KUL HAKKI VE BAŞAK YAPMA HUSUSU.
Reklam
Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Huzur Köşesi

KUL HAKKI VE BAŞAK YAPMA HUSUSU.

28 Ağustos 2024 - 08:26

KUL HAKKI VE BAŞAK YAPMA HUSUSU.

Sevgili kardeşlerim: öncelikle kul hakkının tarifini ve açıklamasını yapalım.

Kul Hakkı: Bir kulun başka bir kul üzerinde olduğu haktır. 

Kul hakkının vebali yüce Allah katında oldukça fazladır. Cenab-ı Hak kul hakkı için "Benim yanıma her şey ile gelin affederim. Fakat kul hakkı ile gelmeyin, o durum kuluma kalmış bir şeydir kulumun tasarrufundadır o affeder. " demiştir. Allah'ın bu günahı bağışlayabilmesi için hakkı yenen kula danışacağı bilinmektedir. Eğer hakkı yenen hak sahibi kişiyi bağışlamazsa Allah bu günahı affetmeyecektir. Cenab-ı Hak her insana bir takım haklar tanımıştır. İnsanların birbirleri üzerinde hakları bulunmaktadır. Bir kimse bir kimsenin hakkını yer, malını çalar, hırsızlık yapar ise büyük vebali olan kul hakkını işlemiş olur.

Kul hakkının önemi ve ihlali durumunda bu haklar nasıl ödenir?

İslâm’ın dini üzerinde hassasiyetle durduğu temel kavramlardan birisi hak kavramıdır. İslâm dini bütün canlılara ait hakları ayrıntılı ve detaylı bir şekilde tespit ve tarif edip sınırlarını belirledikten sonra her bir hak sahibine hakkının verilmesini emretmiş; hak ihlali anlamına gelecek her türlü davranışı da yasaklamıştır. Bu hakların başında kul hakkı gelmektedir. Nitekim Allah Teâlâ insanoğlunu en güzel biçimde yaratmış ve mükerrem kılmıştır (el-İsrâ 17/70; et-Tîn 95/4). 

Ülkenin her bölgende yetişen kendine has ürün çeşitlilikleri vardır.

Bu ürünlerin hasadının yapılması için,gerek insan gücüne gerekse çağın insanlara sunmuş oldu teknolojik aletlerin yardımıyla yapılmaktadır

Yurdun her bölgesinden toplamak için gelen, sabahtan akşama alınteri ekmek parası kazanmak için çoluk çocuklarıyla birlikte fındık dallariyla boğuşan bu kardeşlerimizi küçümsemez ve onlara karşı sorumluluklarımızın olduğunu bilmemiz gerekir.

Bundan dolayıdır ki;İslâm’da ırkı, rengi, cinsiyeti, dili, dini, konumu ne olursa olsun insanların hakları dikkate alınmış ve gözetilmiştir. Resûlullah (s.a.s.) efendimiz veda hutbesinde; “Ey insanlar! Sizin canlarınız, mallarınız ırz ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar dokunulmazdır.” (Buharî, Hac, 132 [1739, 1741]) buyurmuş; kul haklarını ihlal eden kişinin ahirette hüsrana uğrayacağını haber vermiştir (bkz. Müslim, Birr, 59 [2581]). 

Burada akın teri helal kazanç peşine düşüp çalışmaya gelen kardeşlerimizin mutlaka çalıştığı kişinin hakkına girmemesi ve çalışması gereken saat içerisinde kaytarmaması işini asla askıya almaması birde akşam

Bu yazı 134 defa okunmuştur .