SOSYAL MEDYA SOSYAL YALNIZLIKTIR
Reklam
Necdet TOPÇUOĞLU

Necdet TOPÇUOĞLU

ŞİMAL YILDIZI

SOSYAL MEDYA SOSYAL YALNIZLIKTIR

15 Eylül 2021 - 20:39



Necdet Topçuoğlu

Sosyal medyada yapılan paylaşımlar aynı zamanda bir test niteliği taşımaktadır. Çok derinliği olan bilimsel bir makale yazılıyor, beğenenlerin sayısı yüz rakamını bulmamaktadır. Ayrıca bu yazıları paylaşanlar çok az olmaktadır. İnsanlar acaba başıma bir şey gelir mi diye endişe etmektedirler. Bir resim paylaşıldığında beğenenlerin sayısı 500’ü aşmaktadır. Demek ki konuları resim ve karikatürler veya post yazarak anlatmanın daha faydalı olduğu anlaşılmaktadır.

İnsanlar çoğunlukla başımıza gelecek olan gelmiş zaten. Bundan kötüsü ne olabilirki diye düşünememektedir. Bir canımız var, başımıza dert olmuş. Ölsek de kurtulsak diyen birçok dostumu tanıyorum. Yine de yazdığınız yazılara bir beğeni koyamıyorum diye bana yakınıyor. Böyle bir toplumsal yapı oluşması, olabileceklerin en kötüsüdür.

Sosyal medya siyaseti şekillendiren veya siyasetçileri tespit eden bir platform değildir. Ayrıca bir muhterem sosyal medya üzerinden siyaset arayışı içine giriyorsa, ondan zaten siyasetçi olmaz. Sosyal medya bizim oyuncağımızdır. Dikkatli kullanılırsa zararının olmadığı görülmektedir. Şayet dikkat elden bırakılırsa her oyuncakta olduğu gibi zarar verme riski bulunmaktadır.

Sosyal medyayı çok fazla ciddiye almamak, çok da küçümsememek gerekir. Bazen toplumsal tepkinin lokomotifi olabilmektedir. Bu çok önemli bir özelliktir. Doğru kullanılırsa faydalıdır. Yanlış kullanılırsa çok zararlı olabilmektedir. Mesela cüzi bir cep harçlığı karşılığında sağa sola saldıran trolleri buna örnek göstermek mümkündür.

Sosyal medyanın en kötü yanı, kişileri yalnızlığa alıştırmaktadır. Yüz yüze bir araya gelerek dayanışma içine girmeyi engellemektedir. Sosyal medya sanal alem olduğu için, kişileri gerçek alemin dışına çekmektedir. Hiçbir zaman sanal gerçekler ile yaşamsal gerçekler birbiriyle örtüşmemektedir.

Sözcükler kalemden veya klavyeden dökülünceye kadar sizin esirinizdir. Ancak, dökülüp kağıda veya dijital ortama kayıt olduktan sonra, siz sözcüklerin esiri olmak zorunda kalabilirsiniz. Bir kırık koltuğa oturduğunuz zaman bütün geçmişiniz pazara dökülmektedir. İşte bu nedenle doğrultu tutarlılığı çok önemlidir. Gelecekteki davranışlarınız veya seçimleriniz, geçmişte ifade ettiklerinizle çelişmemelidir. Çelişirse sıkıntı yaşamak zorunda kalınabilir.

Sıradan birisi olduğunuzda takip edilmeyen paylaşımlarınız, bir göreve geldiğiniz zaman başınıza sorun olabilmektedir. Bu durumda olan birçok insanı hepimiz tanıyoruz. Tekrar belirtmek gerekirse, sosyal medya siyaset arayışı içinde olmanın sağlam bir zemini değildir. Beklenti içinde değilseniz, her türlü doğruyu hiç çekinmeden savunabileceğiniz iyi bir mecradır. Ben de bu manada kullanmaya çalışıyorum.

(15, Eylül, 2021-Ordu)

Bu yazı 456 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Altan Yontan
    3 yıl önce
    Teşekkürler güzel kaleme aldığın bilgiler ve aydınlattığın için eniştem.