Reklam

Üretici Yamaç Arazideki Fındığını İlkel Teleferikle Çekiyor

Ordu'da yamaç arazilerde toplanan fındıklar üreticinin kurduğu ilkel teleferikle harmana taşınıyor.

Üretici Yamaç Arazideki Fındığını İlkel Teleferikle Çekiyor

Ordu'da yamaç arazilerde toplanan fındıklar üreticinin kurduğu ilkel teleferikle harmana taşınıyor.

Üretici Yamaç Arazideki Fındığını İlkel Teleferikle Çekiyor
24 Ağustos 2015 - 09:11

Ordu' da yamaç arazilerde toplanan fındıklar üreticinin kurduğu ilkel teleferikle harmana taşınıyor. Teleferikle fındığını yamaç arazilerden aşağıya indiren üreticiler, zaman zaman tehlikelere de meydan okuyor.

Ordu'da sahil ve orta kesimde Ağustos ayı başında bahçeye giren fındık üreticileri hasada devam ederken, araç yolu olmayan yamaç ve dik arazilerde toplanan fındıkları katır ve kurdukları ilkel teleferikle harmana taşıyor. Rakımı 800 metreyi bulan Turnasuyu Vadisi boyunca fındık bahçelerinde yaklaşık 500 metre mesafeli 150'ye yakın çelik halatla kurulu ilkel teleferik sistemleri bulunuyor. Dik, yamaç ve engebeli arazilerde toplanan fındıkları kurdukları ilkel teleferik sistemiyle kolayca taşıyan bazı üreticiler motorla çekim maliyetini azaltmak için ise makaralı sistemi kol gücüyle hareket ettiriyorlar.

ÇUVALLAR TAŞINIRKEN TELEFERİKTE ARTIK MOTOR KULLANMIYORLAR

Altınordu İlçesi'ne bağlı 600 rakımlı Gerce Mahallesi'nde bu yıl fındık rekoltesinin yüksek olduğunu, yöredeki katırların da fındık taşımada yetersiz kaldığını belirten, yaklaşık 10 ton fındık üreten Hüseyin Özbucak "Geçen yıl zirai don nedeniyle fındığımız çok düşük miktarda oldu. Ordu'da bu yıl ki rekolte geçen yıla göre yüz güldürüyor. Aile bireyleri ve yerli işçilerle yaklaşık 35 kişiyle fındığımızı topluyoruz" dedi. 45 yaşındaki Özbucak şunları söyledi:

"Bizim arazilerimiz çok eğimli ve dik. Bu yamaç arazilerde fındık toplamak çok zor. Bahçelerimizde yol sorunu var, katırda yetersiz. Fındığımızı katırlarla taşımaya kalksak maliyet çok daha yüksek oluyor. Yaklaşık 5 yıl önce 3 bahçemize ilkel çelik halatlı teleferik sistemi kurduk. Motor yardımıyla teleferikle fındık çekiyorduk. Fakat motorun çalışması ve motorcu yevmiyesi bir bahçemizde neredeyse 500 liraya mal oluyordu. Şimdi ise 100 liraya 20 adet küçük özel makara yaptık. Makaraya taktığımız fındık çuvallarını hiç motor kullanmadan kolaylıkla taşıyoruz. İki bahçemizde yaklaşık bin liralık motor maliyetini 100 liraya indirdik. Hem maliyetimizi düşürdük hem de motor ve katır ücreti ödemekten kurtulduk. Fındık çok maliyetli bu sene, 15 lira fiyat bekliyoruz. Yoksa bu şartlarda düşük olursa maliyeti kurtarmaz."

Bahçeden toplanarak harmana taşınan fındıklar patozlanarak kapsulundan ayrıldıktan sonra kurutuluyor. Daha sonra çuvallanan fındıklar satışa hazır hale getiriliyor. Fındık hasadında çalışan işçilerine günlük 65-80 lira ödeniyor. Ordu Ticaret Borsası'nda yüzde 50 randımanlu kabuklu fındık ise 11 lira 50 kuruştan işlem görüyor. 

Bu haber 1122 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum