Reklam

UZMAN Dr. ÖZGÜR ENGİNYURT UYARDI: “KOKARCA İNSAN CİLDİNDE REAKSİYONLARA NEDEN OLUYOR”

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, kokarca zararlısı ile ilgili detayları açıkladı:

UZMAN Dr. ÖZGÜR ENGİNYURT UYARDI: “KOKARCA İNSAN CİLDİNDE REAKSİYONLARA NEDEN OLUYOR”

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, kokarca zararlısı ile ilgili detayları açıkladı:

UZMAN Dr. ÖZGÜR ENGİNYURT UYARDI: “KOKARCA İNSAN CİLDİNDE REAKSİYONLARA NEDEN OLUYOR”
28 Ağustos 2024 - 13:13



“Kokarcagiller familyasının 12 türü 4 cinste toplanır. The brown marmorated stink bug (BMSB) olarak isimlendirilen Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae) Doğu Asya (Çin, Japonya, Tayvan, Kore) kökenli istilacı bir türdür. Türün ABD’ye girişinin 1998’de kazara olduğu ve 2001 yılında da resmi olarak yeni bir istilacı tür olarak tanımlandığı belirtilmektedir. Bu tarihten sonra da 42 eyalette görüldüğü, en yüksek popülasyonunu Orta Atlantik Bölgesi’nde oluşturduğu, Kolombiya, Kanada ve Yeni Zelanda’da yayılış gösterdiği kaydedilmiştir. Bu tür son yıllarda Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Gürcistan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Lihtenştayn, Macaristan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Şili, Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerde tespit edilmiştir.

“İLK DEFA 2017’DE İSTANBUL’DA GÖRÜLDÜ”

Türkiye’de ilk tespiti 2017 yılında İstanbul olarak verilmiştir. 2016 yılında Artvin ili sahil kesimlerinde (Kemalpaşa ilçesi), 2017 yılı ekim ve kasım aylarında Hopa ve Arhavi ilçelerinde, 2018 yılında da Artvin Borçka, Rize Fındıklı ve Ardeşen’de, 2019 şubat ayında Artvin Merkez’de, 22 Nisan 2019’da Trabzon Merkez ve Esiroğlu’nda, 26 Nisan’da Akçaabat’ta ve son olarak da yine Nisan ayında (29 Nisan 2019) Giresun (Tirebolu)’da tespit edilmiş ve yayılışını hızla sürdürmeye devam ettirdiği gözlenmiştir. Türkiye’de "Kahverengi Kokarca Böceği", “Pis kokulu kahverengi böcek” veya “Kahverengi pis kokulu böcek” olarakta isimlendirilmektedir.

İNSANLARA OLAN ETKİSİ

İnsan vakalarına ilişkin raporlar nadirdir, ancak kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir ve insan derisi ve gözleri için tahriş edicidir. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir. Salgılamış oldukları sıvı aslında kendileri için bir feromondur. Böceklerde bu maddelere ilk önceleri "ektohormon" adı verilmiştir. Daha sonra bu terim yerini "feromon"a bırakmıştır. Feromon, bir organizma tarafından vücut dışına salgılanan ve aynı türün diğer orga- nizmaları tarafından algılandığında, algılayan bireyde özel bir takım reaksiyonlara neden olan maddelerdir.
Kahverengi kokarca böceğinin kokusu trans 2 dekenal ve trans 2 oktenalden kaynaklanmaktadır. Kokusu kişniş kokusuna benzer keskin bir kokudur. Karnında ki deliklerden koku yayabilen böcek bu yeteneğini kendisini savunmak ve birbirleriyle iletişim kurmak için kullanmaktadır.
Kokarca böceğinin kokuya neden olan salgısı ve vücut sıvısı insan derisi ve özellikle de kornea için çok toksiktir. Kokarca böceğinin insanları ısırmak gibi bir özelliği bulunmamasına rağmen hortumu aracılığıyla salgıladığı sıvısı insan cildinde kişilerin hassasiyet durumlarına göre reaksiyonlara neden olmaktadır.”
Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir
 

Bu haber 182 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum