KURBAN BAYRAMI BE AREFE GÜNÜ
Reklam
Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Huzur Köşesi

KURBAN BAYRAMI BE AREFE GÜNÜ

14 Haziran 2024 - 13:41

KURBAN BAYRAMI VE AREFE GÜNÜ

Kıymetli dostlarım: Bugünün

sohbetine bir ayetle başlamak istiyorum: Cenab’ı Hak’kın  Kur’an-ı Kerim buyurduğu ala Suresi 14 ve 15. ayetlerinin meallerini vererek başlamak istiyorum;”Kendini Tezek ki eden temizleyen Arıtan felaha kurtuluşa ermiştir
Biz müslümanlar için mutluluk ve sevinç günlerinden biri olan Kurban bayram’ının arefesini yaşıyoruz ve akabinde heyecanla kurban bayramını bekliyoruz

Bu sene 15 Haziran  cumartesi olarak arefe ve 16 Haziran Pazar günü olarakta kurban bayram’ına kavuşacağız.
Bayramı’ndan bir gün önceki güne arife günü denir bayramı bizlere haber veren gün demektir.
Arefe günü İslam dininde çok kıymet ve önem verildiği günler olup ve her türlü duaların kabul olduğu günlerdendir.
Arefe:Sözlük manası olarak arefe günü: Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler, ön gün demektir.
Zilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Dinimizde Ramazan Bayramı'nın ve kurban bayramının bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre:"Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır.
Peygamberimiz bayram gecesleri hakkında şöyle diyor: 'Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini sevabını Allahtan bekleyerek, ibadetle geçiren kimsenin kalbi kalplerin öldüğü gün ölmez.'
Hatırlatmak 

Bir hatırlatmada bulunmak istiyorum arefe gününden başlayan teşrik tekbirleri getirmek her bir müslümana vacip bir ibadettir.

Arefe günü sabahından bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar 23 getirilmesi gerekiyor 

Arefe günleri yapılacak olan güzel hasletler.Gün içersinde mutlaka ölmüşlerimizin ruhuna dularda bulunarak bu  dünyanın boş be yalan olduğunu en son adresin burası olduğunu hatırlamak amacıyla onları kabirlerinin başlarında ziyaret etmemiz gerekir.

Kuşluk namazı ve şükür namazı kılınmalıdır. 
Günün tamamını kur’an tilaveti nefis muhasebesi tevbe-i İstiğfarlar getirerek ihyaya etmeye çalışılmalıyız.fakir, muhtaç, muhacir, evsiz, yurtsuzlar ve yetimlere elimizi uzatmalı, onları da bayrama hazırlayarak bayram sevincine ortak etmeliyiz. 
Alınan ve verilen hediyelerle çocukları ve büyüklerin gönülleri alınarak dualarını alarak onların sevgilerine kayık olmaya çalışmalıyız.
Ne güzel bir ifade ediştir. Gülen güldürür,ağlayan ağlatır demişler bu sözden yola çıkarsak ihtiyaç sahiplerini sevindireni Allah sevindirir. Gariplere, yoksullara sığınak olanlara da Allah yardım eder, merhamet edene merhamet edilir. Kabir ziyaretleri ederek ölülerine,Kuran okumak, onlara hediyeler göndermek çok faziletli ibadetlerdendir.

Gün içinde ziyaretler yapılarak anne,baba ve akraba ziyaret edilerek hayır dualarını almak gerekir.

Yine Arefe günü imkanı olanların cami ve mescitlerlerde birlikte hatimler yapmak,istiğfar, salavat, kelime-i tevhitler okumak,faziletli ibadetlerdendir. 

Arefe günü içinde allahın varlığının tek olduğunu haykırmak cihetinde İhlas Suresi'nin sürekli okunması çok faziletli oldoğunu vurgulamak isterim .
Bu günün gündüzünde olduğu gibi gecesini de ibadetle geçirmek lazımdır. 

Peygamber (sav) Beş geceyi ihya edene Cennet vacip olur: Terviye gecesi (Zilhicce ayının sekizinci gecesi) -Arefe gecesi, -Kurban bayramı gecesi, -Ramazan Bayramı gecesi ve -Şaban ayının onbeşinci gecesidir." 
(Tergîb ve't)

Arefe gününü ve gecesin dua, tevbe, istiğfar ederek ve namaz kılarak değerlendirelim.

Bütün yeryüzündeki bütün hacılarımız Kabe’de hacı olmak için ter dökmekte,ihrama girmek suretiyle haramdan korunarak dua ve niyazda buluyorlar.

Mutlak’a bizlerde sabah namazımızı camide kılalım,akabinde kurban bayramı namazını kılalım

Bayram namazı 5-30 kılınacaktır.

Bizlere bayram gün ve geceler diğerlerine seyran olmamalıdır. 

Dünyanın bir çok yerinde sıkıntı çekenleri unutmayalım,

Başta Filistinli kardeşlerimizi aklımızdan çıkmayalım.

Bayramlar; Sevinç, neşe, mutluluksevme ve sevilme,sevindirme günleridir.

 Bu çerçevede topluca bayramı değerlendirelim. Bir güneş gibi etrafımızda ışık saçalım kendimiz mutlu olduğumuz gibi etrafı mutlu edelim kendimiz sevindiğimiz gibi etrafımızda sevindirelim ağlatan değil sevindiren olalım.

Bazı kardeşlerimiz bana kızacaklar ama bayram, her yıl gelip geçen bir tatil günü değil, insani ve dini güzelliklerin birlikte yaşandığı, birlik, beraberlik, sevgi ve saygının en güzel örneklerinin sergilendiği, toplumun bütün kesimlerinin birbiriyle kaynaştığı paylaşma ve dayanışma günleri olarak değerlendirilmelidir.

Kırgınlığa, dargınlığa bu bayramın getirdiği neşe ve sevinç ortamından faydalanarak son vermeye gayret edelim.

Allah-ü Teâlâ Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağının güçlenmesi için çeşitli vesileler yaratmıştır. Bunlardan Ramazan ve Kurban bayramları dargınlığın küslüğün muhabbetin kaynaşmanın sila-i rahim yapmanın bu vesilelerden biridir. Bayram toplum olarak kutlanıldığı zaman bir anlam kazanır. Bayram günleri, tatil günleri olmaktan öte, bize bir takım yükümlülükler yükleyen günler olduğunu asla unutmayalım.

Bayramınız siz aziz milletimize, devletimize, gönül coğrafyamıza ve bütün İslam âlemine insanlık için hayırlar bereketler,sevgi ve muhabbetlerin daha da artmasına vesile olmasını diler, şimdiden arife gününüz kutlu, keseceğiniz Allah kabul kabul eylesin.

Büyük bir umut ve heyecanla beklenilen kurban Bayramınızı tebrik ederim.
İlahiyatçı yazar Hüseyin Deniz

 

 

Bu yazı 99 defa okunmuştur .