DOĞAL HUKUKA UYUN
Reklam
Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi,Tarih ve Gündeme dair

DOĞAL HUKUKA UYUN

18 Ekim 2022 - 07:55



 Dün, Mecidiyeköy'den geçiyordum. Çağlayan Adliye Sarayına varmadan sağ tarafta ''EK ADLİYE BİNASI''  diye bir yazı dikkatimi çekti. Çok katlı büyük bir binaya benziyor. Biraz ilerisinde ÇAĞLAYAN ADALET SARAYI var. Adalet sarayı yapılalı bir kaç yıl oldu. Belli  ki yetmemiş. İlave binaya geçilmiş. Adalet mekanizmasının yükü artıyor. Yük arttıkça, topluma maliyeti de artacaktır.

Adaletin yükü arttıkça, mahkemelerden kararlar geç çıkıyor.  Geç kalan adalet, en büyük adaletsizlik olarak gerçekleşiyor.  

Adalet mekanizmasının yükü neden artar?

Pozitif hukuk, doğal hukuktan uzaklaşır ise Adalet Sisteminin yükü artar. Yük arttıkça, Adalet Sarayları yetersiz kalır. Ek binalara, ihtiyaç doğar.

Doğal hukuk doğada var olan hukuk kurallarından oluşur.  Pozitif hukuk ise, mevcut ve uygulanmakta olan hukuk kurallarıdır. Eğer, pozitif hukuk doğal hukukdan uzaklaşır ise, karşımıza önemli sorunlar çıkacaktır. Ki bunların başında ADALET  geliyor.  Zira, adalet, pozitif hukuk kurallarına göre işlevini sürdürüyor. 

Doğal hukuktan uzaklaşmış,  pozitif hukuk kurallarına göre karar veren mahkemelere olan  inanç sarsılıyor.  Adaletten beklediğini bulamayan insanlar ''kendi hakkını kendi alma'' yöntemine baş vuruyor.  İnsanlar ''kendi hakkını kendisi almaya kalkınca'' kargaşa  ortaya çıkar.  Kargaşa arttıkça, adalet sarayları ve mahkemeler yetersiz kalır. Bedelini toplum öder.

 Örnekler çoktur. Ancak çarpıcı ve uygulanmakta olan bir örnek ile konuyu açıklamak mümkün.  

Hükümet ''Kiraların yüzde 25 den daha çok artırılamayacağını'' kararlaştırdı. Bu karar pozitif hukuk kuralıdır ve mahkemeler dahil herkesi bağlar. Ancak,  resmi enflasyonun yüzde 83 olarak ilan edildiği bir ülkede yüzde 25 kira artışı ''Doğal Hukuk'' ile bağdaşmaz.  Doğal hukuk ile bağdaşmayan konularda ''Kendi hakkını kendin al yöntemi'' başlar.   Vatandaşlar arasındaki anlaşmazlık SOKAĞA taşar. Kargaşa artar. Sonuç yeni davalar, yeni mahkemeler, yeni hakimler, yeni avukatlar ve ek adalet binaları olarak karşınıza çıkacaktır.

Çare bellidir. Pozitif yasaları, doğal yasalara özdeş hale getirmek gerekiyor.

Şinasi Kara

Bu yazı 601 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum