Bu nedenle de Türkiye turizminde dikkati çeken noktaları yörelerimiz için de ön plana çıkarmalıyız.” dedi.
Gümüşhane Turizminin Dünü ve Bugünü başlıklı webinar düzenlendi. Moderatörlüğünü Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Çelik’in yaptığı toplantıda konuşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane’nin turizmi için çalışmaların daha da fazla yapılması gerektiğini ifade etti. Zeybek, “Geçmişte Gümüşhane için Uluslararsı Turizm Konferansı düzenledik ve kentin turistik değerleri de dile getirilmişti. Gümüşhane turizm açısından aslında önemli değerlere sahip. Bu nedenle de turizm kentimiz için bir çıkış yolu olarak görülebilir. Turizm açısından Gümüşhane, Trabzon ya da Rize’ye göre geri kalmış bir kenttir. Bu nedenle Türkiye turizminde dikkati çeken noktaları yörelerimiz için de ön plana çıkarmalıyız.” diye konuştu. Zigana Doğa Okulu Başkanı Savaş Aydın da Gümüşhane ve Zigana coğrafyasına ilişkin bir sunum yaptı.
Aydın, “Zigana Köyü’nün, doğal güzellikleri, faunası, florası, kervanların, kültürlerin ve ekosistemlerin geçiş merkezi olması, tarihi, coğrafi ve kültürel başta olmak üzere birçok turizm cazibesi olabilecek arzı bulunmaktadır. Turizm ve globalleşme ile birlikte oluşan sanayi birbiri ile zıt kavramlardır. Özellikle alternatif turizm çeşitlerini değerlendirme içi tutumumuzda, globalleşmenin getirdiği sanayinin olduğu yerde turizm, turizmin olduğu yerde sanayi olmaz. Bu nedenle Zigana Köyünün sanayi bölgesi olmaması, köyün doğal güzelliklerini koruduğunun ve gelişmemiş olduğunu da ifade etmektedir. Hem köyün gelişmesine katkı sağlamak hem de bu potansiyeli ortaya çıkarmak açısından böyle bir çalışma gerekli görülmüştür. Bu gerekçe ile araştırma Zigana Köyünün turizm potansiyelini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Turizm potansiyelinin ortaya konmasının kültürel, sosyal, sportif ve ekonomik katkıları olacağı düşünülmektedir. Bu sayede, bölge insanının kalkınmasına katkı sağlanabileceği bu katkının diğer köy ve ilçelere de yansıyacağı böylece ilin ve dolaysıyla çevre illerin de etkileneceği umulmaktadır. Bütün bu çalışmaların da, koruma ve kollama dengesi içerisinde sürdürülebilir ölçekte yapılmasının fayda sağlayacağı öngörülmektedir.” ifadelerinde bulundu.
YÖRE HALKI İLE BİRLİKTE TURİZM YAPILMALI
Aydın, Gümüşhane ve Zigana için yapılması gerekenleri şöyle aktardı: “Yöre halkı ile birlikte turizm yapılmalı. Bir bölgenin turistik talebi alabilmesi için bir takım koşulları sağlaması gerekmektedir. Bunlar ulaşım, konaklama, tesisleşme, güvenlik ve bilinirlik gibi unsurlardır. Bu unsurların hepsinin potansiyel olarak 1var olan köyde bir an önce üniversitelerle işbirliği yapılarak ve köy tasarım rehberi hazırlanarak gerekli turizm destinasyonları koruma ve kollama dengesi içerisinde yapılmalıdır. Ekolojik okur yazar yetiştirme projelerine devam edilmeli bunun için gerekli kamu destekleri sağlanmalıdır. Akademisyenlerin bu bölgede çalışmaları için altyapı sağlanmalıdır.”
Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Savaş Evren ise, “Zigana’daki temel sorunlardan biri de destinasyon ve turizm için temel kaynak konusu. Bunun yanında Zigana’ya kamu yatırımının yapılması da göz önünde bulundurulmalı. Zigana’nın coğrafik zorlukları var ancak bunun yanında müthiş avantajları da var. Bir kayak merkezimizin olmamasına rağmen insanlar yine de Zigana coğrafyasında harika bir manzara ile karşılaşıyorlar.” Evren sözlerini şöyle aktardı: “Şu an mevcut durumu koruyup onun üzerine turizme katkı koyacak şeyler yapılabilir. Bu noktada coğrafyacı ve diğer hocalarımızın daha bilimsel bir plan yapılarak zemin etüdü ile daha geniş bir kayak pisti yapılabilir. Bir diğer proje de Süleymaniye Kayak Merkezi Projesi. Süleymaniye son 15 yıldır konuşulan bir kayak merkezi projesi var. 2010 yılında turizm bölgesi kabul edilmiş Süleymaniye bölgesi ve buna 1500 metre bir telesiyej hattı yapılması öngörülüyor. Şöyle ki, Süleymaniye de Mart ayında halen kar duruyor ancak, ancak bu noktada tam olarak ne olur bunun daha net araştırılması gerek.” Toplantıda, Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Çalık da Gümüşhane turizmi konusunda değerlendirmelerde bulundu.
YORUMLAR