Reklam

TZOB, FINDIK REKOLTE TAHMİNİ AÇIKLANDI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 2015 yılı tahmini fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak açıkladı.

TZOB, FINDIK REKOLTE TAHMİNİ AÇIKLANDI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 2015 yılı tahmini fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak açıkladı.

TZOB, FINDIK REKOLTE TAHMİNİ AÇIKLANDI
23 Temmuz 2015 - 14:54


TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Kozoğlu, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanımız Uğur Cörüt, ilçe ziraat odası başkanlarıyla birlikte düzenleyecekleri basın toplantısında, Ziraat Odalarının fındıkta rekolte tahmini yapmak üzere her yıl oluşturduğu komisyonunun tespit ettiği tahmini fındık rekoltesini açıkladı.

Hasan Kozoğlu yaptığı açıklamada, konunun uzmanı bilim adamlarından, ziraat mühendislerinden oluşturdukları komisyonun incelemelerine göre geçen yıl yaşanan don olayının etkilerinin halen devam ettiğini, fındıklıklarda değişen oranlarda külleme hastalığına rastlandığını, bazı bölgelerde bakteriyel yanıklık görüldüğünü, ayrıca bütün bölgelerde meyve ağaçlarında normal olan haziran dökümleri meydana geldiğine dikkat çekti.

2015 REKOLTESİ 590 BİN TON

Komisyonun son yıllarda fındık üreticilerinin daha bilinçli olduğunu, yetiştirme tekniklerine uygun olarak fındık tarımı yaptıklarını, her türlü budama, gençleştirme, gübreleme, ilaçlama gibi kültürel uygulamalara önem verdiklerini de tespit ettiğini kaydeden Kozoğlu, "Komisyon, bütün bunları da dikkate alarak, fındık üretilen 16 il ve 130 ilçede örnekleme metodu uygulanarak, çotanak sayımı yapmış ve 2015 fındık rekoltesini 590 bin 394 ton olarak tahmin etmiştir" dedi.

"500 BİN TON FINDIK İHRAÇ EDİLİR"

Geçen sezondan kalan stok devri olmadığını da kaydeden Kozoğlu, "Kabuklu fındık üretimin yaklaşık 500 bin tonu iç fındık olarak ihraç edileceğini tahmin ediyoruz. İç tüketimimizin kabuklu fındık bazında 70-80 bin ton dolaylarında gerçekleşeceği beklentisini taşıyoruz. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda, bu yıl oluşturduğumuz komisyon tarafından 590 bin ton olacağı tahmin edilen fındık üretimimizin, ihracat ve iç tüketimimize ancak yeteceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

"TAHMİNLERİMİZ İSABETLİ"

Yaptıkları tahminlerde büyük oranda isabet kaydettiklerini vurgulayan Kozoğlu, geçen yıl fındık üretimi yapılan 14 il için açıkladıkları 371 bin 185 tonluk rekolte tahminlerinin, TÜİK'in 412 bin ton fındık rekolte açıklamasına oldukça yakın olduğunu belirterek, "Karadeniz İhracatçı Birliği'nin 2014-2015 ihracat verilerine göre, ihraç edilen 201 bin ton fındığın 187 bin tonu 2014 ürünü fındıktır.

Bu rakamlar, 2014 yılında yaptığımız rekolte tahminimizin ne kadar isabetli olduğunu ortaya koymaktadır. Toplam 187 bin tonluk 2014 ürünü fındık ihracat rakamı, yaklaşık 374 bin ton kabuklu fındığa tekabül etmektedir. Bu rakamda Birliğimizin yapmış olduğu 371 bin tonluk rekolte tahminin, 2013 yılından kalan stokları da dahil ettiğimizde ne derece gerçekçi olduğunu, her türlü spekülasyondan, çıkardan uzak olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

FİB VE FTG'YE TEPKİ

Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu'nun 2015 yılı için 733 bin 246 ton, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 585 bin ton rekolte tahmininde bulunduğunu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ise il müdürlükleri bazında yapmış olduğu çalışma neticesinde 646 bin 254 ton fındık rekoltesi beklentileri olduğunu açıkladığını hatırlatan Kozoğlu, FTG'nin rekolte tahminini eleştirdi.

Kozoğlu, şöyle konuştu: "Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu'na sormak lazım. Kaç ilde, kaç ilçede bilimsel çalışma yapıp da 733 bin 246 ton rakamına ulaşmışlardır. Nasıl bir araştırmayla TÜİK'in tahmininin 148 bin ton üzerinde bir tahmin rakamını bulmuşlardır. Ne olmuştur da önceki tahminleri olan 713 bin tonu 20 bin ton artırmışlardır.

TÜİK tahminin yüzde 25 üzerinde bir tahminde nasıl bulunmuşlardır. Kimse üreticinin alın teriyle oynamasın. Ayıptır, günahtır. Vebal almaktır. Nitekim, kendi raporlarında, "rekolte çalışmasında Haziran sonu ve Temmuz başında döllenme problemi, zararlıların etkileri ve iklimsel etkiler gibi dış etkenler sebebiyle meydana gelebilecek çotanak dökülmeleri hesaba katılmamıştır" diyerek ne kadar bilimsel çalıştıklarını da itiraf etmişlerdir."

Bu haber 691 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum