PARAYLA ALINAMAYANLAR DEĞERLİDİR
Reklam
Necdet TOPÇUOĞLU

Necdet TOPÇUOĞLU

ŞİMAL YILDIZI

PARAYLA ALINAMAYANLAR DEĞERLİDİR

10 Temmuz 2024 - 22:53



Necdet Topçuoğlu 

Fakirin yemek bulmak, zenginin yediği yemeği sindirebilmek için metrelerce yürüdüğü garip bir dünyada yaşıyoruz. Para, neredeyse hayatın odak noktası olmuştur. Oysa ki paradan daha değerli olan mutluluklar da vardır. 

Rus yazar Turgenyev, soğuk bir akşamüstü evine giderken, yolda dilenci kendisinden para istemiş. Bütün ceplerini kurcalayan Turgenyev, ne yazık ki hiç para bulamamıştır. Bunun üzerine kendisine uzatılan soğuk elleri kendi elleriyle ısıtarak:
"Kusura bakma kardeşim sana verecek bir şeyim yok" demiş.
Dilenci "Verdiniz ya efendim" demiş. "Bana ‘kardeşim’ dediniz.."

Ünlü futbolcu Ronaldinho: “Küçükken babam bana futbol oynarken yalın ayak oynamamı, böylece topu daha iyi kontrol edebileceğimi söylerdi. Ama işin aslı babamın bana ayakkabı alacak parası yoktu. Bu yüzden ilk altın topumu kazandığımda mutlu luktan değil, babam olmadığı için ağladım.”

“Fabrikalar yaptım, binalar diktim ama çocuğumun ayağına bir ayakkabı alıp yürütemedim. En büyük zenginlik sağlıktır. Geç de olsa beni anlayacaksın ey insanoğlu!" Sakıp Sabancı

“Pek çok insan, hoşlanmadığı insan ları etkilemek ve istemediği şeyleri almak için, henüz kazanmadığı paraları harcar.” Will Rogers.

“İnsan para kazanmak için sağlığını harcıyor. Sonra sağlığını geri kazanmak için para harcıyor. Sonra bir de gelecek için o kadar endişeli ki; anı yaşayamıyor; sonuç olarak, ne şimdide yaşıyor ne gelecekte; hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyor, ve aslında hiç yaşamadan ölüyor.”   Dalai Lama

“Bir hayatımız var, bir gün geçmişte kalacak; yalnızca Tanrı için yaptıklarımız sonsuza dek kalacak. Bu hayat sanaldır. Dünyayı dize getirdim bana huzur vermedi. Allah bana bir hastalık (Parkinson) vererek şampiyonun kim olduğunu hatırlattı.” Muhammed Ali Clay

“Mezarlıktaki en zengin insan olmanın benim için bir anlamı yok. Gece harika bir iş çıkardığımı düşünürek uyumak. işte bunun bir anlamı var."  Steve Jobs

“Parayı kaybeden çok kaybeder, arkadaş kaybeden daha da çok kaybeder, inanç kaybeden her şeyini kaybeder.” Eleanor Roosevelt

Vemiş olduğum bu örneklerin sayısını artırabilirsiniz. Ancak düşünmeden edemiyorsunuz. İnsan mı paraya bağlı, para mı insana bağlı? Aslında bu, insana bağlıdır.

Paranın önemini yok saymak doğru değildir. Önemli olan paraya esir olmamaktadır. Parasız yaşamak mümkün olmadığına göre, insanca yaşayabilecek kadar para gereklidir.

Paranın nasıl kazanıldığı da önemlidir. Başkalarının haklarını yiyerek, alın terini sömürerek kazanılan paranın bir önemi yoktur. Bu nedenle helâl kazanç değerlidir.

Parayla birçok şeyi satın almak mümkündür. Ancak mutluluk ve kültür satın almak imkânsızdır. Parasız olmak acınacak bir durum değildir. Para yoksa kazanılabilir. Asıl olan paranın satın alamayacağı insan olabilmektir.

(10, Temmuz, 2024-Ankara)

Bu yazı 428 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum