Son zamanların tartışmalarından biri
“Spor yapmak zararlı mı?”
Sporun her türlüsü mü yoksa ağır spor mu zararlı.
İsteyen her genç istediği sporu yapabilir mi?
60 yaşın üstündeki yaşlı sayılabilecek kişilerin spor yapması doğru mudur? Hangi tür sporları yapabilirler.
Spor kulüplerinde Ağır ve orta derecede spor yapabilmek için lisans çıkarmak gerekmektedir Bunun için de sağlık raporu şartı vardır.Şahsi olarak amatör spor yapacak olanlar için böyle bir zorunluluk yoktur.Kişi kendinden sorumludur.
Gençlerde yapılan ağır sporlar hücre,doku ve organ yıpranmasına sebep oluyor mu?
Halter boks futbol atletizm gibi ağır spor yapan gençlerden uzun süre yaşayanlar var mı?
Dünyanın en önemli futbolcularından Pele 82 yaşında babası da futbolcuydu o da 79 yaşında anneleri ise ev hanımıydı 101 yaşında öldü, hayatında hiç spor yapmamıştı. Pelenin baba ve anne tarafından sülalesinden spor yapmayanlar 90 yaşın üstüne kadar yaşamışlar.
Yine dünyanın ünlü futbolcularından Arjantinli Diego Maradona 60 yaşında kalp krizinden öldü Maradona’nın annesi 81 babası da 87 yaşında öldü.
Yine ünlü haltercimiz Naim Süleymanoğlu 50 yaşında yapmış olduğu ağır spor yüzünden karaciğer yetmezliğinden hayatını kaybetti.
Eski Dünya boks şampiyonlarından merhum Muhammed Ali 74 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle Hayat’a veda etti.30 küsür senede parkinson hastalığı ile mücadele etti.Boks sporu esnasında Kafaya alınan darbeler ile Parkinson hastalığının başlamasına neden oldu.
Türkiye’nin ilk ağır sıklet box şampiyonları’ndan Sinan Şamil Sam 41 yaşında geçirdiği karaciğer yetmezliğinden öldü.
Tabi yukarıda verdiğim örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bir kişinin herhangi bir organında hastalık olduğu zaman ağır spor onu tetikler ve kişinin erken ölümüne sebep olur.
Ayrıca hiçbir hastalığı olmayan bir kişinin organlarını aşırı kullanması nedeniyle önemli organlar yıpranır ve erken hayata veda eder ağır spor yapanların en çok kalp,karaciğer organları zarar görür.Spor anında ve spor sonrasında yeterli sıvı alımında bulunmazsa bunları böbrek hasarı takip eder.
Yaşlı diyebileceğimiz 60 yaşın üstündeki kişilerin yapacakları spor asla ağır spor olmamalıdır sadece yavaş yani rahvan yürüyüşler,basitçe el kol hareketleri,bacak bel hareketleri şeklinde olan sporlar yapabilirler. Kalbin aşırı hızlanması ve yorulmasına neden olacak ağır koşu ve spor hareketlerinden kaçınmak lazım. Aşırı spor önerenlere asla inanmayın.. unutmayın ki her organın istiap haddi vardır ve çalışması ömrü boyunca bellidir. Kalbin normal hızı dakikada 60-80 dir.. Ağır sporlarda bunu dakikada 140-180 aralığına çıkardığınız zaman ömründen çalıyorsunuz demektir.Ağır spor yaptığınız zaman veyahut da sık sık aşırı yemek yediğiniz zaman karaciğerin yüklendiği yükü hesap etmek lazım..Aşırı yememek,zaman zaman oruç tutmak başta karaciğer olmak üzere sindirim sistemini dinlendirmektedir.
Tansiyon yüksekliği,diyabet yani şeker hastalığı,damar sertliği(ateroskleroz),Kronik böbrek yetmezliğine gidiş veya kronik böbrek yetmezliği olanlar spor yaparken daha dikkatli olmak zorundalar.Ağır sporlardan ziyade hafif ve orta derecedeki sporları tercih etmeleri gerekir
YORUMLAR