(lütfen kendi sağlığınız ve başkasının sağlığı için birkaç kez okuyunuz, not alınız ve paylaşınız)
Bu akşam bir televizyon kanalında kalp krizi geçirmekte olan bir kişinin bir dükkanda masalara ve koltuklara tutunarak ne yapacağını bilmez şekilde belli bir süre beklediğini daha sonra da koltuğa oturduğunu ve öylece de öldüğünü izledim. Dükkanda iki kişi vardı ama hiçbiri akıl Edip de “ne oldu kardeşim şikayetin nedir, nefes mi alamıyorsun göğsünde ağrı mı var “ diye sormadı ve sırt üstü yatırılmasını akıl edemediler.
Bir kere böyle bir olayla karşılaştığınız zaman önce yardıma muhtaç kişinin sırtüstü yatırılarak bacaklarının 30° kadar yukarı kaldırılması sağlanmalıdır. İzlediğimiz sahnede zor durumda olan kişinin koltuğa dik vaziyette oturduğunu ve öylece de ölmüş olduğunu izledik.
Yapılacak olan olayı şöyle özetleyelim ;
Herhangi bir yerdesiniz ve orada doktor,sağlık memuru hemşire gibi sağlık personeli veya herhangi bir acil tıp eğitimi almamış kişi yoksa şunları yapmanızı öneririm.
Hastaya önce ne olduğunu lütfen sorarak yardım etmeye çalışınız.Konuşamıyor veya şuuru kaybolmak üzerse hastayı sırtüstü yatırarak ayaklarını 30° yükseğe gelecek şekilde hafiften kaldırınız.Bu sırada el parmak uçlarınızla boynundaki damarların atıp atmadığını veya el bileğindeki damarların çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Bunlardan anlayamadıysanız göğsünü açarak elinizi veya kulağınız göğsüne dayayarak kalbin çalışıp calismadigini kontrol ediniz.
Eğer nabız alınmıyor yani kalp çalışmıyorsa o zaman kalp masajı yapma hakkına sahipsiniz. Kalp çalışıyor yani nabızları alıyorsanız lütfen kalp masajı yapmayınız.Hastaya zarar verirsiniz
Hastanın şuuru yerindeyse sırtüstü yatması ve bacaklarını yukarıda tutmanız yeterlidir belki kalp krizi değil tansiyon düşüklüğüne bağlı senkop geçirmiş yani basit bir hadise olabilir
Eğer hastanın şuuru yerinde değil ve solunumu da gittiyse sırtüstü yatmakta olan hastanın dilinin Boğazını kapamasını önlemek için ağzını açıp bir kaşık veya çatalın arkasıyla dilin arkaya kaçmasını engelleyin.Dil arkaya kaçmışsa önce parmağınızla veya bir gazlı bezle dilin ucundan tutarak çekip çıkarmaya çalışın.
Bu manevra ile solunum yolunu açtıktan sonra dakikada 60-80 kere kalbin ön duvarına xifoid denilen bölgeye yani imam tahtası denilen kemiğin alt ucuna en az beş santim aşağı indirecek şekilde baskılı bir şekilde kalp masajı yapmaya çalışın.
Kalp masajı devam ederken her beş kalp masajından sonra bir defa da suni solunum yapmak gerekir.Yani bir dakikada 15-20 sefer olmak üzere ağızdan ağıza solunum yapmakla görevlisiniz.
Bu uygulamalardan sonra Nabız geri döner ise artık masaj yapmaya çalışmayın sadece solunum yolunun açık olmasını sağlayın yeter. Bu esnada hasta kusarak akciğerine kaçmasın diye başını yan tarafa çevirerek solunum yolunu da açık tutmak yeterli olacaktır.
ÖZETLERSEK;
1-Önce ne olduğunu anla,hastayı sırtüstü yatır.Asla hastayı silkeleyerek yukarı kaldırmaya veya oturtmaya su içirmeye veya ensesine-başına su dökmeye çalışma.. Sankop olabilir düşüncesiyle bacaklarını hafif yukarı kaldır.
2-Kalp krizi değil fazla ayakta kalmadan veya tansiyon düşüklüğünden senkop mu geçiriyor? Yani kan kalp ve beyin gibi hayatı organlara değil de karında ve bacaklarında mı toplanıyor.Eğer öyleyse hastanın sırtüstü yatırarak bacakların yukarı kaldırılması yeterlidir.Kalp masajı veya suni solunum gerekli değildir.
3 -Kalp çalışıyor muydu diye boyun ve el Nabızlarına bak,tatmin olamadıysan göğsü açarak kalbin çalışıp calismadigini kontrol et
4-Nabız yok kalp çalışmıyorsa hemen kalp masajı ve suni solunuma başla.
5-Eğer boyunda veya elde nabız var ise kalp çalışıyor demektir sakın masaj yapmaya kalkma
YORUMLAR