ASRIN KUR'AN VE MEVLİD MERASİMLERİ
Reklam
Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Huzur Köşesi

ASRIN KUR'AN VE MEVLİD MERASİMLERİ

04 Haziran 2024 - 10:51

ASRIN KURAN VE MEVLİD MERASİMLERİ 

Bizler; İndirilen dine tabi olalım,uydurulan din bizim dinimiz olamaz.

Kur’an okuma karşılığında ücret almak caiz midir?

Kur’ân-ı Kerîm okumak bir ibadettir. İbadet, dünyevî bir menfaat için değil, sadece Allah rızası için yapılır. Bu sebeple, Kur’ân-ı Kerîm’in para karşılığında okunması ve okunan Kur’ân karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Bu konu hakkında Cenabı hak Kur’an-ı Kerim ‘ de bizlere şöyle buyurmaktadır:”“Âyetlerimi az bir karşılık ile satmayın, yalnız Ancak Benden korkun.” (2/Bakara, 41).

Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 2/60,) Ayet’te anlatıldığı üzere Allah’ın ayetlerini geçmişlerinin ruhuna bağışlamak üzere bir bedel karşılığında ücretle Kur’ân-ı Kerîm okutması, hatim indirtmesi yerine, bizzat kendisinin bildiği sûreleri okuması daha isabetli ve doğru olur. 

Kur’an okuyanlar, Mevlidhanlar tarafından okunması, ölen kişilerin arkasında yapılan merasimler,bir ibadet yerine bir pazarlık usulüne dönüştürülmesi çok çirkin ve çok büyük bir abesle iştigaldir.

Ancak; pazarlık yapılmadan ve paradan söz edilmeden, Allah rızası için Kur’ân okuyan veya hatim indirmiş olan bir kimseye hediye olarak münasip bir bağışta (teberru) bulunmakta dinen sakınca yoktur. 

Çünkü o kişi ister görevli olsun isterse başka birisi olsun mecbur değildir, bu kişi özel gününü sizlere ayırmaktadır.

Kur’ân-ı Kerîm için para verilmesi örf hâline gelmiş ve her iki taraf da bu durumu biliyorsa, verilen para hediye değil ücrettir. Bu nedenle bu parayı almak helal olmaz, yine haramdır, Nice Kur’an okuyanlar vardırki;Allah onlara lanet etmiştir.

Muska yazmak,dua okumak dinde yeri olmasa bile fal bakmak aynen bunun gibidir.

Kendilerinden, o Kitabın hükmü üzere kuvvetli söz alınmamış mıydı ve onlar Kitab'ın içindekini ders edinip okumadılar Halbuki âhiret yurdu, takvâ sahipleri/Allah'tan korkanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız?" (7/ Araf 169) "İnsanlardan korkmayın, benden korkun. Âyetlerimi az bir bedel karşılığında satmayın. Kim Allah'ın indirdiği ile hükmetmezse, işte onlar kâfirlerin ta kendileridir." (5/Mâide, 44)

"Kur'an okuyun, onunla amel edin, On(u okumak)dan asla uzaklaşmayın, onun hakkında haddi aşmayın; onun karşılığında ücret alıp yemeyin, onunla dünya menfaati artırmayı talep etmeyin." (Ahmed bin Hanbel,)Suffe'den birçok kimselere Kur'an öğrettim. Bu öğrencilerimden birisi bana ok atılan bir yay hediye etti. -Kendi kendime- 'Bu bir mal/para değildir. Özellikle bununla ben savaşlarda Allah yolunda ok atacağım' dedim. Bununla beraber, Nebî (s.a.s.)'e bu olayı arz ettim. Rasül-i Ekrem cevaben şöyle buyurdu: "Allah Teâlâ'nın Kıyamet gününde boynuna ateşten bir halka takmasını arzu edersen kabul et! buyurdular ben de alınan bu hediyeyi sahibine iade ettim" (Ebû Dâvud)

Peygamber (s.a.s) efendimiz konuyla ilgili bir hadislerinde: Kur'an okuyun, onunla amel edin, On(u okumak)dan asla uzaklaşmayın, onun hakkında haddi aşmayın; onun karşılığında ücret alıp yemeyin, onunla dünya menfaati artırmayı talep etmeyin." (Ahmed bin Hanbel, Müsned II/428;) Dua eden,rukyeci olduğunu ileri süren birisi rahatlıkla diyebilir ki, “ben para almıyorum. Hastaya okuyorum. Gönlünden kopan ne ise, onu hediye olarak veriyor.” 

Resulullah ne demişti; "Onu alırsan, ateşten bir yay almış olursun demişti. İşte bu hediye şeklinde alınan cehennemde ateşten bir hediyeye döneceğini duyunca,  geri vermişti. İşte o  kişi Sahabenin yaptığını yapabiliyorsa “Kur’an’a ve sünnete göre Rukyecilik” (dua) okuyor ise işte o kişi doğru insandır.

Resulullah: "Kim Kur'an okuyup Kur'an'ı insanların malını almak haram yolla yemeye vesile edinirse, Kıyamet gününde yüzü etten soyulmuş bir kemikten ibaret olarak Arasat meydanına gelir." (Aynî, Umdetü'l-Kaarî, XII/96; Beyhakî; S. Buhari, Tecrid-i Sarih Terc. VII/48) "Kur'an okuyan, onunla Allah'tan istesin. Zira birtakım insanlar gelecek, Kur'an'ı okuyacaklar ve onunla insanlardan menfaat temin edeceklerdir."(Tirmizî,)

Resulullah’ın şu hadis-i şerifi çok manidardır;"Dünyanın sonunda birtakım insanlar gelecek ki, onlar basit akıllıdırlar. Allah'ın kelâmını okurlar, ama okun yaydan çıktığı gibi İslâm'dan çıkarlar. İmanları gırtlaklarından öteye geçmez; onları bulduğunuz yerde öldürün. Çünkü onları öldürmek, Kıyamet gününde ecir olacaktır." (Buhâri,)

Buraya dikkatinizi  çekmek istiyorum?

Peygambere gelen, İndirilen dine tabi olmayan, kendi çıkarları doğrultusunda din uydurup, bu uydurdukları dinle insanları kandırmaya,tefrika yayan ve çıkar sağlayanlara karşı söylenmiş bir çok manidar bir hadisi şerifdir.

Kur'an okuma, Allah için olmazsa, elbette ya gösteriş, ya yeme vesilesi, ya da benzeri bir şey için olacaktır." (Kirmânî, Şerhu'l)

Peygamber (s.a.s.) ashâbından iki kişi bir gün bir mescide geldiler. İmam namazdan selâm verince, cemaatten biri, bir miktar Kur'an okudu; sonra da yardım istedi. Olaydan müteessir olan sahâbîlerden biri: 'Hepimiz Allah içiniz, O'na aidiz ve O'na döneceğiz. Peygamber Efendimiz'i şöyle derken işitmiştim: "Pek yakın bir gelecekte bir grup insan türeyecek, bunlar Kur'an'ı âlet edip dilenecekler. Bu işi kimin yaptığını görürseniz, sakın ona bir şey vereyim demeyiniz." (Fudayl)

Ama ne yazıkdırki; Günümüzde, Kur’an ‘’ a dokunanları, Kur’an’ın çarpacağına inananlar, Kur’an ‘ ın ilk emri oku olduğu halde, içeriğini bilmeden,okumadan öğrenmeden, yaşayanlar,günümüzde,sesleri güzel olanlar melithanlar çağrılarak hoş olmayan içi boş merasimler düzenlenerek güzel Kur’an okuyanların ninnisi ile uyutulmuş ve halen uyutulmaya devam eden bir milletiz

Allah..! Ahir ve akibetlerimizi hayr eyleye demekten başka bir çıkar yolumuz yok sanırım.

İlahiyatçı ✍️ yazar Hüseyin DENİZ

Bu yazı 142 defa okunmuştur .