UMRE İBADETİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ
Umre kelimesi, ziyaret etmek anlamına gelmektedir. Dinî bir terim olarak umre, 'Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe'yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa'y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet' demektir.
Umre yapmanın Hükmü nedir?
Umre hayatı boyunca en az bir kere umre ibadetini yerine getirmek Hanefi ve Maliki mezheplerine göre müekked sünnet olup, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre ise farz sayılan bir ibadettir.Umre için belirli bir zaman yoktur. Her zaman yapılabilir. Ancak Arefe ve bayram günleri ile teşrik günlerinde umre yapmak tahrimen mekruhtur. Çünkü bu beş gün hac günleridir. Bir yılda birden fazla umre yapmakta bir sakınca yoktur.
Yalnız buraya dikkat! Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart, tavaf rükündür. Vacipleri ise sa’y ile tıraş olup ihramdan çıkmaktır.
Umre ibadetinin fazileti;Umrenin faziletine ilişkin bazı hadis-i şerifler vardır.“Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler.”( Müslim, Hac, 437 (Hadis No:1349) Yanlız Ramazan ayı içinde yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir.”( İbn-i Mace, Menasik, 45 (Hadis No:2991)
Umre:kulluğun tadına varmaktır. Umre; Dünyadan hayatından ahiret hayatı yolculuğu başlamadan öncesi bir hazırlıktır.
Umrede haç gibi yapılmakta olan bir ibadet şeklidir.
Umreye giderken bütün dostlara veda edilir, helallik istenilir. kefen gibi olan ihram giyinilir. Ölmeden önce ölmektir onun için saç taranmaz, kıl koparılmaz, koku sürülmez, hiçbir canlıya zarar verilmez.
Aslında Umre demek: Allah’tan gayri her şeyi, elinin tersiyle itmektir. Mal mülk ve haram sevgilerinden sıyrılıp, gerçek bir kul olmanın talimidir,
Kabe’yi tavaf edenler,Allahın kulunun kalbi olan Kabe’sini yıkmamalıdır.
Kul hakkına girmemeli ve hesabı yapılmadan hesabını yapmalıdır.
Kalbi gönlü Allah’ın rızası doğrultusunda bir ömür harcamak için mücadele vermekte.
Umre, Hacer olmaktır çölün ortasında, susuz kalıp Merve ile sefa arasında koşturan. İbrahim olmaktır Hacer’ini yapayalnız çölün ortasında Allah için bırakan. Hacer olmaktır sırf Allah emrettiği için o sıcak ve susuzluğa çölde katlanan. İsmail kadar saf bebek kadar masum olmaktır zemzemi onun ayak topuklarından çıkarana teslim olmaktır ve o zemzem suyundan bol bol içerek içini dışını temizlerken, dış dünyayı ile olan ilişkilerine de bir kul olarak yön vermesi gerekir.
aynı zamanda Umre; Bir dokunuştur Beytullah’a, Bir kucaklaşmadır Kabe’ye, Bir öpüştür Hacerul Esved’e. Selam durmaktır Makam-I İbrahim’de. İşte bu manevi atmosfer ve şuurla bu lezzete hep beraber erişelim inşallah.
Umre nasıl yapılması gerekir?
Umre her ne kadar farz olmasa bile, Allah’a ibadet ve onun Resul’üne karşı hürmet maksadı ile yapılır.
Her ne kadar bir ziyaret de olsa!Umre ihlas ile samimiyet ile aşk ile gözyaşı ile yapılır. Öyle ki Kabe’ye kavuşmak isteyenlerin hasretiyle girilir ihram denilen, o kefene bölünmek suretiyle ölümlü bir varlık olduğunu hatırlayarak yapılmalıdır.
Tüm samimiyetimle,Allah’ım emret seninim ve sana geldim demektir.
Umrenin fazileti şöyledir:"
Allah resulü şöyle buyurmuştur: Bir umre, diğer umreye arada işlenenler için kefarettir. Hacc-ı Mebrûr'un karşılığı cennetten başka bir şey olamaz!" "Kim, hacc veya umre için Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram'a (kadar) ihrâma girerse, geçmiş ve gelecek bütün günahları affedilir veya cennet kendisine vâcib olur. "Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hacc ve umredir." Hz. Câbir anlatıyor: "Resûlullah’a; Umre vacib midir?" diye sorulmuştu, O’da şu cevabı verdi: "Hayır! Ancak, umre yapmanız faziletli bir ameldir. Mevlamız bizlere güzel Kabe’sinde tavafı eşsiz umreleri nurani ibadetleri ifa etmeyi nasip eylesin amin.
Araştırmacı ve ilahiyatçı yazar Hüseyin DENİZ