki düzen vermez ise kendi sonunu kendisi getiriyor.
Doğa kuralını koymuş. İnsan, toplum ve doğa sürekli sömürülemiyor.
Şinasi Kara

Bu yazı 993 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum