BUGÜN BİR TARAFTAN BAYRAM DİĞER BİR TARAFTAN BABALAR GÜNÜDÜR
Reklam
Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Huzur Köşesi

BUGÜN BİR TARAFTAN BAYRAM DİĞER BİR TARAFTAN BABALAR GÜNÜDÜR

15 Haziran 2024 - 23:47

BABALAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Türkiye’de babalar günü her yıl 16 Haziran pazar günü olarak kutlanıyor.

Babalar gününün kutlanması olayı; Amerika bir adamın hayatından kesit olarak ortaya çıkmıştır.

Gelin bende bir babayım,bu babalar gününde bir kesitte benim hayatımdan olsun isterim.

Varlıklı bir ailenin yani bir babanın üçüncü evladıyım.

Bizim aile de öyle okuyup bir meslek sahibi, yani “bir baltaya sap” olan yoktur efendim.

Hep çocukluğumdan beridir içimden geçirdiğim ve aklımdan okumak için yanıp tutuşuyordum.

Bir gün ben bunu babamla anlattım ve okumak istiyorum dediğim.

 Aldığım cevap maalesef olumsuzdu.

“Azmin elinden bir şey kurtulmaz derler.

Bizde de öyle yaptık ve kaçarak evi terkettim.

Özel bir Kur’an kursuna gittim okudum ve hafız oldum.

80 ihtilalinde maalesef buralar kapanınca,başımın çaresine bakmak zorunda kaldım.

Kur’an kursu ve hafız olmandan dolayı,hedef ve tercihimi imam hatip Lisesi olarak karar kıldım

Ordu imam hatip Çesi’ne kaydımı yaptırmak istedim.

Ama bu arada bir sıkıntı vardı?

İlkokul’la lise arasındaki mesafe tam tamına altı yıl geçmişti ve imam hatipe kaydolmam için bir imtihan söz konusuydu.

Onun için 1980 yılı  Gölköy imam hatip Lisesi’ne kaydımı yaptırdım.

Burada iki yıl okuttuktan sonra, Ordu imam hatip Lisesi’ne yatay geçiş yaptım ve buradan 1989 yılında  mezun oldum.

İmam hatip lisesi beşinci sınıfta iken,yanık sesli kur’an,ezan ve mevlid-i çok güzel okuyan bir talebe idim aynı zamanda vekil imam hatip olaraktan Gölköy güzelyurt merkez Camii’nde görev yapmaktaydım. İlk evliliğimi İmam hatip lisesi 5’de yaptım.

Tabiki bu arada seneler geçti, okul bitti,Elhamdülillah biz imam hatip olarak asıl göreve başladık hedefimize ulaştık ve 2 kız 1 erkek oğlum oldu.

Artık sıra bana gelmişti ve onları okutmam gerekiyordu. Bizde hedef belirledik ve öyle yaptık.Ordu merkezden ev aldık ve onları okutmak için annelerini başlarına bırakarak kendimiz bekar hayatı yaşayarak onları Ordu merkezde okuttuk,başarılı olabilmeleri için birde dersaneye vermek zorunda kaldık.

Onlar’a bir çiçek gibi,gereken değeri ve özeni gösterdik 

Sonucu mu merak ettiniz.

“Çok şükür elhamdülillah”

İkisi doktor biri inşaat mühendisi oldular. Vatana millete hayırlı olsun.

Baba,Anne,hayatı ve kaderi evlatları için paylaşanlar,kendi dünyalarını onlara harcayan bir kutup varlıklardır,

Anne babalar Ailenin temeli,yaratanın kudret malzemesi varlıklardır,saygılı ve  değerlidirler.Peygamber S.A.V bir Hadisinde ana babasını razı ederek sabahlayan evlat için iki Cennet açılır,Onlara isyan edenler için ise iki Cehennem açılır,sözleri çok anlamlıdır.

Anne baba; evlatları için Cennet müjdeyici değerli varlıklardır.

Toprak tohuma,tohum yağmura ne kadar muhtaçsa,insanda anne ve babaya öyle muhtaçtır.Modern dünyada model alacağımız ilk varlık anne babalarımızdır,Anne baba evlat için nimettir.Külfet olmamalıdır.Baktığımızda modern dünyamızda bin bir sıkıntı içinde büyüttüğümüz,hastalığıyla hasta sevinciyle mutluluk duyduğumuz,gerektiğinde soğan ekmek yiyerek,yokluk içinde topluma değer  kattığımız,okuyup,evlenip,eline ekmeğini aldığında anne babalarını terkeden ve onları unutanları duyuyoruz ve ibretle izliyoruz . Oysaki geleceğe umutla,O,evlat bana bakar ümidiyle yaşıyorduk,birde bakıyorsunuz yalnız kalmış,terk edilmiş huzur ve bakım evlerine bırakılmış,terkedilmiş ve karnı doysa bile,çocuğunun yüzüne,torunlarının gözlerine hasret geçiren,Anneler babalar görürsünüz,bunun adına kader denemez, Ne yazıktırki; İlahi çizgiden uzaklaşmanın ta kendisidir.

Üç kişinin yüzüne bakmanın ibadet olduğunu bilselerdi bunlardan 1’si Anne ve babanın

2’ci Alimlerin 3’sü Yetimlerin.

İşte o zaman evladın ibadeti olmuş olurdu

Aslında Müslüman bir ülkede Anneler günü,Babalar günü olması bizi üzer,oysa bizim için her gün Anneler Babalar günüdür.Nitekim Peygamber Efendimiz S.A.V Anne ve Babası olup ta onun rızasını alamayan,onları döven,kıran,dünyada burnu üzerine sürünsün buyurarak, dünyalık cezaya işaret etmiştir.

Şu bir gerçektir ki;Anne Babasını adam yerine koymayan,senin aklın ermez,geri zekalısın birde sen her şeye karışma,sus,kafamı bozma, yahu bunlar ölseler de kurtulsak,şu mal mülk bana kalsa da bir rahata kavuşsam dahası..!Şu bizim moruk,beyni sulanmış gibi,kelimelerle Anne Babasını rencide eden bir evlada sahip olmak ne kadar şansızlık ve kadersizliktir.

Zor durumda kalmış,bakıma muhtaç,evlatlardan merhamet bekleyen bir Baba Anne ! Şu yaşanmış iki tablodan ibret alalım ;

1-Bir evlat babasını dövüyor,Baba gülüyor,soruyor evlat, ağlanacak durumdasın gülüyorsun deyince Baba oğlum bende senin gibi babamı burada dövmüştüm der.

2-Baba evladını evlendirir. Zaman geçer çocukları olur,torunları büyüdükçe,dedeyle güler oynar, büyür,dede ihtiyarlar.Evlat ve gelin kendi aralarında bu babam baya bize yük oluyor,bundan kurtulmanın yollarını arıyalım  derken,kendilerine göre iyi bir fikir oluşur.Karı koca Babayı bir sepete koyarlar,yüksek bir yerden dedeyi atacaklar,merakla torunda gider ,atacakları zaman torun sorar dedeme ne yapıyorsunuz?dediğinde Baba oğlum bu deden bize yük oluyor,ölmedi de onu buradan atacağız kurtuluruz dediğinde,çocuk boyundan büyük bir söz söylüyor.Baba; tamam dedemi atın, ama gelirken dedemi götürdüğünüz sepeti geri getirelim.Çünkü sizde dedem gibi ihtiyarlayınca,bende sizi atarım deyince,Baba eyvah! Hanım biz ne yapıyoruz,Aklı başına geliyor babadan evlattan özür dileyerek ömrünün sonuna kadar bakıyor.

Kıymetli evlatlarımız;,BİZLERE bir günde baba,babalar günün kutlu olsun demek güzel; ama Onun 365 gün dua çiçeğini almak,Onların hoşnutluğu evimizin baş tacı,Anne ve Babalarımızı sakın kırmayalım.

Rabbim bize şu ayet mealiyle,Ya Rabbi beni,anamı,babamı ve bütün Müslümanları bağışla diyen bir evlat olmak,özlenen bir tablodur.Sözlerimi sözlerin en güzeli İsra Süresinin 23-24 ayetlerinin mealiyle bitireyim,:Rabbin kendisinden  başkasına asla ibadet etmemenizi,anaya babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti.Eğer onlardan biri ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa,sakın onlara ??ÖF??  bile deme ,onları azarlama ,onlara tatlı ve güzel söz söyle,onlara rahmet ederek tevazu kanadını indir ki ve de ki Rabbim Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sende onlara acı mesajındaki uyarı ve tavsiyeler çok önemlidir.

Bizler o büyüklerimizin her türlü ihtiyaçlarında dualarını almanın Evladım senden Allah razı olsun.Sen bana bakıyorsun,senin evlatlarında sana öyle baksın 

Zaman geçmeden onların kıymetbilelim.

 Başımızda baş tacımız

Derde derman ilacımız

Her gününüz Babalarla gül olsun.Sıhhatiniz Afiyette,gönlünüz huşu ile dolsun,Allahın selamı üzerinize Selam ve dualarımla.

İlahiyatçı ✍️ yazar Hüseyin DENİZ

Bu yazı 140 defa okunmuştur .