İtalyan düşünür Makyavel “PRENS” adlı kitabını yazarak Makyavelist düşünce sistemini kurmuştur.
Makyavelist düşünceye göre, siyasal oyuna katılmak istiyorsanız, ellerinizi kirletmeye hazır olun.
Yöneticinin ahlakı olmaz, çıkarları olur. Onun Tanrısı çıkarlarıdır. Hedefe ulaşmak için her şey mubahtır.
Eğer ki bir yol başarıya gidiyorsa o amaç uğruna yapacağınız her türlü şey doğrudur, yasaldır ve ahlakidir.
Yönetici hilecidir. Ona göre, “Harp hiledir”
Her durumda hile yapar. Zaman zaman halkı aldatmak gerekebilir. Hile yapmadığı görüntüsünü yaratmak için elinden geleni yapar.
Makyavel'e göre, mümkünse hem sevilen hem de korkulan bir prens olmak iyidir. Korkulmak daha önemlidir. İnsanoğlu korktuğuna, sevdiğinden daha çok ve daha iyi hizmet eder.
İnsanlar küçük darbelerin intikamını almayı düşünür ama büyük darbeler karşısında sinerler. Başarının koşulu, iknadan çok zora başvurmaktır.
Yönetici siyasal amaca ulaşmak için her türlü ahlaksızlığı yapılabilir. Dürüstlük hiç gerekli değildir.
Ahlakı fazla takmayan, halka yalan söyleyen, her türlü ahlak dışı yolu ve aracı kullanarak halkı kandıran siyasetçi başarılı olur. Devlet, acıma duygularını bir kenara bırakarak, merhametten uzak bir şekilde yönetilir.
Bütün büyük işleri sözünde durmayanlar, yalancılar, arkadan vurucular, acıma duymayanlar başarmışlardır. Dolayısıyla halkı aldatmak için her yalanı söylemek mübahtır.
Makyavelist düşünceye göre, Yönetici her türlü dalavereyi çevirebilir, olayları istediği gibi saptırabilir.
Elindeki siyasi gücü sınırsız bir şekilde kendi çıkarları için kullanabilir.
En önemli ve temel amaç, gücünü devamlı olarak artırmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için kullanılacak her araç yasaldır.
Din, ahlak, hukuk ve bilim devlete bağlıdır. Amacı gerçekleştirmek için gerektiğinde devlet bunları alet olarak kullanır. Devletten bağımsız ahlak ve hukuk düşünülemez.
Mkyavelist Yöneticinin son çaresi oyun içinde kural değiştirmektir. Maç oynanırken yeni kurallar koyar. Oyun içinde kural değiştirmek, kuralsız olmaktır. Kural ona yaradığı sürece vardır. Yoksa değiştirilir. Onun için değişmeyen kural, kural değildir.
Ancak oyun içinde kural değiştiriyorsa, kaybedeceğini anlamış demektir. Böyle bir şeye tevessül etmek kesin kaybetmektir. Çünkü o, yüreğine yenilmiştir. Maç oynanırken kural değiştirip kazanan hiç olmamıştır.
Makyavelist düşüncenin uygulanma biçimi sanıyorum bize yabancı gelmemiştir. Sonucu da bizi şaşırtmayacaktır.
YORUMLAR