Necdet Topçuoğlu
Bir nehir de iki balık kavga ediyorsa, oradan mutlaka yakın zamanda bir İngiliz geçmiştir derler. Bu da İngilizlerin örtülü siyasetlerinin fitne üzerine kurulduğunu işaret etmektedir. Tarihte bunun birçok örneği mevcuttur.
1920 yılında Topal Molla lakabıyla tanınan bir zat, Afganistan’da tekke kurmuştur. Topal Mollanın müritleri üç yıl içinde 200.000'e ulaşmıştır. 1925 yılında ise müritlerinin sayısı 300 bini aşan Topal Molla, Krala karşı ayaklanma başlatmıştır.
Bir yıl boyunca Afganistan‘da kan gövdeyi götürmüştür. O yıllarda Afgan Kralı olan Emanullah Han, ülkesini terk etmek zorunda kalmıştır. Emanullah Han ülkesinden ayrılırken Afgan sınırına geldiğinde yanına bir adam sokulmuş ve çok güzel konuştuğu Urduca’sıyla sormuş:
“Beni tanıdın mı? Ben meşhur Topal Mollayım demiş. Afganistan’daki görevim bitti, İngiltere’ye dönüyorum” demiş.
“Seni tanıdım !” diye karşılık vermiş Kral,
“Ben senin İngiliz casusu olduğunu biliyordum. Ancak, halkıma o kadar çok tesir etmiştin ki, senin casus olduğuna onları bir türlü inandıramadım“ demiş. Sarıklı ve sakallı Topal Molla sakalını kesmiş, sarığını atmış, başına silindir şapkasını giymiş ve İngiltere’nin yolunu tutmuştur.
Düşünmek, sorgulamak, eleştirmek ve bunların sonucunda hainlere biat etmemek, büyük önem taşımaktadır. Çünkü Topal Molla’lar, sorgulayıp eleştiren beyinlere tesir edemezler. Onları kirli planlarının önünde engel olarak görürler.
Bilindiği gibi Emanullah Han, Kurtuluş Savaşımız esnasında Türkiye’ye büyük maddi yardımlarda bulunmuş, O’nun teşviki ile Afgan kadınlar da altın takılarını Türkiye’ye göndermişlerdir. Emanullah Han Atatürk hayranıydı ve O’nu örnek alıyordu. Bu durum İngilizleri rahatsız etmişti. Bu nedenle İngilizler bir ajanına Afganistan’da İslam’ı kullanarak darbe yaptırmıştır.
Müslüman ülkelerinde her zaman Topal Molla’lar olmuştur, Olmaya da devam edecektir. Bunlar bazen politikacı, din adamı, ilim adamı, veya askeri rütbelerde kendilerini tanıtarak başarı hikayeleri yazarlar. Toplumun ilgisi, sevgisi ve sempatisini kazanacak eylemlerde bulunurlar. Daha sonra asıl vazifeleri olan eylemleri yapmak üzere harekete geçerler.
Hedefleri toplumun yüzlerce yıllık kültür, yaşam tarzı, inançları, milli ve manevi değerlerini tarumar etmektir. Bunları yaparken hiç bir zaman yalnız değillerdir. Organize bir şekilde görevlerini yaparlar. Onların gerçek yüzünü anlatmaya çalışan yurtseverleri dinleyen olmaz. Hatta yakın çevreleri tarafından dışlanırlar.
Genellikle Topal Molla'ların adları, soyadları veya lakapları müslümanlara cazip gelecek şekilde seçilir. Toplumda onların peşinden gidecek sorgulamayan afyon yutmuş grupların olması mümkündür. Tarihten ders almayan toplumlarda Topal Molla’lar eksik olmazlar. Bir Milletin ayakta kalması, içeriden veya dışarıdan desteklenen Topal Molla’lara karşı uyanık olmasına bağlıdır.
(20, Ağustos, 2021-Ordu)
YORUMLAR