İş Bankası Kültür Yayınları bu yıl, KILAVUZ başlığıyla cep kitabı boyutlarında çeviri kitaplar yayımlamaya başladı. İlk etapta Spinoza ve Sipinozacalık, Arkeoloji ve Kötülük isimli kitapları aldım. Küçük boyutlu ve az sayfalı ( ortalama 120 sayfa) olan bu kitaplar, sanırım günümüz toplumunda önem taşıyan konu ve kavramları ana hatlarıyla incelemeye dönük bir çaba içinde.
Bunlardan Kötülük isimli kitabı okudum.LUKE RUSSELL yazmış. Amerikalı bir felsefeciymiş. Kötülüğün felsefi bir muamma olduğunu farklı filozoflardan örnekler vererek anlatmaya çalışmış.
Kötülük ile yanlışlık, kötülük ile zarar verme, kötülüğün korkunçluğu ve anlamsızlığı, kötü eylemin psikolojik ayırıcı özelliği, kötülüğün sıradanlığı, kötü eylem ile kötü kişi ayırımı ve siz kötü müsünüz, kötü insan var mıdır, gibi sorular sorarak ķötülüğü incelemeye çalışmış.
Sonuçta insanların farklı saiklerle kötülük yapabileceğini, genetik olarak kötü kişiden bahsedilemeýeceği, ancak kötülüğe yatkın insanların söz konusu olduğu ve uygun şartlar oluşunca kötü eylemlerin ortaya çıktığı anlatılmaktadır.
Seri katilleri buna örnek vermektedir. Ayrıca Hitler gibi diktatörlerin de "kötü kişi" olarak adlandirilabilecegini söylemektedir. Tabii filozof Hannah Arenth'in "kötülüğün sıradanlığı " belirlemesi ve Stanley Milgram'ın deneyleri ile sıradan insanın emirlere itaat ederek kötülük yapma potansiyelinin de altını çizmekten kaçınmıyor.
Hani " içinizdeki çocuğu öldürmeyin " diye bir klişe kavramdan çoğumuzun haberi vardır.
Ben de şunu ekleyeyim:
Içinizdeki kötülüğe öldürün!..
Okumak iyidir...
YORUMLAR