Sinasi Kara
Bana en çok sorulan soru şudur.Ekonomi büyüyor, diyorsunuz. Benim gelirim neden büyümüyor?
Birinci neden, gelir bölüşümündeki adaletsizlik dir.
Ancak, ekonomik düzen insan değerlerine göre işlemez. Üretime katılan faktörün, yarattığı katma değere göre işler. Üretim faktörü “üretimde yarattığı katma değeri” alır.
Faktörleri biliyoruz. EMEK, SERMAYE, TOPRAK. Müteşebbis üç faktörü bir araya getirir ve üretimi yapar. Karı da eder. Elma ağacının sahibi kim ise elmaları toplar. Üretimi yapan müteşebbis, elma ağacının sahibidir. Bölüşümden en büyük payı o alır.
Emeksiz üretim olmaz. Emek de üretime yaptığı katkı kadar üretimden pay alır. Sermaye de katkısı kadar pay alır. Toprağı kiralayan müteşebbis ona pay öder. Toprak da katkısı kadar pay alır.
Tarımsal üretim, topraksız olmaz. Olmadığı için de, tarımsal üretim aşamasında aslan payını TOPRAK SAHİBİ alıyordu. Toplum sanayileşince, toprağın verimi azaldı. SERMAYE verimi öne geçti. Sanayi toplumu aşamasını yaşıyoruz. Sermaye dar boğazı olan ülkeler, aslan payını sermayedara (bankalara) kaptırıyor.
Bilgi her gün öne geçiyor. Üretimde, maliyeti düşüren ve kaliteyi artıran bilgi, müteşebbisi karlı hale getiriyor. Üretimin talep ettiği bilgiyi üretenler ekonomiden aslan payını alıyor.
Üretim teknolojisi kolay kopya edilir. Sıradanlaşır. Parayı veren teknolojiyi de satın alır. Mühendise ücreti verisirsin, inşaatı yaparsın. Bilginin önemi ve verimi giderek azalır. Bu nedenle, bilgiye bağlı verimden, alimler fazla pay alamaz. Bilgiyi kullanan müteşebbis her daim aslan payını alıyor.
Demek ki, üretime katkısı olmayan, büyümeden pay alamayacaktır. Zira ekonomi, üretime katkısı olmayanlara pay vermez. Örneğin emekliler. Üretime katkıları yoktur. Devlet zoruyla pay alıyorlar. Ancak ekonomi, vermemek için enflasyon üretiyor.
Şikayet etmeye gerek yok. Kuralımız bellidir. Herkes, üretimin bir kenarından tutacak. Tutmuyorsa, ekonomik açıdan şikayet etmeye hakkı yoktur. Sosyal yapının ve hukuk düzeninin bölüşümü meşrulaştırması sonuç yaratmaz. Sonuçta devleti kullanarak ısrar etmek, enflasyon ile sonuçlanır.
Diğer bir konu üretime katksından çok pay almaktır. En çok emek açısından geçerlidir. Asgari ücret, veriminden daha çok yükselir ise, fark fiyat artışı olarak üretime yansır.
Emeğin verimini, ülkenin sermaye birikimi yayin eder. Her ülkenin sermaye birikimine göre emek verimliliği ölçülmüştür.Ülkemizdeki sermaye birikimine göre emek verimliliği aylık 450 dolar civarındadır.
Hükümet asgari ücreti 800 dolara çıkardı. Aradki 350 dolar üretime yansıyacak ve maliyet enflasyonu meydana gelecektir. Üretici fiyatındaki artış, asgairi ücreti 450 dolara düşürünceye kadar devam edecektir.
Kuralı öğrendik. Herkes ne ekerse onu biçiyor. Ekonomi büyüyor olsa dahi, üretime katılmayanlara pay vermiyor.
Şinasi Kara
YORUMLAR