ANİDEN ÖLÜM (İNHİBİSYON ÖLÜMÜ)
Necmi KURT

Necmi KURT

DOĞRU ANALİZ

ANİDEN ÖLÜM (İNHİBİSYON ÖLÜMÜ)

02 Nisan 2025 - 18:39



Kişinin hiç bir hastalığı yok,ilaç da kullanmamış zehirlenmemiş,herhangi bir darp olayı yok bir trafik kazası da geçirmemiş,sahnede ayakta veya oturduğu yerde ve çoğunlukla da gece yattığı zaman yatağında meydana gelen ölümlere ani ölümler veya inhibisyon ölümü diyoruz.

Bu kişilerin geçmişini incelerseniz ailesinde bir kalp hastalığı da bulamayabilirsiniz.”Sap sağlam dağ gibi adamdı birdenbire gitti yahu”diye söylemleri de duyabilirsiniz.Daha önce çeneye ve kola veya göğüs arkasına vuran ağrısı ve sıkışması,kalp çarpıntıları olmamış solunum sıkıntısı çekmemiş sağlam insanlardan söz ediyoruz.

Bir programınız var bir yere gideceksiniz kişi “ya ben biraz uzanayım sen hazırlanınca beni kaldır birlikte gidelim” söyler ama 15 -20 dakika sonra yanına giderseniz sessiz bir şekilde uyuyor görüntüsünde ölmüş olduğunu görürsünüz.

Şahıs sandalyede otururken,uzun süre ayakta sabit durursa yine ani ölüm yani inhibisyon  ölümü olabilir.Ama burada dikkat etmek lazım eğer tansiyon düşmesine bağlı senkop dediğimiz olay gelişmişse şahıs yine düşer o anda hemen sırtüstü yatırıp bacaklarını yukarı kaldırmak lazım asla kişiyi ayağa kaldırmamak gerekir. Eğer sırtüstü yatarken şuuru kaybolmuş ise dilinin arkaya kaçıp kaçmadığı kontrol edilerek solunumu sağlanmaya çalışılır. Bu arada aynı esnada boyun damarlari yani karotislerde nabız var mı yani kalp atıyor mu kontrolü yapılır.Kalbi çalışıyor yani nabız varsa kalp masajına gerek yok belli bir süre bacaklarını biraz yukarıda tutarak kendine gelmesi sağlanır.En az 5-10 dakika böyle tutulması gerekir. Şayet kalbi çalışmıyor nabız alınamıyorsa o zaman derhal dakikada 80-100 arasında kalbin önündeki kemiklere ve xifoide güçlü baskı uygulayarak masaj yapılır. En az göğüs duvarı beş santim içeriye kayması gerekiyor. Ve aynı anda da dil arkaya kaçmaması için kontrol edilir ve çene hafif yukarı baş arkaya doğru kaldırılarak suni solunum dediğimiz ağızdan ağıza üfleme işlemi yapılır bu da dakikada en az 15-20 defa yapılmalıdır.

Demek ki tansiyon düşmesine bağlı senkop geçiren kişilerde kalp krizine veya inhibisyona bağlı ölümlerden çok farklı bir olaydır.Yanlış hareket ölmeyecek olan hastane bile ölüme sevk edebilir.Kalp krizlerinde %90 mutlaka semptom vardır yani belirti verirler imam tahtasızğimiz göğüs arkasının arkasında sıkışma ve ağrı çeneye ve sol kola ve sırta vuran ağrı mutlaka olur.%5-10hastada ise herhangi bir semptom belirti olmayabilir.

Peki ani ölüm nasıl gelişir?

Cilt ve mukoza gibi vücudun dış yüzeylerine kadar ulaşan sinir uçlarının dış mekanik, fizik veya kimyasal etkilerle uyarılması sonucu bu uyarının refleks yolla beyin sapındaki solunum merkezine veya kalbe giderek solunum veya dolaşımı durdurmasıyla oluşan birden ölüm haline “inhibisyonla ölüm” denir.

Ölümü adli nitelik kazanarak otopsiye alınan olgularda, otopsi sonucunda ölüm nedeni anlaşılamayabilir. Negatif otopsi olarak da tanımlanan bu durumlardan bir tanesi inhibisyon denilen ölüm durumlarıdır.

İnhibisyon ölüm teorisi ;nöronlar(sinirler) arasında uyartı iletimini durduran mekanizma olarak bilinir.Gerçekten kalbin damarlarında bir adaletinde herhangi bir hastalık veya bozukluk yoktur ama kalbi çalıştıran sinüs ritmi,ileti sisteme yok olmuştur.

Bu yazı 45 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum