Sümer tabletleri okunduğu zaman, bir gerçek ortaya çıktı. Bundan altı bin yıl önce, insan doğası ve aklı ne ise aynı kalmış. Fazla değişmemiş.
1. İnsanlar toplum olarak yaşıyor. Şehirler kuruyor. Güvenlik sorunu var. Korunmak için kale yapıyor. Asker besliyor. Silah üretiyor.
2. İnsanların tapınma ihtiyacı var. Bu ihtiyaç, öleceğini bilmesinden kaynaklanıyor. İnsan kendine bir tanrı buluyor. İnandığı tanrıya, tapınaklar yapıyor. Aracı din adamları ile ona ulaşmaya çalışıyor.
3. Toplumsal yaşamın düzene ihtiyacı var. Yasa yapmak gerekiyor. Yargı düzeni kuruyor. Yasa ve yargı kararlarını uygulamak için, hükümetler ortaya çıkıyor.
4. Toplum yaşamı iş bölümünü gerekli kılıyor. Esnaf, çiftçi, asker, rahip, memur düzeni aynen devam ediyor. Teknolojiye bağlı değişimler, çok az gerçekleşti.. Sümerde, bira satan mekanların yerini modern toplumda kafeler aldı. Değişen tek şey, Sümerde kamış çubuklar ile masa üstündeki ortak kaptan içilen bira, şimdilerde bardak ile içiliyor.
5. İnsan aç gözlü. Tarihin hiç bir döneminde ''başkasının malına göz koymaktan'' geri durmamış. Başkasının malını elinden almak için her yolu denemiş. Tefecilik yapmış. Haraç toplamış. Silah kullanmış. Savaşmış.
6. Savaş kuralı günümüze kadar geldi. İnsanlar, kendi çıkarları için masum insanları öldürüyor. Şehirleri yıkıyor. Yağmalıyor. İnsanları katlediyor. Daha da kötüsü, katliamlara meşruiyet kazandırıyor.
7. İnsan aklı, insanların yarattığı sosyolojik akıl ile aynı oranda gelişemedi. İnsan doğası, yarattığı fiziki gücü kullanacak ölçüde akıl ve irade üretemiyor. Teknolojinin yıkıcı gücünü kontrol edemiyor.
Homo Sapiens, kendi sonunu kendisi hazırlıyor.
Şinasi Kara
YORUMLAR