Değerli hemşehrilerim ;
Facebook grubu Dünden Bugüne Ulubey de Hayat da Ulubeyin otuzüç mahalle muhtarı ile canlı söyleşiler yaptık,muharlarımızın mahallelerini anlatmalarına tanıtmalarına,sorunlarına kendi çapımızda yardımcı olduk.Hatta tek tek mahallelerini,onların nezdinde ziyaret ettik,bir bardak çaylarını içtik.Bir kısmıda bizi ziyaret etti.Kırkbir mahalle muhtarımızıda biliriz ama otuzüçüyle muhatap olunca bir de bağ oluştu aramızda hemde güzel bir bağ.Bizim kendilerine olan saygı ve sevgimizi karşılıksız bırakmadılar teveccüh gösterdiler lafımız düşşse geri kalmaz diye düşünüyorum. Bizde yerleri çok ayrıdır baştacıdırlar.
Peki nedir?bu Muhtar lık ne iş yaparlar nasıl olunur?
Muhtar,Kelime anlamı bakımından "Seçilmiş kişi" demektir,bir köyün ya da mahallerin yönetiminden sorumlu kişi dir.5 yıllık görev süresince köy ve mahallelerde tüzel kişiliği temsil eder.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
25 yaşını tamamlayan her T.C. vatandaşı muhtar olabilir. Muhtar adayı, seçimlerden önce en az 6 ay süreyle aday olduğu mahallede ikamet ediyor olmalıdır. Adaylık için yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olması gerekir.Enaz ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.
Muhtarlık için önceden alınması gereken bir eğitim bulunmaz. Fakat kişi muhtar olduktan sonra bağlı bulunduğu kaymakamlık tarafından hizmet içi eğitime tabi tutulur
Köy muhtarlığı mahalle muhtarlığından biraz farklıdır,köy muhtarlarının öncelikli görevi köylerinin dirlik ve düzenini sağlamaktır..Ordu büyük şehir olduktan sonra köyler mahalle ye döndüğü için Ulubey de herköy mahalle olmuştur. Biz kabaca ve kısaca mahalle muhtarılarının görev ve sorumluluk larından da bahsedelim.Mahalle muhtarının görevleri;
Mahalle muhtarları, mahallede ikamet eden kişiler için ilmühaberleri düzenlemelidir.
Nüfus kağıt işlemleri için lüzumlu olan belgeleri düzenlemelidir.
Cadde, sokak ve mahallede bulunan tüm levhaların kontrollerini yapmakla görevlidir. Hasarlı levhalarda belediyeye durumu bildirmelidir.
Mahalle kapsamında salgın, bulaşıcı hastalıklar söz konusuysa bu durumu lüzumlu bölgelere bildirmelidir.
Askerlik şeklinde mecburi dönemlerde tebligatları hazırlamalıdır.
Mahallede ikamet eden engelli, yoksul ya da kimsesiz vatandaşlara yeşil kart verilmesi için destek olmalıdır.
Sandık seçim listesinin yanı sıra askerlik çağlarında olan vatandaşların kimlik çizelgelerini de askıya almakla yükümlüdür.
Seçim kurulları kapsamında sıhhat ocakları ve sıhhat merkez kurulları için karşılık tespit komisyonlarına iştirak etmesi gerekmektedir.
Mahalle muhtarları seçmen kağıtlarının dağılması da muhtarların sorumlulukları arasındadır.
Değerli dostlar muhtarlarımız demokrasinin ilk mührüdür, Demokrasi merdiveninin Ulubey ağzıyla ilk badalıdır.Siyasi partiler çatısı altında girmezler seçimlere.Yani bir siyasi partiye tabi değildirler,elbette bir siyasi görüşleri vardır ama bağımsızdırlar.Mahallelerinin yaşam kalitesinin arttırılmasının yanı sıra ilgili kuruluşlara rapor verme görevi de muhtarlarndır.
Kurumlarla iş birliği yapmak, ihtiyaç duyulan dönemlerde yetkililere rapor hazırlamak muhtarların görevleri içinde bulunmaktadır. Belediyeler, muhtarlar tarafınca bildirilen gereksinimleri karşılamakla yükümlüdür. Muhtarlar, kaymakamlıklara bağlı olarak iş yapmaktadır. Mahallenin önderi ileri geleni ağzına bakılan kişisidir muhtar.Seçim esnasında rekabet olsada seçimden sonra herkesin muhtarıdır seçilen kişi.
Şimdi gelelim Ulubey in muhtarlarına bunu amasız,abartısız söylüyorum yalakalık yapmışsın diyenlerde olacaktır varsın olsun bir çıkarım olmadığı için neyin yalakalığı olacak,bugüne kadar görev yaptığım yerler dahil Ulubey in muhtarlarını başarılı buluyorum hem de çok.Harıl harıl koşturuyorlar,imkanları güçleri ölçüsünde.Kim mahalleme daha iyi hizmet alabilirim çabasında. Bu hizmet koşturmacasında bazen siyasi ve kişilik zaaflarına yenilen olmuyormudur elbette oluyordur ama hepsi mahallesine hizmet almak için oluyordur yadırganacak bir durum değildir.Çünkü ellerinde bir sihirli değnek yok öyle böyle bu hizmet alınacak.Ha alıyorlar alamıyorlar bilemem ama çaba müthiş.İdda ediyorum Mülki idare ve belediyelerin elindeki teknik ekipman muhtarlarda olsun ne yol ne su nede elektrik sorunu kalır ne yapar eder hallederler.Şanszılıkları çok zor bir coğrafyada muhtarlık yapıyorlar herkesin evi arazisinin başında mahalleler toplu değil.Evde kavga olsa muhtar,su kesildi muhtar,elektrik yok muhtar,iki kişi anlaşamadı muhtar,yol patates tarlası muhtar,çocuk ağladı muhtar,inek başkasının yerine girdi muhtar,hastalık muhtar,sökerlik muhtar.Vatandaşın kendi bireysel sorumluluğunu yerine getirmemesi bile muhtara patlar.Ha diceksiniz ki bunların bir kısmı görevleri çıkmasaydı ozaman,bu basit bir söylemdir bu söylemde bulunanlar Ulubey gibi zor bir bölgede muhtarlık yapsalar İnanın çok farklısı olmicaktır belki bir iki sosyal etkinlik fazla yapılır,o çıkmasın bu çıkmasın birileri devlet olmanın gereği çıkmak zorundadır.Sadece sıkıntımız empati dir yani birbirimizin yerine koyma kendimizi.Ha kardeşim vatandaş oy verdi ister diyenede,vatandaş da vatandaş olmanın gerektirdiği bireysel sorumluluğu bilecek öyle isteyecek en basidi çöpü sokağa değil çöp kutusuna atacak muhtarına sahip çıkacak yanında olacak.
Değerli dostlar hiçmi yanlış yapan yoktur elbette vardır ozamanda seçim zamanı değiştirecek.Ama gördüğüm kadarıyla birebir muhatap olduğum kadarıyla eldeki imkanlar ölçüsünde,alabildikleri kadar muhtarlarımız çabalıyor,eğer eksik varsa bir yerde bunu birazda başka yerde aramak gerekir diye düşünüyorum.Belediye ler özellikle Büyükşehir hizmet hususunda rahatsız edilmeli muhtarılarımızı muhatap almayan birimlere demokratik yoldan sandıkta ceza kesilmelidir.
Bu vesile ile tüm Ulubeye Ulubey li kardeşlerime ve değerli muhtarlarıma selamlar gönderiyorum sürçü lisan ettiyse af ola.Sevgilerimle
YORUMLAR