Yerel seçimlerde Saadet Partisi Ünye Belediye Başkan Adayı Veysel İlhsan'la birlikte seçim çalışmaları yürüten Muammer Bilgiç, seçim sonucunda seçilen Ak Partili Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı'ya açık mektup yazdı.
Bilgiç'in mektubu şu şekilde:
Ünye Belediye Başkanı sayın Hüseyin Tavlı'ya açık mektup.
Öncelikle sizi ve ekibinizi tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum. Artık siz Ak Parti'nin belediye başkan adayı değil tüm Ünye'nin belediye başkanısınız. Sadece insanların değil denizin, kumsalın, kıyının, akarsuların, ormanların, vadilerin, çiçeğin ve böceğin de belediye başkanısınız.
Siz ve ekibiniz her insanın hakkını gözetmekle mükellef olduğu gibi çevrenin ve diğer canlıların da hakkını gözetmekle mükelleftir. Bir başkan olarak herkes için yaşamı kolaylaştırma ve güzelleştirme gayretinde olacağınıza inanıyorum.
"Ekolojik olan ekonomik olandır" prensibiyle hareket ettiğimizde hem şehrin doğasını hem de insanların sağlığını koruyabiliriz.
Komşu şehir Fatsa'nın batısındaki betonlaşma, çok katlı binalar çirkin bir görünüm oluşturmuştur. Sizin bu tip yapılaşmaya izin vermeyeceğinizi düşünüyorum. Ünye, betona teslim olmamalıdır. İleride hafriyat olacak bir şehir israftır. Ne kadar çok beton, o kadar çok moloz demektir.
Sahilin doğal dokusu korunmalıdır. Ünye çamlık ve sahildeki diğer yeşil alanlar -büyükşehirin tasarrufunda dahi olsalar- buralarda yapılaşmaya izin verilmemeli, ağaçların ve toprağın bakımı mutlaka yapılmalıdır. Denize dolguya müsaade edilmemelidir.
Ünye ve İkizce'ningirişinde bulunan Akçay çöplüğü mutlaka rehabilite edilmelidir.
Ünyeliler, daha az çöp üreten, geri dönüşümü optimum kullanabilen, doğayla barışık bir yaşam tarzına doğru yönlendirilmelidir.
Ünye'nin civar ilçelerin çöplüğü olmasına müsaade edilmemelidir.
Sokak hayvanlarının, özellikle de köpeklerin hakları gözetilmelidir. Gönüllülük esasıyla hayvanların insan himayesinde bakımı tesis edilmelidir. Yaban hayatı koruma altına alınmalıdır. Ormanlar genişletilmelidir. Endemik bitki türleri, fauna ve flora mutlaka korunmalıdır. Kırsaldaki ahşap ve taş binalar tek tek tespit edilmelilee, restore edilmeliler. Özellikle de kırsalda betonlaşmaya müsaade edilmemelidir.
Akkuş-Ünye hattındaki Yenikent, Tekkiraz, İnkur mahalleleri özellikle taş ve ahşabın görsel sumum merkezleri olmalıdır.
Beş yıl önce belde olan Hanyanı, Pelitliyatak, Yenikent, Fatih, Tekkiraz, Yeşilkent, İnkur ve Erenyurt mahallelerinin tamamen tenhalaşmasının önüne geçilmeli, projeler nüfusu kırsala çekmeye dönük olmalıdır.
Kooperatifleşme teşvik edilmeli, üretim ve istihdam sağlanmalıdır.
Cevizdere Vadisi koruma altına alınmalı, bölgenin tahribatının önüne geçilmelidir.
At çiftliği rehabilite edilmeli ve betonlaşmadan geliştirilmelidir. Ünye'nin tüm çocuklarına ata binme, yüzme, bisiklet kullanma, ok atma öğretilmelidir. Atlı zabıta ekibi ünye'ye yakışır.
Başta Ünye Belediyesi binası olmak üzere tüm şehrin engelsiz hale getirilmesi sağlanmalıdır.
Ünye belediye meclis üyesi Sayın Arslan Güdek'in engellilerle ilgili tüm talepleri dikkate alınmalı, ünye engelsiz şehir olma yolunda örnek olmalıdır.
Halk meclisleri, kadın meclisleri ve çocuk meclisleri oluşturulmalı, bunlarla periyodik toplantılar yapılmalıdır.
Belediye yönetimi şeffaf ve denetlenebilir olmalıdır. Belediye'nin hesapları, alacağı, borcu, aylık gelir ve gideri ilk günden itibaren Ünyelilerle paylaşılmalıdır.
Ünye Belediyesi müteahhitlerin rant kapısı değil, taşı toprağıyla, çiçeği böceğiyle tüm Ünye'nin yaşam damarı olmalıdır. Fiilen tarım arazisi vasfı taşıyan alanları imara açmak yerine çatısız, boyasız bina kalmaması için gayret edilmelidir.
Merkez mahallelerin kişi başına düşen yeşil alan miktarı artırılmalıdır.
Semt sahaları, sanat sokakları, sokak basketbolu, oyun alanları, oturma alanları, taziye evleri, gençlik merkezleri her mahallede yaygınlaştırılmalıdır.
Yollar sökülüp sökülüp yeniden yapılmamalıdır.
Ünye'nin akarsuları yeniden planktonlarından fauna ve florasına tatlı su ekosistemleri haline dönüştürülmelidir. Ünye'nin su ihtiyacı, akarsu ve yağış rejimine uyumlu projelerle, tatlı su ekosistemlerine zarar vermeyecek şekilde karşılanmalıdır.
Ülkemizde ve yurt dışında ekoloji dostu, üretim ve istihdam merkezli belediyecilikle ilgili uzmanlar vardır ve bunların birçoğu iyi ilişkilerle gönüllü hizmetler sunabilmektedir, bunlarla mutlaka irtibata geçilmelidir.
Ünye güneş enerjisinden yararlanan bir şehir olmalıdır.
Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hilmi Güler'in de önceden danışmanlığını yapmış yüksek mimar Sayın Çelik Eren Gezgin'in güneş evi, güneş mahallesi, güneş kenti projesi Ünye'de mutlaka uygulanmalıdır. Ünye, ihtiyacı olan tüm enerjiyi kendisi üretebilen bir şehir olabilir.
Büyük cami örneğinde olduğu gibi altında iş merkezleri olan, sokaktan kopuk, avlusu olmayan camii projelerine onay verilmemelidir.
Saray Camii'nin minaresi ve şadırvanı da camiinin taş ve ahşap dokusuyla uyumlu hale getirilmelidir. Ünye Alevi Kültür Derneği'nin merkeze istediği cem evi taş ve ahşaptan yaptırılmalıdır.
Ünye mutlaka bahçeli müstakil bir kütüphaneye kavuşturulmalıdır.
Ünye'nin bir tiyatro merkezi, konferans salonu, kongre merkezi, kültür sarayı olmalıdır. Köylü pazarı, pazarcı esnafı, küçük esnaf yaşatılmalıdır. Ünye AVM'ler kenti değil bedesten'ler şehri olmalıdır.
Kamuya ait merkezdeki binaları yıkıp yıkıp yeniden yapan anlayış çarpık bir anlayıştır. Kamu binaları mutlaka bin yılları deviren taş malzemeyle yapılmalıdır.
Ünye'ye yapılan AVM, 15 Temmuz şehitler meydanı ekolojik, ekonomik ve mimari açıdan yanlış projelerdir. Olan olmuştur, uzun bir süre bu çarpıklıklar giderilemeyecektir. En azından bundan sonra benzer projelerden uzak durulmalıdır. "Biz yaptık, oldu" mantığı çok yanlıştır.
Bir bina yapılırken gerçek maliyet hesabı da yapılmalıdır. Gerçek maliyet hesabında o bina nasıl yıkılacak, ne kadar hafriyat oluşacak, bu hafriyat nereye taşınacak, bu binanın konulduğu arazide binanın kaldığı müddetçe tarım yapılsaydı ne elde edilirdi gibi hesaplamalar vardır.
yYtmiş yılda bir yıkılıp yeniden yapılan beton binalar yerine bin yılları deviren taş ve doğru ahşap malzemenin kullanılmasının zaman içerisine ülke ekonomisine ve ekolojisine katkısı mutlaka görülmelidir. Belediyecilik 5 yılı kurtarma değil 500 yıllık planlar yapabilmektir.
Ünye, meyve ağaçlarıyla donatılmalıdır, meyveler yere dökülüyor, çöp oluyor anlayışı yanlış bir anlayıştır.
Acısu (ünye içme suyu) çeşmeleri yaygınlaştırılmalıdır. Çeşmelerde kuşların, kedilerin, köpeklerin de su içebileceği yalakları olmalıdır. Çeşmeler taştan yapılmalıdır.
Ünye merkezde trafiğe kapalı alan artırılmalıdır, toplu taşıma teşvik edilmelidir. Ekonomik, ekolojik, konforlu, yaygın bir toplu taşımaya, derli toplu taşımaya uygun araç filosu oluşturulmalıdır. Ünyeli bisiklete binmeyi, toplu taşıma kullanmayı tercih eder hale getirilmelidir.
Ünye'nin karavan ve tur parkı olmalıdır. Bu tür alanlar sahilde değil şehrin güneyinde oluşturulmalıdır.
Ünye'nin Kavaklar ya da Akçay'a doğru yapılaşmasına müsaade edilmemelidir.
Ekoton korunmalı, ekoton bilincinin tüm karadeniz halkında oluşmasına öncülük edilmelidir.
Ünye sahilinin farklı noktalarından kumru, akkuş, ikizce sınırlarına doğru doğa yürüyüş parkurları oluşturulmalı, bu parkurlar tamamen ekolojik malzemeyle olmalıdır. Güzergah boyunca mola yerleri, kamp merkezleri kurulmalıdır. Konaklama hizmetleri kırsalda da verilmelidir.
Asfalt beton imparatorluğunun İstanbul'u getirdiği nokta ortadadır. Ünye ikinci dünya savaşı sonrası zihniyetin ürünü "kalıp yap-beton dök" anlayışıyla yönetilmemelidir. Sayın başkan Hüseyin Tavlı tüm tercihlerini hafızası olan, geleceğe hitap eden bir şehir üzerine yapmalıdır.
Sayın Başkan, çoğunluğun azınlığa tahakkümünden kaçınmalı, toplumun her kesiminin, farklı siyasi partilerin önerilerini mutlaka dikkate almalıdır. Neticesi 100 yıl sonra moloz olacak işler değil, 500 yıl sonra da konuşulacak işler çıkarmalıdır.
Roma'nın, Bizans'ın, Selçuklu'nun, Osmanlı'nın elinde olmayan teknolojik imkânlar ünye belediyesi'nin elinde vardır. Buna rağmen Roma'dan, Osmanlı'dan günümüze kalan yapıtlar varken ünye belediye başkanlarından 2500'lü yıllara bir eser kalmayacak olması hepimizin acziyeti olur.
Sayın Başkan Ünye'nin ve beldelerinin yaşayan eski belediye başkanlarından bir başkanlar ofisi kurmalıdır.
Ayrıca ekolojisi korunan, kültürel birikimi aktarılan, mimari dokusu olan bir ünye için gönüllü uzmanlardan mutaka bir eko-kent meclisi oluşturmalıdır.
Ünye, paneller, sempozyumlar, seminerler, konferanslar, imza ve şiir günleri şehri olmalıdır.
100-150 bin nüfuslu dünya şehirleri içerisinde en çok kitap okunan, en çok bisiklete binilen, en kültürlü, en sağlıklı insanların yaşadığı, en yeşil şehir Ünye olmalıdır.
Ünye, hangi siyasi partiden ve düşünceden olursa olsun Türkiye'nin ve dünyanın en başarılı belediye başkanlarını misafir etmeli, belediye meclisimiz ve siyasi partilerin yerel yönetimleri bu başkanlarla mutlaka bir araya getirilmelidir.
Ünye bir nezaket ve hoşgörü şehri olmalıdır. Trafikte klakson çalınmamalı, öncelik sadece yayaların değil, kedi, köpek, tüm canlıların olmalıdır.
Bisiklet, her yaşta insan için güvenilir bir ulaşım vasıtası haline getirilmelidir.
Dışarıdan gelenler şehirde sükunet bulmalıdır.
Ünye'deki spor kulüpleri desteklenmeli, taraftarlarımız ve sporcularımız hem şehrin tanıtımını yapmalı hem de tüm müsabakalarda açtıkları pankartlarla, attıkları sloganlarla, yaptıkları gösterilerle insanlığın ortak değerlerine dönük mesajlar vermeliler.
Ünye'nin spor kulüplerinin taraftarları şehrimizin elçileridir. Belediye yönetimimiz, yerel siyasetçiler, kulüp yöneticileri bunun farkında olmalıdır. Tribünde çirkinlik olmamalıdır.
Taraftar, mutlaka okumaya teşvik edilmeli, deplasman yolculukları kitap eşliğinde yapılmalıdır. Aşiyan sanat evi benzeri nitelikli sanat evleri merkez mahallelere yayılmalı, eski belde merkezlerinde de bu konuyla ilgili çalışmalar teşvik edilmelidir.
Yerel el sanatları canlandırılmalı, yaşayan-üretim yapılan bir el sanatları müze evi oluşturulmalıdır.
Ünye'de tarım ve hayvancılığı geliştirecek, köy pazarını canlandıracak, organik tarımı ve gıda üretimini artıracak, kırsal yaşamı teşvik edecek, yöresel tatların dünya tarafından tanınmasını sağlayacak adımlar atılmalıdır. Belediye bütün bunları halkı organize ederek yapabilir.
Ünye, bir müzayede şehri olabilir. Kafelerde ikinci el kitap ve eşya müzayedeleri yapılabilir. Aynı şekilde imza günleri, yazar okuyucu buluşmaları, söyleşiler, paneller kafelerimizde yapılabilir.
Bu etkinlikler şehrimizdeki ünivesite öğrencilerine de kültürel katkı olacaktır.
Belediye, nüfuzunu kullanarak fındık üreticisinin mağduriyetini giderecek önlemler alabilir, organizasyonlar yapabilir. Bu mümkündür. Sayın başkan fındıkla ilgili üreticiyi mutlu edecek çalışmalara öncülük ederek üretim merkezli bir belediyeciliğe geçiş yapabilir.
Ünye yöresel çocuk kıyafetleri, oyunları, masalları müzesi kurulabilir.
Ünye kırsalında özellikle üniversite öğrencileri, öğrenci kulüpleri ve derneklerinin istifade edebileceği kamp merkezleri kurulabilir.
Ünye'de 1800'lü yılları yaşatan sinema platformları oluşturulabilir.
Ahmet Derya Varilci, Ahmet Kabayel, Yaşar Karaduman, Aynur Tan, Mehmet Kıyak, İrfan Yıldız Beşlioğlu, Orhun Güven gibi yereldeki isimlerin ve Ünye dışında yaşayan ünyeli sanatçı ve aydınların farklı alanlardaki birikimlerinden yararlanılabilir.
Bütün bunlar ve daha fazlası sayın başkan ve ekibinin Ünye'de tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, fakülte ve meslek yüksek okulunu, şehrin aydın ve sanatçı kişilerini yönetime ortak etmesiyle çok kolay ve güzel bir şekilde gerçekleşebilir.
Sayın başkan ve ekibine tekrardan başarılar diliyorum. Selam ve saygı ile...
Kaynak: http://islamianaliz.com
YORUMLAR