Beyin nasıl güçlenir?
Reklam
Konuk Yazar

Konuk Yazar

Gündemin İçinden

Beyin nasıl güçlenir?

19 Ekim 2019 - 10:20

Beyinle ilgili o kadar çok bilme- diğimiz varmış ki öğrendikçe kendimize ne kadar yabancı olduğumuzu daha iyi anlıyoruz.
Beyin uzmanı, sinir bilimci Prof. Dr. Sinan Canan’ın anlattıkları, çarpıcı olmanın ötesinde doğru bilinen yanlışları da ortaya koyuyor. Örneğin, ailesiyle tartışan değil, hiç tartışmayan çocuktan korkun diyor!

İşte önceki gece gerçekleşen Genç Bakış’tan önemli satır başları:
Beyin nasıl güçlenir?
- Size yeni bir şey öğretmeyen, sizin zihninizi zorlamayan her türlü uğraş beyni küçültür.
- En karmaşık bulmacaları çözseniz bile beyninizi küçültüyorsunuz. Beyin otomatik pilot gibi iş yaptığı zaman gelişmez.
- Yenilik, sürprizler, yeni bir dil öğrenmek, yeni insanlarla tanışmak, farklı yerlere gitmek, yeni enstrüman çalmak beyni çok geliştiren bir şey.
- Kadın ve erkek beyninin işlevsel bağlantıları birbirinden farklı. Erkek çok hızlı risk alabiliyor, çok hızlı karar verebiliyor. Ve atak bir zihne sahip. Trafikte o yüzden erkekler daha başarılı.
- Kadın çok detaylı ve temkinli düşünüyor. Kadın beyni daha emniyetli.
İnsan beyni?
- Kedinin, maymunun, farenin beyninin şekil açısından farkı vardır. İnsan beyni biraz daha büyük ve kıvrıntılıdır. Bizden sonra en gelişmiş canlı diye niteleyebileceğimiz maymunların beyninin yüzde 20’si ön taraftan oluşuyor. İnsanlarda yüzde 40-50’den fazla ön beyinden oluşuyor.
- Beynin ön lobu bizi insan yapan bölüm. Sosyal kurallara uyma, diğer insanları anlama, geleceğe yönelik planlar yapabilme hep buradan yönetiliyor.
- Beynimizin işlem yapabilme ve depolayabilme kapasitesinin bildiğimiz pek bir sınırı yok. Ezber, beyin kapasitesini göstermiyor.
Neden unutuyoruz?
- Beyin nereye, nasıl kayıt yapıyor, hafıza nerede bilmiyoruz.
- Duygusal bir depolama sitemine sahip. Bir şey sizi duygusal olarak çok etkiliyorsa, çok derin ve yakın bir yere kaydediyorsunuz. Kötü olan şeyleri o yüzden unutamıyoruz.
- Duygusal olarak sizi ilgilendirmeyen hiçbir şeyi de öğrenmiyorsunuz. Eğitimde duygularını değil, aklını kullan vardır. Dâhiler bugün yaşamış olsaydı dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu tanısı alacaklardı.
- Anne ve babayla hiç çatışma yaşamayan genç, problemli insandır.
- Yazmak beyin için vazgeçilmez bir işlevdir. Beynin uzantısıdır el. Yazdıkça gelişir. Çocuklar ellerini kullanmadığı sürece beyinleri geriliyor.
- 4-5 yaşına kadar çocukları dijital teknolojiden uzak tutalım.
- Düz zeminlerde yetişen çocukların denge duyusu gelişmez. Dengesi bozulmadığı için denge sistemi çalışmaz.
- 50 bin yıl önceki çocuk nasıl büyüyorsa, en sağlıklı çocuğu öyle büyütürsünüz.
- 60’lı yaşlardan sonra beyin küçülüyor, buruşuyor resmen. Enteresan bir şekilde fonksiyonlarını kaybetmiyor. Gençlikte olmayan şey bilgelik yaşlılıkta çıkıyor.
- Kafanızda şut atmayı düşündüğünüzde basket atabilirsiniz, beyniniz o provayı yaparak o yeteneği geliştirebiliyor.
- Uyku beden için değil beyin içindir. Beyni temizleyen ve onaran şeydir. Beyin rüyadayken daha çok çalışır. Beyniniz ara boşlukları tamamlar. Esas uzmanlık alanı budur.
- İletişimimizde pozitiflik beynimizi ödüllendiriyor. Tanımadığınız bir insanın yolda size gülümsemesi size 25 bin dolar kazanmışsınız kadar dopamin salgılıyor.
- Her insanın beyni birbirinden farklıdır.
- En yaratıcı fikirler insanlar aylaklık yaparken akla geliyor. Rutin çalışan insan yaratıcı düşünce üretemiyor.
- Beyin kendi acısını hisseden organ değildir.
- Beyin uyarı gelmezse ne yapacağını bilemez. Çünkü beyin doğduğu zaman ne yapacağını bilmeyen tek organdır. Öğrenmesi gerekir.
- Stresli halde iken acılar size küçük gelir. Aslandan kaçarken ayağınıza batan çiviyi hissetmezsiniz fakat evde yürürken batan çivinin ağrısını hissedersiniz.
Frekans kirliliği!
- Cep telefonuyla 40 dakika konuşma beyin ısınızı 1.5 derece artırıyor. Sıcak havada beyin sıcaklığı artıyor. Bu ısınma etkisi dışında gösterilebilmiş etkisi yok.
- Cep telefonu radyasyonunun kanser gibi bir etkisi yok. Frekanstan çok sosyal sorunları daha fazla.
- Nükleer santralden yaklaşık 8-9 kat radyasyon veren şey başka bir insanın yanında uyumak. Vücut ileri düzeyde radyoaktiftir. O radyasyon size canlılık veriyor. Dünyada radyasyonsuz şey yoktur.
Zihin okuma
- Öngörünün olduğuna dair çok kanıt var. İnsanların kötü şeyleri birkaç saniye öncesinden hissetmesi gibi. Anneler ve kadınlarda sezgi var.
- Bağımlılık beyinde olan bir şey. Sigara, alkol, tatlı aklınıza ne gelirse bunlar beyindeki dopamin sistemini uyarıyor ve dopamin salgılanınca bir daha yapmak istiyorsunuz.
- Çağın hastalığı nomofobi, mobil cihazı olmadığı zaman insanların klinik anlamda paniklemeleri.
- Lider karakterli insanların madde bağımlılığı daha az ama sosyal bağımlılıkları daha fazla.
Abbas güçlü.

Bu yazı 987 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar