Kuşaklar boyu savaşan Türkler, her savaşta yeni bir şey öğrenir. Çanakkale Savaşında öğrendiği gerçek ''Karar verici makamı, Türke vereceksin'' dır.
Maalesef Osmanlı, Türkleri karar makamına getirmiyordu. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Genel Kurmay Başkanlığı görevini, Otto Liman Van Sanders adındaki, Alman generale vermişti.
Çanakkale savaşı sırasında, Liman Van Sandersin yanlış tutumu yüzünden, savaş uzadı ve on binlerce Türk askeri gereksiz yere şehit oldu.
18 Mart günü başlayan deniz muharebelerinde, Türk ordusu, düşman donanmasına zarar verdi. Düşman Çanakkaleyi boğazdan, gemi ile geçemeyeceğini anlayınca, çıkarma yaparak karadan hücum edeceği kesinleşti.
Türk Komutanlar, dnize yakın mevzilerde siperlerin kazılması ve düşman karaya ayak basmadan, çıkarma anında, düşmanı karşılamaya karar verdiler. Bu karşılama yeni de değildi. Osman Bey 1299 yılında, Yalova Sahilinde 900 kişilik kuvvet ile 20 bin kişilik Bizans Ordusunu, sahile çıkmak üzereyken hücum edip savaşı kazanmıştı. Aynı taktik uygulanabilirdi.
Fakat, Limon Van Sanders karşı çıktı. Düşmanın sahile çıkmasına olanak tanıyan, siperlerin geride kazılmasına karar verdi. Türk Ordusu karara uymak zorunda kaldı.
Limon Van Sandersin amacı belliydi. İngilizlere ikinci bir cephe açmak ve Çanakkalede oyalamak. Avrupadaki Alman Ordusunun yükünü hafifletmekti.
Limon Van Sanders, kendi açısından başarılı oldu. Ama, on binlece Türk genci şehit oldu.
Eyy Türk Milleti kulağına küpe olsun. Askerinizi ve Devletinizi'' kısmen dahi olsa, yabancıların yönetimine bırakmayın. Bu dersi Çanakkalede aldık.
Türkün Türkten başka dostu yok. Türk olduğunuzu unutursanız, düşman size Türk odluğunuzu hatırlatıyor. Bedeli çok pahalı oluyor.
Şinasi Kara
YORUMLAR