Bugünlerde çok konuşulan bir konu ‘zam’. Her şeyde belli bir artış var. Ya zaman… Zamanın akıp gitmesine bir önlem ya da zamanda bir artış var mı? Elbette hayır. Zamanda artış olmaz ama onu en güzel şekilde değerlendirerek zamanın anına zam yapılabilir.
Aslında –zaman- kelimesinin yazılışında birçok mesaj var. Zamanda; ‘zam ve an’ gibi iki anlamlı kelime var. (Tabi burada zaman kelimesi birleşik kelimedir demiyorum. Türemiş de değil, kelime basittir. Sadece kelimedeki çağrışımlardan söz ediyorum.) Kelime aslında kendi kullanım kılavuzunu beraberinde barındırıyor. Zaman akıp gitse de anı güzel yaşamak anın değerine değer katarak yani zamlandırarak yaşamaya işaret ediyor bir anlamda.
Hiç bitmeyecek sandığımız ve nasıl geçtiğinin çoğu zaman farkına varmadığımız bir kavram, zaman. Zamanın değerine değer katmak için gelin zamana da zam yapalım. Daha kaliteli ve bereketli hale getirelim ömrümüzü.
Paranızı boşa harcasanız yerine çalışıp yenisini koyabilirsiniz. Ama zamanınızı boşa harcadığınızda yerine yenisini koymanız mümkün değil.
Zamanı zamlandırmak derken verimli kullanmaktan bahsediyorum bir anlamda. Zamanı tek işle geçirmemek mesela. İzlemek istediğiniz bir program mı var, bir yandan yemek yapabilir, bulaşıkları toplayabilir ve izleyebilirsiniz. Yolculuk yaparken şoför değilseniz eğer bir yandan kitap okuyabilirsiniz.
Üreterek…Örgü örerek, yeni yemek tarifleri bularak, insanlığa faydalı olarak, iyi insan yetiştirerek, doğayı bizden sonraki nesillerin de kullanacağı şekilde bırakmaya gayret göstererek, yeni buluşlara imza atarak, yeni bilimsel adımlar atarak… Kısacası geçmişimize sahip çıkıp anı en güzel şekilde bereketlendirerek ve geleceğimize yatırım yaparak zamanın zammı, gereği yerine getirilecektir sanıyorum.
Zaman kelimesindeki mesajlardan biri de tersten okunduğunda –namaz- olması. İşte burada puzzle parçaları tamamlanıyor. Demek ki an’a zam yapmak namazla oluyor yani zaman, namaz ile bereketleniyor. Üstad Necip Fazıl’ın dediği gibi “ Her şeyin ilacı zaman diyenler, bir de bu kelimeyi tersten okumayı deneseler.”
Günün programlı geçmesine, ruhun şifasına aracıdır namaz.
Gün içerisinde zamandan bir haber olmadan, günün bereketlenmesidir namaz.
Bir yerde okumuştum “Ne güzeldir secde; sen yerin dibine fısıldarsın, gökyüzünden duyulur.”diyordu.
Zamanı bereketlendirmek onun değerini zamlandırmak kişinin kendi elinde.
Zamanın boşa değil, kendimiz için insanlık için dolu dolu geçmesi duasıyla…