Dünya Bilgi Çağına evrimleşiyor. Bilgi çağının özelliği, sermaye yerine bilginin üretime egemen olmasıdır.
İnsanın yaşı arttıkça, alet kullanma ve öğrenme işlevi azalıyor. Bilgi çağına ulaşmasındaki en büyük engelin, yaşlanan nüfus olduğu saptandı. Türkiye gibi genç nüfusa sahip ülkelerin, çok daha hızlı şekilde Bilgi Çağını yakalayacağı hesaplanıyor.
Batıda yaşlı nüfus artıyor. Yaşlı nüfusun artmasına paralel şekilde, üretimde verim de azalıyor. Verimdeki azalmayı önlemek amacıyla, Batı, robotları üretime katıyor. Ancak, önemli bir sorun var. Yazılım. Yazılımda gençler başarılı. Nitekim, genç nüfusa sahip Türkiye, yazılım konusunda başarıya koşuyor.
Almanya işin farkına vardı. Münich şehrinde, Silikon Vadisine benzer bir teknolojik araştırma üssü kuruyor. Dünyanın her tarafından, matematik ve fen konularında eğitim almış gençleri topluyor. Danimarka, doktora yapanlara ilave maaş veriyor. Kendi ülkesindeki gençler ile yetinmedi, doktora yapmak üzere gelen gençleri destekliyor. Buluş yapan gençleri mükafatlandırıyor.
Türkiye, Batı ile aradaki gelişmişlik farkını kapatabilir. Bunun için gençleri, pozitif bilimlere bağlı sorgulayıcı eğitim ile donatmak gerekiyor. Bilgi ise en kolay, eğitimle kazanılıyor.
Gelecekte iş hayatına başarılı olmanın yolu, teknolojik eğitim ile meslek kazanmaktan geçiyor.Türkiye, İmam Hatipler ile zaman kaybediyor. İmam hatiplere yapılan yatırımın yarısından daha az para ile, İstanbulda Silikon Vadisi kurulabilirdi.
Genç nüfusa sahip Türkiye, bu avantajı kullanabilir. Dünya teknolojide yarışıyor. Teknolojik yarışta, başarıya ulaşmak için eğitimde reform yapmamız gerekiyor.
Şinasi Kara
YORUMLAR