Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, "Piyasadaki fiyat hareketlerini, rekolte tahminlerinden çok üreticinin fındığını pazara ne kadar indirdiği ve nasıl değerlendirdiği yönlendiriyor. Üretici fındığını pazara azar azar indirip, emanete de vermez ise piyasanın kontrolünü elinde bulundurur" görüşünü savundu.
Cirav, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 ürünü fındık rekoltesi ile ilgili tahminlerin tamamlandığını belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile Fındık İhracatçı Birliklerinin tahminleri arasında yaklaşık 143 bin tonluk bir fark bulunduğu dile getiren Cirav, "Alınan bilgiye göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından il bazında yapılan tahminlere göre 2015 ürünü Türkiye fındık rekoltesi 676 bin 838 ton olarak belirlendi.
TZOB tarafından yapılan tahminin miktarı ise 590 bin 394 ton, Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliklerinin ortaklaşa tahmininde ise rekoltenin 733 bin 246 ton olarak gerçekleşeceği açıklandı" ifadelerini kullandı.
Cirav, özellikle TZOB ile ihracatçı birliklerinin tahminleri arasındaki yaklaşık 143 bin tonluk rekolte farkının, piyasada geleneksel rekolte tartışmasının yeniden alevlenmesine yol açtığını vurgulayarak, şunları savundu:
"Geçmişte bir dönem sektörle ilgili kuruluşlar, bir araya gelerek bakanlığın yönetiminde tek elden rekolte açıklardı ve bu çok doğru bir hareketti. Son 3 yıldır, tekrar eski yanlış alışkanlığa dönüldü ve herkes kendine göre rekolte açıklıyor. Bu durumda kimin daha gerçekçi hareket ettiğini anlamak için geçmiş yıllara bakmak lazım. TZOB'un rakamlarının, her yıl en az 80-90 bin ton eksik olduğu apaçık ortadadır. Zaten rekolte tahminleri de artık piyasada eskisi gibi yönlendirici olmuyor."
Bu yılki Türkiye rekoltesinin 700 bin ton civarında olacağını da kaydeden Cirav, sözlerini şöyle tamamladı:
"Piyasadaki fiyat hareketlerini, rekolte tahminlerinden çok üreticinin fındığını pazara ne kadar indirdiği ve nasıl değerlendirdiği yönlendiriyor. Üretici fındığını pazara azar azar indirip, emanete de vermez ise piyasanın kontrolünü elinde bulundurur. Fındığını emanete verip ayağına kurşun sıkmasın. 2009'da uygulanmaya başlanan serbest piyasa sistemi ile üreticinin bilinci giderek artıyor. Üretici bilincini 2015 ürünü piyasasına yansıtır ise hem kendisi hem de Türkiye kazanır."
YORUMLAR