Aşırı tatlıdan kaçının lütfen!!!
Sulu veya katı tatlıların hepsi buna dahildir
Bazen büyük beğeni ile yedigimiz pirinç pilavı da buna dahildir.Kavun karpuz elma armut incir üzüm gibi bol miktarda fruktoz içeren meyveler de buna dahildir..
Beş-altı ay önce ameliyat yapmış olduğumuz bir hasta kontrole geldiğinde 8 kg kadar kilo aldığını ayrıca tansiyonunun biraz yükseldiğini öğrendik.
Yüzüme gülerek”doktor bey nasıl ameliyat bana yaradı değil mi?”diye alaylı sözlerine devam etti. “İyi de hanımefendi biz seni safra kesesi ameliyatı yapmıştık,hatırladığım kadarıyla guatr ameliyatı yapmamıştık öyle değil mi?” diyerek ben de kendimi savundum
Evet hocam öyleydi.. ama ameliyattan sonra canım öyle bir tatlı yemek istedi ki tatlı yedikçe iştahım açıldı tatlı yedikçe iştahım açıldı gece bile uyanıp buzdolabındaki yemekleri yemeye başladım.
Aslında doğru söylüyordu.Safra kesesi ameliyatından sonra kendisine 1-2 aylık önerilen diyetlerde komposto,et suyu,tavuk suyu sebzeli çorbalar,muhallebi,sütlaç önerisi ile başlayan diyet daha sonra iştah açılmasına kadar gitmişti.Kızartmalar,aşırı yağlı yumurtalı yiyecekler yasaklanmış olduğundan devamlı çorba komposto ile başlayan perhiz sütlaç muhallebi,peşinden,bal reçel tahin pekmez ve çikolata ile devam etmiş.Hasta tatlıyı yedikçe pankreastan aşırı insülin salgılanmaya başlamış insülün salgısı kısa sürede kan şekerini düşürmüş… kan şekeri çok düşünce tekrar tatlı tekrar yemek canı çekmiş ve serüven böyle katlanarak gitmiş.Hızlı kan şekeri düşmesi ile şekeri yükseltmek için böbrek üstü bezinden salgılanan adrenalin tansiyon yükselmelerine sebep olmaya başlamış. Oruçta da böyledir tansiyonu yüksek olan kişilerin oruç tutması da bu yüzden istenmez.Çünkü kan şekeri düşünce tansiyon iyice yükselir.
Yumurta,peynir,et,balık,yoğurt,fasulye,bezelye, mercimek,lahana,pazı,ıspanak,pırasa,gibi çok Glikoz içermeyen yiyecekler pankreastan insülin salgısını çok çabuk artırmaz ve kan şekerini ani düşürmez dolayısıyla tekrar tekrar yeme isteğini ortaya koymaz.Gece de buzdolabından kaçak yemek yeme zorunda kalmaz.
Yaş üzüm kuru üzüm incir elma armut kavun karpuz gibi meyvelerde fazla miktarda fruktoz vardır.Bunlar da yedikten sonra karaciğerde fruktoz glikoza yani şekere dönüşüyor,hemen pankreastan insülin salgılanıyor, çok aşırı salgılanandığı zaman derhal kan şekerini 60- 70’lerin altına düşürüyorlar ve yeme isteği tekrar doğuyor.
Guatır ameliyatı olan kişilerde eğer guatrın tüm alındıysa metabolizma azalır yani yedigimiz yiyecekleri yakan mekanizma durma noktasına gelebilir. Bu vücudun su tutmasına yani ödeme sebep olur.Bu gerçek bir kilo alma değildir. O nedenle guatr ameliyatı olan kişiler mutlaka verilen tiroit hormonu ilacını normal dozunda kullanmak zorundadırlar.
Aşikar veya gizli şeker hastalığı olan kişilerde metabolizma bozularak veya insülin direnci gelişerek şişmanlık gelişebilir.O nedenle bu hastalar bu kuralın dışında tutulmalıdır. Bunlarda ya pankreastan insülin salgısı olmaz veyahut da salgılanan insülin direnci nedeniyle yemiş olduğumuz tatlılar dokularda yakılmaz devamlı karaciğerde ve göbeğimizde birikir.
YORUMLAR