AİLE MÜESSESİ-AİLE NEDİR
Reklam
Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Huzur Köşesi

AİLE MÜESSESİ-AİLE NEDİR

09 Haziran 2024 - 09:24

AİLE MÜESSESESİ-AİLE NEDİR
Aile birbirlerine kan bağı, yasal ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan en küçük toplumsal çekirdek ve birimidir. Bir başka yönden tarifi şu şekildedir:Aile, özünde anne-baba ve çocuklardan oluşan duygusallığın hakim olduğu, kan bağının belirleyici olduğu, karşılıklı korumanın öne çıktığı, toplumun en küçük sosyal yapı taşıdır. Karşı cinsten iki kişinin evlenmeleri ile oluşan bu sosyal yapının, kendisine has bir yaşam biçimi oluşur.
Bu yapının teşkili modern toplumlarda ailenin temeli evlilik yoluyla kurulur.Tarihsel süreç içinde kişi dünyalık menfaat ve karşılıklı çıkara dayalı ilişkiler anlaşmalarla bir araya gelme şeklini toplulukların yaşam aile topluluk biçimleri ve kültürel özellikleri değiştikçe aile biçimleri de değişim göstermiştir.
Bu evlilik ve aile şekli bizim hiçbir kültürümüzde uyuşmamaktadır
Ailenin önemi: Aile aile bireylerinin 
bir araya gelmesiyle oluşan olduğu için karşılıklı destek ve güvence,a ile, bireylerin kendilerini güvende hissetmelerini ve bir destek ağına sahip olmalarını sağlar. Aile üyeleri birbirlerine moral verir, yardım eder ve güçlü bir dayanışma duygusu geliştirirler.
Ailede eğitimin yeri ve önemi çok büyüktür.Eğitim sayesinde aile, bireyleri arasında temel değerleri, ahlaki kuralları ve yaşam becerilerini, en önemlisi iletişimi, yani iletişim kurmayı öğretir.
Ailenin temel görevleri arasında olanlar; Çocukların biyolojik bakımdan olduğu gibi, psikolojik bakımdan da korunması ve yetiştirilmesi, sevgi, saygı ve sığınma gibi psikolojik gereksinimlerinin doyurulması güçlü bir ailenin temel işlevlerindendir.
Ailenin amacı:Aile, çocukların bakımı ve yetiştirilmesi, yeni kuşaklara kültürel kimliğin ve değerlerin kazandırılması, tarihsel ve toplumsal bilincin aktarılmasında birey ve toplum arasında bir köprüdür. Aile olmak, her şeyden önce aile üyelerinin fiziksel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması ve böylece mutlu ve huzurlu bir ortamda sağlıklı ilişkiler yaşanmasıdır. Bu ilişkiyi ayakta tutan hasletler sevgi, saygı, önemseme/empati, güven, paylaşım ve değerlerdir
Ailenin oluşturulmasındaki amaç,Aile işlevi nedir?
Aile psikolojik bir tatmin ortamıdır. Yalnızlığı gideren, bireyin maddi moral savunmasını sağlayan bir birlikteliktir. Sıcak Yuva Oluşturma ve Duygusal Doyum Sağlama İşlevi, Sevgi İşlevi, Öz Saygıyı Geliştirme İşlevi”olaraktanda tanımlanabilir.
Sağlıklı Ailenin kurulmasının Özellikleri: Aile içi bireylerinin karşılıklı birbirlerine ilgi ve sevgiyle yaklaşırlar. Birbirlerine bağlılık hissederler. Birbirlerinin varlıklarından mutluluk duyarlar. Ailesi içindeki iletişimi kullanarak en güzel şekilde, Çatışmalardan uzak ve olumsuzları çözümleme konusunda gayret elde ederler.

Ailenin toplumdaki rolü ve yerine gelince: Aile toplumun temel taşıdır. Toplumun aile yapısı ne kadar sağlam olursa, o toplum da o kadar güçlü olur. Uyumlu bir ortamda büyüyen ve gelişen çocuk, sağlıklı ve güçlü bir insan olarak topluma katılır. Bu da toplumun sağlam ve güçlü olmasına katkı sağlar.
Bir aile toplumun çekirdeğinioluşturmaktadır. Tesbihin ipi ve tanesi gibidir. İp kopunca taneler birbirinden uzaklaşırlar. İşte bu bu yüzden.Aile bireyi her yönden yetiştirdiği gibi, kendisini toplumda en iyi şekilde temsil eden sosyal bir fert haline getirmelidir. Aile toplumun özüdür, onu tahribe yönelen her şey toplumun tahribine yönelmiş demektir.
Bir yaşam alanında olan hane ve o hanenin içinde yaşayan her bir birey, o ailenin vitrinidir. Her türlü fikir,görgü,kural,edep ve terbiye şeklini sokağa,caddeye ve topluma yansıtmaktadır. İşte bu yüzden aile kural ve kanunların ve prensiplerin bütünü olarak ele alınmalı ve herkes bu kurala ve bu prensiplere uyarak toplumun en mutlu ve erdem aile yapısını oluşturmalıdır.
İlahiyatçı ✍️ yazar Hüseyin DENİZ

Bu yazı 82 defa okunmuştur .