Amerika, uluslararası sorunları çözmez. Var olan sorunları derinleştirir. Yeni sorunlar yaratır. Dünyadaki sorunlar arttığı oranda, Amerikan doları değer kazanır. Kağıt para dolar, rezerv para olarak tutulur. Rezerv para tutanlar, Amerikaya bir çeşit ''senyoraj hakkı'' öderler.
Amerika düşman yaratmak zorunda. Düşman olduğu zaman, düşmana karşı hazırlıklı olmak lazım. Hazırlık askeri harcamalar ile mümkün. Amerikan Federal Hükümeti, milyarlarca dolar vergi topluyor. Topladığı vergilerin, silah sanayine aktarıyor. Amerikan Halkının sesi çıkamıyor.
Finanse edilen silah sanayi gelişiyor. Silah sanayi geliştikçe, yeni silahlar üretiyor. Eskinin kullanılması ya da satılması lazım. Uluslararası sorunlar arttığı zaman, silah satmak kolaylaşıyor.
Düşman yaratarak Amerika bir taşla iki kuş vuruyor. Hem silah sanayini ayakta tutuyor. Hem de Amerikan halkını, askeri harcamalara ikna ediyor.
Yıllarca yürütülen bu politika, Amerikayı, bir çıkmaz ile karşı karşıya getirdi. Zira toplanan vergiler yetmedi. Federal Hükümet borçlanmak zorunda kaldı. Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en borçlu ülkesine dönüştü. Amerikan Milli Hasılasından daha çok borç yükü altına giren devlet, askeri harcamalara para yetiştiremez duruma geldi.
Amerikan Halkı, politikacılara ''Dünyadan bize ne, askeri Amerikaya geri getir'' talimatı veriyor. Sıradan Amerikalı askere gitmiyor. Mecburi askerliği halk kabul etmiyor. Amerika paralı askerlik ile işlerini yürütüyor.
Paralı askerler ise vatan için savaşmıyor. Bu nedenle Amerika, işlerini VEKALET SAVAŞI'' ile yönetiyor. Vekalet savaşları ise başarısız oluyor. Amerika için başarıszlığın önemi yok. Önemli olan kargaşa yaratmak. Kontrollü kargaşa siyaseti Amerikanın işine geliyor.
Dikkat ediniz. Yeni düşman olarak, Amerika Çini gösteriyor. Halbuki Çin kaynak yoksunu ülke. Ürettiğini satamaz ise anında batar. Tıpkı Avrupa gibi. Bıçak sırtı denge üstünde gidiyor. Ancak, Amerikaya düşman lazım. Bir değil birden çok düşman gerekiyor. Düşman çoğaldıkça, Amerikada işler yoluna giriyor.
İran düşman, Kuzey Kore düşman, Rusya düşman.
Kuzey Kore sayesinde, Güney Koreyi ve Japonyayı kontrolünde tutuyor. Rusya sayesinde Avrupayı kontrolünde tutuyor.
Ancak, Avrupa ''kargaşadan ve düşmanlık siyasetinden zarar'' görüyor. Avrupanın gücü, sanayi üretimi ve ticaretten kaynaklanıyor. Kargaşa olduğu zaman, Avrupa ticareti zarar görüyor. AB ülkeleri ile Amerikanın çıkarları çatışıyor.
Amerika, düşman yaratamadığı taktirde, Natonun yaşaması olası görülmüyor. Avrupa, Rusyanın başarısız olması halinde, Amerikaya hoşçakal diyecek. Bunu bildikleri için, Rusya-Ukrayna Savaşının sürmesi için her yol deneniyor.
Şinasi Kara
YORUMLAR