BERAT GECESİNİN ÖNEMİ!
Mübarek üç aylardan Recep ayını geride bıraktık ve şaban ayınıda yarıladık!
2025’in-13 Şubatındayız. Ve bu akşamda Berat kandilidir,inşallah hep beraber ihya etmeye çalışacağız.
Ramazan-ı Şerif’inde habercisidir af ve mağfiret bol olduğu gecedir.
Bu geceye ulaştıran Rabbimize sonsuz şükürler ediyoruz.
Berat’n kelime olarak; Suç, ayıp, kusur, kabahatten uzak olmak, arınmak, temizlenmek anlamlarına gelir. Şaban ayının on beşinci gecesinde Allah’ın müminleri affedeceği ve bağışlayacağı, böylece günah yükünden kurtulacağı umulduğu için bu geceye Berat gecesi denilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Şabanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der”(İbn Mâce, İkame, 191) İslam tarihinde, kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Mekke’deki Kâbe’ye çevrildiği gündür.
Bu mübarek gün ve geceler bize birliğin, beraberliğin,kardeşliğin hatırlatılması ve ömür muhasebesi yaparak ömrün nasıl geçtiğini ve kendimize gelmemizi hatırlatır. Zira insan ahiretini unutmakta, dünyaya dalmakta, kalbini günahlarla kirletebilmekte, böylece Cenab-ı Hakk’ın rahmetinden uzaklaşmaktadır.
Kul dünya meşgalelerine dalarak Rabbini unutmaktadır. Allah Kur’an-ı Kerim haşır Suresi ayet 19’da “Siz Allah’ı unutursanız, Allah’ta size kendini unutturur.’ buyurarak, bugünkü yaşanan gerçeği ortaya koymuştur.
Allah Resulü’“Günah, vicdanını tırmalayıp, seni huzursuz eden ve insanların bilmesini istemediğin şeydir.”(Müslim, Birr, 15) Günah gerçekte bir paslı demire benzer ve o demir tiner uygulayarak pası silinir, yetmez bir üzerine antipas sürülmesi gerekir ki, bir daha hiç yürümesin,
Günah da böyle bir şeydir, tövbe edip silinmezse, o kişinin kalbi kapkara kesilir.
Günahından dolayı pişman olup da tövbe eden kişi, o günahı hiç işlememiş gibidir der Resulullah.
Günah aynen bahçemizi saran çalı ve dikenler gibidir. Çalı ve dikenleri ayıklamaz isek bahçemizden ürün alamayız, gün gelir tanınamaz hale gelir.
Kirlenen kalplerin tövbe ile arındırılması gerekmektedir.
Tövbe; Bir dahi o günah işlemek adına yüce Allah’ına söz vermek akleşme ve günahından vazgeçmektir
Zira kul, Rabbine verdiği sözden zaman zaman uzaklaşmakta veya bunu tamamen unutmaktadır.
Bunun farkına varıldığı zaman,kişi o hatasını bilmeli, yaptığına pişman olmalı, hatasını telafi etmeli, kul hakkı ise mutla ha helalleşmeli, ibadeti terk etmiş ise kaza etmeli, Allah’tan af dilemeli
bir daha o günaha dönmemek üzere irade ve kararlılığını ortaya koymalıdır.
Allahın şu ayetini iyi kulak vermeli:
“De ki: “Ey günah işleyerek kendilerine yazık eden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümîdinizi kesmeyin! Çünkü Allah, bütün günahları bağışlayan engin merhamet sahibidir.”
Hz. Peygamber; “Şaban ayının yarılandığı gece Allah dünya semasına iner (rahmetiyle tecelli eder) ve Kelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok sayıda günahkârı bağışlar.” buymuşlardır.(Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkāme, 191)
Allah günahından dolayı pişmanlık duyan olarak el açanların her işlemiş olduğu günahlarını affedici ve bağışlayıcısıdır.
Peki ;Berat gecesinde neler yapılmamalıdır!
Kesinlikle bu gece has özel bir namaz şekli be sayısı olmamakla birlikte, mutlaka nafileden önce kaza namazları kılınmalı, tefekkür ederek tesbihatlar ve zikirler yapılmalı,günahına tövbe etmeli, Kur’an okumalı, tespih namazını bileller kılmalıdır.
Rabbim bu gecemizi hakkımızda hayırlı, bereketli,ve feyizli eylesin. Günahlarından kurtulan , Berat eden kullarından eylesin.
İslam âlemine,huzur mutluluk ve dirlik,birlik ve uyanışına vesile olsun.
Araştırmacı ve ilahiyat yazar Hüseyin DENİZ
YORUMLAR