Samsun DSİ 7. Bölge ve Ordu 75. Şube Müdürlüklerince ortaklaşa yapılarak geçtiğimiz yıllarda işletmeye alınarak hizmete açılan Topçam Barajı ve HES hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
Ordu Mesudiye sınırlarında yapılarak ülke ekonomisine her yıl milyonlarca kilovat enerji üreterek katkı veren,Topçam Barajı ve HES aynı zamanda Ordu il merkezinin içme suyunu karşılayan suyumuzu da depolamaktadır.
Topçam Barajı ve HES inşaatı 1996 yılında "DSİ" tarafından ihale edilmiştir. İhaleyi alan "Garanti Koza" firması, kil çekirdekli kaya dolgu gövdesi ve 7,5 km.lik enerji tüneli ve cebri boruları, şalt sahası ve 661 metrelik dolu savak tünelleri ve beton kaplama ve giriş çıkış yapıları,radyal kapakları ile HES binası 2008 yılında tamamlanmıştır. Topçam Barajı ve HES projeleri, kamulaştırma, inşaat işleri ve elektromekanik işi dâhil 2014 yılı rakamlarıyla toplam 350 milyon TL`ye mal olmuştur.
Topçam barajının 33 milyon metreküp suyun depolandığı gölü tutan kil çekirdekli kaya dolgu gövdenin yüksekliği ise dere tabanından itibaren tam 118 m yüksekliğinde yapılmıştır. Baraj gövdesinin toplam hacmi ise 4,393 000 m3 olduğu 7,5 km.lik enerji tünelinin tamamının betonla kaplandığı anlatılmaktadır.
60 megawat kurulu güçle 3 üniteli Topçam HES`te yılda 198 milyon kilowat/saat enerji üretilmektedir.
1996 yılından itibaren istikrarlı biçimde Topçam Barajının Proje Müdürü olarak sorumluluğu sırtlayıp işletme aşamasına kadar getiren, İnşaat Mühendisi Ahmet Özmen ve DSİ Teşkilatı beraberce tamamladıkları bu eser ile haklı olarak gurur duyuyorlar.
Şantiye dışında birkaç ufak trafik kazası dışında, Barajın yapımı esnasında hiçbir iş kazası yaşanmamasının, tesadüf olmadığı, DSİ ve Yüklenici Garanti Koza firmasının iş güvenliğini çok sıkı tuttuğu ifade ediliyor. Yıllardır emeği geçen tüm DSİ Samsun ve Ordu teşkilatına, Yüklenici Garanti Koza firmasının şeflerine,mühendis ve teknisyenleri ile tüm işçilerine şükranlarımızı sunuyoruz..Allah emeği geçen herkesten razı olsun.
TOPÇAM BARAJI ENERJİ ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR
DSİ Genel Müdürlüğü 40 senedir ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim, yaptığı eserleriyle daima iftihar ettiğim, ekol sahibi, Cumhuriyet'imizin övünç kaynağı bir mühendislik kurumudur.
06 Haziran 2020 - 12:24
Bu haber 2089 defa okunmuştur.
YORUMLAR