SİGARANIN SAĞLIĞA VERDİGİ ZARARLAR.
Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır.
Ama maalesef;Ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 35'i,bir ya da birden fazla marka adı altında tütün ürünleri kullanmaktadır.
Bu bir alışkanlık değil, bağımlılıktır.
Bu konuda Uzmanlar sigaranın bağımlılık yaptığı noktasında hemfikirlerdir.
Ülke insanının nüfus oranına baktığımızda yüzde 70'i bir tütün ürünü kullanmıyor denilebilir
Dünyada Tütün Ürünü Kullanımı
1.5 milyara yakın kişi tarafından içilmektedir. Tütün kullanan kişi sayısının en fazla olduğu ülkeler Çin, Hindistan ve Endonezya gelmektedir. Türkiye ise takamsal olarak bakıldığında 30 milyon’a yakın tütün kullanan kişi sayısı ile bu ülkeler arasında onuncu sırada gelmektedir.
Peki kimilerine göre zevkli, bizlere göre zehir saçan içeceğin ilk defa
Kimler buldu ve içtiler?
Sigara içmenin tarihi, MÖ. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintleri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Peki sigaranın dinde ki fıkıh’ı konumu nedir?
Sigara kullanmanın insan için bir yararı olmadığı gibi, zararı da açık ve nettir.
Sigara aynı zamanda kişi ve aile bütçesi için bir israftır. Cenab-ı Hak şöyle buyurur:
“…Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz…”
Artık gelişen ilim, sigaranın insan vücuduna verdiği zararın ne derece büyük olduğunu tespit etmiş ve günümüz ulemasına bunu ispat etmiştir. Artık geçmişte olduğu gibi sigaranın zararlı olup olmadığı tartışması yoktur. Sigara tartışmasız olarak zararlıdır. Hiç kimse onun faydasından bahsetmemektedir.
Bu bakımdan sigaranın haram olduğunu söyleyen fukahanın görüşleri kulak ardı edilmemelidir. Çünkü sigara vücuda kesin olarak zararlıdır. Din, vücuda zarar vermeyi ve genel olarak zararı reddeder.
Sigara ayrıca israftır, israfın haram olduğunu bilmeyen yoktur. Bütün bunların yanısıra sigara sadece içeni değil, çevresindeki insanları bulunduğu ortamlarda rahatsızlık vermektedir.
Bu bakımdan sigaranın haram olduğunu ileri sürenlerin delilleri oldukça kuvvetlidir.
Yukarıda da bahsedildiği üzere;
– Yenmesi ve içilmesi kesin olarak vücuda zarar veren şeylerin yenmesi ve içilmesi haramsa? Sigaranın zararı ise kesindir.
O zaman demek ki dinimizde haramdır.
Cenab-ı Hak:
“… Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız.’ “Kendinizi öldürmeyiniz…” buyuruyor.
Sigaranı verdiği zararlar!
Kalp krizi,Felç,Damar hastalıkları
Öksürük,Akciğer ve mide başta olmak üzere kanser türleri.
Bronşit ve amfizemi içeren kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) Astım gibi solunum yolu hastalıkları,Cinsel işlev bozukluğu.
Fıkhı yönünün yanında, insana verdiği zararlar da bunlardan ibarettir.
Siz hala bu lanet sigarayı içecek misiniz?
Araştırmacı ve ilahiyatçı yazar Hüseyin DENİZ
YORUMLAR